top of page

Gent-Wevelgem: welke rappe mannen overleven driemaal de Kemmelberg?

We zijn nog aan het bekomen van de indrukwekkende teamprestatie van The Wolfpack, terwijl we ons al moeten voorbereiden op de volgende koers. Het peloton duikt morgen Flanders Fields in voor een nieuwe uitputtingsslag. Wie volgt Mads Pedersen op?

Foto: Léon van Bon


In oktober vorig jaar kregen we een spectaculaire editie van Gent-Wevelgem. De finale barstte al los op 80 kilometer van de finish, op de eerste van drie beklimmingen van de Kemmelberg. De grote namen maakten er een heerlijk ouderwetse koers van en op dik 20 kilometer van de streep bleef er een elitegroep van 15 renners over.


Net als gisteren moesten Wout van Aert en Mathieu van der Poel op alles wat bewoog reageren. Iedereen keek naar hen, maar ze keken ook te veel naar elkaar. Ze zorgden er in de laatste 15 kilometer samen voor dat Alberto Bettiol en Stefan Küng niet weggeraakten. Op 4 kilometer van de streep zorgde Van der Poel op zijn beurt voor dat Van Aert niet kon wegrijden.


Op anderhalve kilometer van de streep ging Matteo Trentin zijn kans. Florian Sénéchal en Alberto Bettiol waren meteen mee en daarachter kon enkel Mads Pedersen nog de sprong maken. Het viertal ging sprinten en de sterke Deense beer was sneller dan Sénéchal en Trentin. Alweer een ex-wereldkampioen op de erelijst.


De laatste tien winnaars:

2020: Mads Pedersen

2019: Alexander Kristoff

2018: Peter Sagan

2017: Greg Van Avermaet

2016: Peter Sagan

2015: Luca Paolini

2014: John Degenkolb

2013: Peter Sagan

2012: Tom Boonen

2011: Tom Boonen


De Moeren, Plugstreets en Kemmelberg (x3)


Morgenvoormiddag om 10 uur aan de Menenpoort in Ieper begint het peloton aan een tocht van 264,5 kilometer door Vlaamse velden. De Moeren kunnen na 93 kilometer voor een eerste schifting zorgen. Zijwind van iets meer dan 20 km/h zou genoeg kunnen zijn om oorlog te maken met waaiers. Voor de ploegen van de snelle mannen wordt het zaak om hun mannetjes daar vooraan te houden. Met dan nog 154 kilometer voor de boeg, kan er wel nog veel gebeuren.


Na De Moeren trekken de renners naar een heuvelzone met de Scherpenberg, Vidaigneberg, Baneberg, de Monteberg en de eerste keer Kemmelberg. Daarna komen de drie Plugstreets, samen goed voor tien kilometer onverharde wegen in en rond het dorpje Ploegsteert.


Ondertussen trekt het peloton nog eens over de Monteberg en de Kemmelberg, en in de laatste vijftig kilometer, na de bevoorrading, kan de finale helemaal openbarsten. De renners krijgen voor de tweede keer de Scherpenberg, Vidaigneberg en Baneberg voorgeschoteld en op 34 kilometer van de streep gaan ze voor de derde keer over de Kemmelberg. De laatste van elf hellingen en meteen ook (op papier) de zwaarste: de westkant van de Kemmelberg is 502m lang, heeft een stijgingspercentage van 11,6% gemiddeld en maar liefst 22% op het steilste stuk.


Nog 34 kilometer heeft het peloton dus om te hergroeperen en om een eventuele sprint voor te bereiden. Veel zal afhangen van hoeveel mannetjes er nog meedoen van Deceuninck - Quick-Step en of zij net zoals gisteren de koers volledig naar hun hand kunnen zetten. Met een redelijke rugwind in de finale zal het voor vluchters niet onmogelijk zijn om vooruit te blijven.


Wie volgt Pedersen op? Wij deelden de volgende sterren uit:


*** Wat er morgen ook gebeurt, Wout van Aert kan iedereen kloppen. Zij het met een lange solo, een late uitval of een sprint in kleine of grote groep. Wij hebben alvast een goede raad voor Wout: wees niet te kwistig met uw krachten en knap niet weer al het vuile werk op. Hopelijk voor Wout kunnen zijn ploegmaats hem zo lang mogelijk bijstaan.


** Het wordt voor Van Aert hoe dan ook weer opboksen tegen The Wolfpack. De Ierse sprintbom Sam Bennett staat niet voor niets aan de start. We zijn niet zeker dat Bennett driemaal de Kemmelberg zal overleven, maar hij zit in supervorm. Bovendien zal Michael Mørkøv, de beste lead-out ter wereld (ons buiten beschouwing gelaten), er morgen alles aan doen om de Ier opnieuw naar winst te loodsen.


** We kunnen niet anders dan ook rekening houden met die andere snelle man in vorm, Tim Merlier. Aangezien Van der Poel niet aan de start staat, zal Alpecin morgen met Merlier en Philipsen op twee paarden wedden. Merlier krijgt van ons een streepje voor. Benieuwd wat dat gaat geven!


* Kan Mads Pedersen zichzelf opvolgen? Het zou straf zijn. De vorige renner die daarin slaagde was niemand minder dan Tom Boonen in 2011 en 2012. Pedersen kent een wisselvallig voorjaar en wisselt sterke prestaties af met complete offdays. In het openingsweekend was hij nergens in de Omloop, maar won hij wel in Kuurne.


* We zagen hem nauwelijks in het openingsweekend, maar we zagen hem grandioos uitpakken in La Primavera en we zagen hem gisteren bijna terugkeren bij de kopgroep. De benen van Jasper Stuyven zijn goed, hij gaat gemakkelijk over de heuvels en is snel. Als ploegmaat Pedersen niet meer mee is, kan hij morgen weer volledig zijn kans gaan.


* Davide Ballerini is na Bennett de tweede snelste man bij Deceuninck - Quick-Step. Hij bewees in de Omloop dat hij het klassieke werk aankan en dat hij na een zware wedstrijd nog supersnel kan zijn. Ballerini is morgen ongetwijfeld weer een van de troefkaarten van Patrick Lefevere.


JOKER| Yves Lampaert staat voor de weken van de waarheid. De koersen waarin hij resultaat wil halen komen er nu allemaal aan. In de E3-prijs kwam hij beresterk terug aansluiten vooraan, maar kende hij brute pech met een lekke band. Boerenzoon Lampi heeft er zin in en kan als geen ander afzien. Troefkaart nummer drie van The Wolfpack?

 

Mis geen enkele spectaculaire statistiek, verrassend interview of belangrijke voorbeschouwing via onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram!

277 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page