top of page

DE SNELLE MANNEN. De speeltuin van de klimmende sprinters

Bijgewerkt op: 5 mei

Een wielermanager die zichzelf serieus neemt, kijkt verder dan de klassementsmannen. Je hebt ook sprinters nodig om je ploeg goed te wapenen. Volgens de theorie van onze eigen Brett Luijs 5 à 6 om precies te zijn. Wij helpen je op weg om de beste keuze te maken.LEES OOK. Dit is de ideale verdeling voor uw ploeg in de Sporza Giromanager


1. Mads Pedersen (8M)


Wie het parcours al eens van naderbij heeft bekeken, zal ongetwijfeld tot dezelfde conclusie als wij zijn gekomen: het aantal kansen op een pure massasprint zijn beperkt. Wel zijn er heel wat ritten die een geaccidenteerde aanloop kennen, maar een vlak slot. Ideaal voor types als Mads Pedersen, mannen die een bergje over kunnen en nog voldoende in de tank hebben zitten om nadien de rest naar huis te sprinten.


Verwacht wordt dat Trek-Segafredo er alles aan zal doen om het pak telkens zoveel mogelijk te decimeren zodat pure sprinters als Fernando Gaviria of Cavendish overboord worden gegooid. Pedersen is voor ons dan ook kandidaat nummer één om meerdere ritzeges en de puntentrui in de wacht te slepen.


2. Fernando Gaviria (7M)


Misschien op papier wel de snelste van dit peloton, ervan uitgaande dat Cavendish zijn oude niveau niet terugvindt. Gaviria heeft ook goede herinneringen aan de Giro. Op zijn naam staan al vijf ritoverwinningen en één puntentrui. Bovendien tankte hij afgelopen zondag nog vertrouwen met een indrukwekkende ritzege in de Ronde van Romandië.


Kanttekening: Gaviria's klimcapaciteiten worden niet al te hoog ingeschat. Kan hij overleven als de ploegen van Mads Pedersen of Michael Matthews doortrekken op één van de vele klimmetjes?


3. Michael Matthews (7M)


Geen 'sprinter' die beter klimt dan Michael Matthews. Bling heeft niet de pure snelheid van Gaviria of zelfs Pedersen, maar hij kan wel heel wat ereplaatsen behalen en is op die manier waarschijnlijk ook een belangrijke klant voor de puntentrui. Matthews is bovendien avontuurlijk genoeg om het ook eens via een vlucht te proberen. Denk maar aan zijn prachtige ritoverwinning in Mende tijdens de Tour van vorig jaar. Kan hij dat kunstje nog eens overdoen in Italië?


LEES OOK. DE KLASSEMENTSMANNEN. Remco, Roglic en de Rest

Michael Matthews Foto: Getty Images


4. Kaden Groves (7M)


Maakt zijn debuut in de Giro, maar wordt meteen gezien als mogelijke ritwinnaar. Vorig jaar bewees hij al in de Vuelta een etappe in een grote ronde te kunnen winnen, toen nog in dienst van team BikeExchange. Nu is het tijd om te bevestigen voor zijn nieuwe werkgever Alpecin-Deceuninck. En de kaarten lijken goed te liggen voor de 24-jarige Australiër. De kop is er al af - Groves won onder meer twee ritten in de ronde van Catalonië - en hij hij krijgt quasi een volledige ploeg mee in dienst. Oldani, Krieger, Sbaragli, Sinkeldam... Allemaal mannen die weten hoe je een sprint moet aantrekken.


5. Vincenzo Albanese (6M)


Een pure sprinter is hij niet, maar Albanese zal zich er ongetwijfeld zo veel mogelijk tussengooien. Een top 10 plaats in een vlakke massasprint behoort tot zijn mogelijkheden en op een wat zwaarder parcours kan hij zelfs een pak hoger eindigen. Zelf mikt hij openlijk op ritwinst. De kopman van Eolo-Kometa heeft vooral de eerste week aangestipt, omdat er liefst drie etappes in de buurt van zijn thuishaven passeren.


6. Simone Consonni (5M)


Absolute kopman bij Cofidis. En niet onterecht. Dit Giro-parcours is op Consonni's maat gesneden. Net als Pedersen of Matthews is Consonni iemand die lang kan overleven. Vorig jaar eindigde hij al vijf keer in de top 10, dit jaar krijgt hij misschien zelfs nog meer kansen. Met Davide Cimolai heeft Cofidis nog een gelijkaardig type in de gelederen, maar die kon dit jaar nog geen potten breken en zal dus vermoedelijk eerder als loods dienen voor zijn landgenoot. Voor vijf miljoen is Consonni een koopje.


7. Andrea Vendrame (5M)


Eenzelfde verhaal als de mannen hierboven. Komt in absolute snelheid zeker te kort ten opzichte van de absolute toppers, maar geraakt met zijn 60 kilogram moeiteloos over klimmetjes waar anderen het moeilijk op hebben. Hij weet wat het is om een rit te winnen in de Giro en kan het op verschillende manieren proberen. De kleine Italiaan deinst er niet van terug om af en toe ook eens met de vroege vlucht mee te glippen.


LEES OOK. DE VRIJBUITERS. Italianen boven bij de rittenkapers

Andrea Vendrame Foto: Facebook


8. Filippo Fiorelli (4M)


Bij de Italiaanse procontinentale ploegen is het altijd zoeken naar een verborgen parel. Uitgezonderd van de ploeg van Eolo-Kometa lijken de wildcards dit jaar niet echt veel kwaliteit voor de dag te kunnen brengen, maar wie zoekt, die vindt altijd wel iets. Filippo Fiorelli bijvoorbeeld. De 28-jarige Italiaan rijdt al een tijdje bij Bardiani en wordt elk jaar als sprinter uitgespeeld in de Giro. Hij behaalde in totaal een vijftal top-tienplaatsen, met als dichtste notering een derde stek in 2021, toen wel vanuit de vroege vlucht. Verwacht er niet te veel van, maar voor 4 miljoen wel het overwegen waard.


9. Marius Mayrhofer (4M)


Henri Vandenabeele vertrouwde ons vorige week toe dat niet Alberto Dainese, maar wel Marius Mayrhofer de sprints voor zijn rekening zal nemen bij Team DSM. De jonge Duitser verraste begin dit jaar door de Cadel Evans Great Ocean Road Race op zijn naam te schrijven. Benieuwd of hij het ook kan in de Ronde van Italië. Voor vier miljoen kan je al eens een klein gokje wagen.


10. Arne Marit (3M)


Debutant in een grote ronde. Zijn ploeg Intermarché-Circus-Wanty ziet een potentiële topsprinter in hem en dat mag Marit gaan bewijzen in Italië. Met Niccolo Bonifazio neemt Intermarché nog een sprinter mee naar Italië, maar in onze podcast Kopman bevestigde Marit dat hij wel degelijk ook zelf mag meesprinten. Neem het van ons aan: dat gaat zeker enkele puntjes opleveren.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

10.444 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page