top of page

El Tractor kiest voor vier wolven en een berggeit van Ineos

In de tweede aflevering van de podcast Kopman bellen Tom Vandenbulcke, Matthijs Scheelen en Brett Luijs met Tim ‘El Tractor’ Declercq. Hij onthult zijn ploeg, laat zijn licht schijnen op ploeggenoten Alaphilippe en Cavendish én lost in één klap ook het dilemma Van Aert – Van der Poel op.


Tim Declercq had voor zijn gesprek met de mannen van Kopman juist de eerste rit van de Tour verkend. Meteen een kans dus om wat inside informatie te verkrijgen. “Het is echt wel een heel pittige rit, heel de dag door. Je komt natuurlijk niet zomaar aan 3.200 hoogtemeters. We hebben ongeveer de laatste 70 kilometer gedaan en het is altijd op en af. De laatste klim is bovendien echt wel een beestje. Die is in het begin steil en gaat dan in trapjes omhoog, maar wel bijna 2 kilometer lang. Het zal een redelijke inspanning zijn. Ik verwacht zelfs dat er misschien wel al wat gaten gaan vallen voor het klassement.”


Openingsweekend voor Alaphilippe


Een openingsrit perfect op maat van ploegmaat Julian Alaphilippe? “Ja, hopelijk is hij meteen in orde, gewoonlijk heeft hij een beetje tijd nodig om op zijn best te zijn. Maar laat ons hopen dat we zoals vorig jaar vrij snel een ritje kunnen meepikken. De eerste twee ritten liggen Julian natuurlijk wel als gegoten.”


Alaphilippe kan misschien extra motivatie halen uit zijn pasgeboren kindje Nino. “Jazeker, een emotioneel persoon als Julian gaat daar zeker zijn voordeel uithalen. Misschien zal hij de komende dagen nog wat moeten herstellen om zijn verloren slaap in te halen, maar dat komt zeker in orde tegen zaterdag.”


“Of Alaphilippe ook met het klassement in zijn hoofd zit? Daar hebben we het eigenlijk nog niet volledig over gehad. Ik denk dat hij zich eerst en vooral gaat focussen op de eerste dagen. Daarna zijn er tussentijdse evaluaties en dan kunnen we zien wat we gaan doen. Het kan ook perfect zijn dat hij zich daarna blijft focussen op ritzeges.”


Het kan niet anders dat Alaphilippe dan ook zijn team staat. “Hij staat als kopman voor de eerste dag.”


Het team van Tim Declercq.


Tourmanagerploeg kleurt blauw


Naast Alaphilippe zit er nog blauw van Deceuninck-Quick-Step in het team van Declercq. “Ik ben een beetje chauvinistisch geweest, de vier plaatsen van Deceuninck-Quick-Step heb ik allemaal ingevuld. Ik heb Julian, Mark Cavendish voor de sprints en dan twee mannekes van 3m: ikzelf en Dries Devenyns. Ik heb mezelf geselecteerd, dat kan misschien een motivatie zijn om toch een keer in de punten te rijden.”


De keuze voor Cavendish is op zich niet heel opmerkelijk, maar een week geleden was Sam Bennett nog de vooruitgeschoven sprinter in het team. “Het is jammer voor Sam, maar het is langs de andere kant schitterend voor de ploeg dat we zo’n waardige vervanger hebben als Mark Cavendish. Het zou echt een sprookje zijn als hij een rit weet te winnen. Mocht er een film van gemaakt zijn, zou je denken: dat is toch niet realistisch. Het is eigenlijk een veel-te-goed-nieuwsshow.”


Van Aert of Van der Poel?


Hoe ziet de rest van zijn team eruit? Koos hij voor Van Aert of Van der Poel? “Ik heb al een paar keer mijn ploeg veranderd, want ik zou ze natuurlijk graag allemaal hebben, maar ik heb er toch voor gekozen om Van Aert te nemen en Mathieu thuis te laten. Ondanks het feit dat Van der Poel ongetwijfeld zijn ritje zal meepikken. Maar ik denk dat Wout in de vlakke sprints meer zijn kans zal kunnen gaan. Bij Mathieu hebben ze Merlier in de ploeg, die op het vlakke toch een van de rapste renners ter wereld is.” Verder rekent Declercq op bekende namen voor de sprintetappes: Ewan, Colbrelli en Aranburu.


"Richard Carapaz is puur als klimmer toch iets beter dan Geraint Thomas, denk ik."

Bij de rest van zijn team springt er één bepaalde naam meteen in het oog: die van Richard Carapaz. Is hij dan de beste in het kamp van Ineos Grenadiers? “Carapaz is puur als klimmer toch iets beter dan Geraint Thomas, denk ik. Al zitten er ook twee tijdritten in waar Thomas zeker zal scoren. Hoewel Ritchie Porte echt vloog in de Dauphiné, vermoed ik dat hij meer in een dienende rol zal rijden. Maar ik heb er nog niet aan gedacht om Carapaz eventueel via een transfer pas later in mijn ploeg te brengen. Misschien moet ik mijn ploeg toch nog een beetje aanpassen.”


Voor de rest vult Declercq zijn ploeg nog aan met de volgende goedkope renners: Jasper De Buyst, Michael Gogl, Daniel McLay, Jonas Rickaert en Jonas Rutsch.


Minicompetitie van de Melkerie


Tijdens de Tour heeft een renner natuurlijk wel andere dingen aan zijn hoofd dan de Sporza Tourmanager. Slaagt Declercq erin om elke dag zijn ploeg op te stellen? “Dat hangt er eigenlijk vanaf, soms vergeet ik het omdat het zo druk is. Mijn schoonbroer Kenneth, die al regelmatig goed gepresteerd heeft in onze minicompetitie, post er wel geregeld iets over in de familiegroep. Dat is altijd wel een goede reminder om nog een keer naar mijn ploeg te kijken.”


Ook met zijn trainingsgroepje de Melkerie, waar onder andere ploegmaat Yves Lampaert ook deel van uitmaakt, maakt Declercq een minicompetitie aan. “We spelen eigenlijk altijd met ons groepje. Maar de vorige keer zaten er dan opeens dertig of veertig mensen in die competitie, ik weet niet goed hoe dat gekomen is. Maar het is sowieso wel de bedoeling dat de laatste in de minicompetitie trakteert met koffie en taart. Dus dat zorgt er wel voor dat het heel belangrijk is om goed te presteren.”


Beluister het interview met Tim Declercq vanaf 33'20".

 

Schrijf je in voor onze minicompetitie (klik hier) en maak kans op unieke prijzen!


Hou onze sociale mediakanalen zeker in de gaten de komende weken: Facebook, Twitter en Instagram!


1.772 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page