top of page

Dit is de ideale verdeling voor uw ploeg in de Sporza Giromanager

Bijgewerkt op: 5 mei 2023

Het moet tegenwoordig een van de meest gestelde vragen zijn op ons forum. Iedereen vraagt zich af wat nu precies de ideale verdeling is tussen de verschillende rennerstypes voor de samenstelling van uw Sporza Giromanager-ploegje. 4 sprinters? 6 klassementsmannen? 1 tijdrijder? Wij doken in de statistieken en wagen een gok.Iedere wielermanager heeft zijn eigen manier om het parcours van een grote ronde te bestuderen. Van de ‘streepjestrekmethode’ tot de ‘ExpectedWielermanagerPoints-theorie'. Hierbij introduceer ik de 'ExpectedRennersCategorieSamenstellings-tactiek' (bedenk gerust een betere naam). Hoe we deze methode precies noemen, doet er eigenlijk niet toe. Alles draait om de berekening en het eindresultaat:


In een simpele Excel-file berekende ik per rennerscategorie de kans dat ze punten zouden scoren in de etappe in kwestie. Voor de openingstijdrit reken ik er bijvoorbeeld op dat de klassementsmannen bij benadering 30 procent van de punten zullen pakken en de tijdrijders 70 procent van de punten.


De voorspelling van het percentage punten per rennerscategorie per etappe.


Bonuspunten


Deelnemers aan de Sporza Tourmanager kennen het hatelijke gevoel om na de slotrit nog voorbijgestoken te worden door concurrerende Giromanagers door hun massa transfers aan klassementsmannen. Daarom nemen we in deze tactiek ook de bonuspunten door het klassement mee in rekening. De winnaar van de Giro bijvoorbeeld krijgt 400 punten extra, dat staat gelijk aan vier etappezeges. Ook voor de andere renners in de top vier, geldt bij benadering de vermenigvuldiging van vier in vergelijking met etappezeges.


Omdat ook het bergklassement 100 punten en dus één etappezege oplevert, geef ik een extra punt aan de klassementsmannen. Hetzelfde geldt voor de klimmers die zowel in het algemeen klassement zullen scoren als in het bergklassement. Ook de sprinters krijgen één bonuspunt door de puntentrui.


De extra weging door de bonuspunten op het eind van de Giro.


Percentage per rennerstype


Als we het voorgaande optellen, kunnen we het percentage per rennerscategorie berekenen. Zo zou 39% van je Giromanager-ploeg uit klassementsmannen moeten bestaan en 16% uit klimmers. Concreet komen we dan uit op 6,28 klassementsmannen en 2,51 klimmers van de 16 renners in totaal.

Het percentage per rennerscategorie.

Transfermarge


Aangezien iedere Giromanager over 4 transfers beschikt (meestal de klassementsmannen), zou je volgens de berekening maar met 2,28 klassementsmannen aan de start moeten verschijnen. Hierbij houden we natuurlijk geen rekening met pech en slechte benen, daardoor nemen we een extra veiligheidsmarge.


We kiezen dan ook voor 3 à 4 klassementsmannen bij het begin om uiteindelijk met 6 à 7 te eindigen. Bij de sprinters beginnen we met 5 à 6, ervan uitgaande dat we er 2 à 3 uit ons ploegje kunnen transfereren in ruil voor klassementsmannen.


De verdeling per rennerscategorie op basis van het percentage en het aantal om te starten, rekening houdend met transfers.


Het eindresultaat

Laat ons even toe onszelf alvast in te dekken: net zoals al onze tips is het volgen ervan op eigen risico. Rekening houdend met de bovenstaande berekeningen pleiten we voor volgende verdeling waarbij we rekenen op 4 klassementsmannen als transfer:

  • 3 à 4 klassementsmannen

  • 5 à 6 sprinters

  • 2 heuvelspecialisten

  • 1 tijdrijder

  • 3 klimmers

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

12.903 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 comentários


SDN
SDN
29 de abr. de 2023

Te veel sprinters, naar mijn gevoel.

Curtir

Marc Alenus
Marc Alenus
29 de abr. de 2023

En dan nu een lijstje van sprinters, klassementsmannen, heuvelspecialisten, tijdrijders en klimmers? 🤓 Ik bedoel maar: sommige renners zijn "en/ en", niet "of/ of".

Curtir
bottom of page