top of page

DE VRIJBUITERS. Italianen boven bij de rittenkapers

Een dag voor de start van de Giro zal er ongetwijfeld nog heel wat gepuzzeld worden bij menig wielermanager. Na de keuzes voor de klassementsrenners en de sprinters is het nu hoog tijd om de laatste plekjes op te vullen met vrijbuiters. In deze Giro zijn er alvast heel wat kapers op de kust . Wij geven je enkele namen van mogelijke rittenkapers.

LEES OOK. Dit is de ideale verdeling voor uw ploeg in de Sporza Giromanager


1. Lennard Kämna (7M)


Vorig jaar toonde deze Duitser zich een echte aanvaller met onder meer ritwinst op de Etna en een knappe 19e plek in het eindklassement. Dit jaar verlegt Kämna zijn focus. Een mooie ereplaats in het algemeen klassement is het hoofddoel. Dat kopmanschap moet hij bij Bora-Hansgrohe wel delen met eerste kopman Vlasov. Deze andere rol zal hem evenwel niet verhinderen om waar mogelijk vol voor ritwinst te gaan. Dat bewees hij eind vorige maand met ritwinst in een zware bergetappe in de Tour of the Alps. Kämna kan bovendien ook een aardig stukje tijdrijden, zo bewijst zijn 2e plaats in de openingstijdrit van de Tirreno-Adriatico dit jaar. Mocht hij dan toch een mindere dag hebben, kan hij nog steeds opnieuw in zijn rol kruipen van ware rittenkaper en op zoek gaan naar dagsuccessen.

Kämna wint in de Tour of the Alps voor ploeggenoot Vlasov. Foto: Cor Vos


2. Magnus Cort (7M)


Met zes ritzeges in de Vuelta en twee in de Tour ontpopte Magnus Cort zich de laatste jaren tot koning van de ontsnappingen. Een rittenkaper pur sang, maar in de Giro lukte het hem voorlopig nog niet. Daar zal de Deen dit jaar ongetwijfeld verandering in willen brengen. De renner van EF Education First weet als geen ander zijn etappes uit te kiezen om vervolgens met zijn snelle benen vol voor ritwinst te gaan vanuit de vroege vlucht. Bovendien kan ook hij ook meer dan behoorlijk tijdrijden. Een echte all-rounder en dus een ideale puntenpakker voor in je ploeg.


3. Ben Healy (6M)


We blijven nog even binnen dezelfde ploeg voor onze nieuwe vrijbuiter. New kid on the block, Ben Healy, mag zich met de Giro opmaken voor zijn eerste grote ronde. Met een 2e plek in de Brabantse Pijl, een 2e plaats in de Amstel en een 4e plek in Luik-Bastenaken-Luik ontpopte de Ier zich tot de voorjaarsrevelatie. Tijdens de Giro wil EF Education First zien wat Healy in het hooggebergte kan. Hoe dan ook zal Healy vooral zijn gang kunnen gaan in de talloze overgangsetappes. Als hij zijn topvorm doortrekt, kan hij als rittenkaper zeker zijn slag slaan.


4. Santiago Buitrago (6M)


De 23-jarige Buitrago is bezig aan een ijzersterk seizoen bij Bahrain Victorious met als uitschieter zijn derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Motiverend vond hij zelf, maar zijn ultiem doel ligt dit jaar toch in de Giro. Vorig jaar won de talentvolle klimmer al een etappe en werd hij uiteindelijk zelfs 12e in het algemeen klassement en 8e in het bergklassement. Bahrain speelt dit jaar meerdere troefkaarten uit waardoor de Colombiaan opnieuw volop zijn kans mag gaan voor ritwinst én een mooi eindklassement. Is deze Buitrago een garantie op punten?


LEES OOK. DE KLASSEMENTSMANNEN. Remco, Roglic en de Rest

Buitrago is de eerste Colombiaan ooit op het podium van Luik-Bastenaken-Luik.

Foto: Cor Vos


5. Einer Rubio (5M)


Deze 25-jarige Colombiaan verraste begin dit seizoen iedereen door Remco Evenepoel achter zich te laten op de Jebel Jais op weg naar ritwinst in de UAE Tour. Vorige maand eindigde hij ook knap 2e in de Vuelta Asturias. Movistar rekent deze Giro op Rubio om zich te laten gelden in de bergetappes. Vanuit de vroege vlucht kan Rubio zeker een rit kapen, maar ook punten sprokkelen in de jacht op de bergtrui.


6. Patrick Konrad (5M)


Collega Brett Luijs tipte hem al in onze podcast Kopman. Hij ziet de Oostenrijker als de ideale man voor de overgangsetappes. Bovendien kan hij ook prima scoren in het algemeen klassement. Zo eindigde hij vorig jaar op een knappe 15e plaats in het eindklassement van de Tour. Ook dit jaar zit zit het snor met zijn vorm. Een 8e plek in Luik-Bastenaken-Luik en een 2e plek in de Eschborn-Frankfurt zijn hier het bewijs van. De Oostenrijker heeft net als Magnus Cort een neus voor vroege vluchten die een grote kans maken op dagsucces én dus ook punten opleveren voor de wielermanager. Kiest hij in de Giro opnieuw voor de juiste vlucht?


LEES OOK. DE SNELLE MANNEN. De speeltuin van de klimmende sprinters

Konrad moet enkel Kragh Andersen voor zich dulden in de Eschborn-Frankfurt.

Foto: Getty Sports


7. Lorenzo Fortunato (5M)


In de Giro schitteren de Italianen net dat tikkeltje meer. Dat geldt ook zo voor Lorenzo Fortunato. De 26-jarige Italiaan van EOLO-Kometa kroonde zich in 2021 tot koning van de Monte Zoncolan en eindigde in zijn laatste twee Giro’s op een knappe 16e en 15e plek in het eindklassement. Zijn ijzersterke prestaties in de Tour of the Alps en zijn eindwinst in Vuelta Asturias tonen aan dat de italiaan opnieuw aan het pieken is richting de Giro. Met zijn prijskaartje een no-brainer voor de Sporza Giromanager.

Fortunato temde als eerste de Monte Zoncolan in 2021. Foto: Cor Vos


8. Stefano Oldani (4M)


We voegen er graag nog een Italiaan aan toe. Alpecin-Deceuninck mikt deze Giro vooral op sprintetappes met Kaden Groves. Toch zullen ze in de overgangsetappes niet twijfelen om Stefano Oldani mee te sturen in de ontsnapping. Vanuit de vlucht is de Italiaan een gevaarlijke klant voor ritwinst. Dat hij het van daaruit ook kan afmaken bewees hij vorig jaar al met ritwinst in de Giro. Lukt het dit jaar weer?


9. Lorenzo Rota (4M)


We maken onze hattrick Italianen compleet met de 27-jarige Lorenzo Rota. Aan ambitie geen gebrek bij de renner van Intermarché-Circus-Wanty. Met quotes als "Mijn vorm is in deze periode van het jaar nooit beter geweest" en "In de eerste twee weken wachten er behoorlijk veel ritten die me erg goed moeten liggen" zal hij menig wielermanager doen twijfelen. Het prijskaartje van 4 miljoen maakt hem alvast zeer interessant.


10. Davide Gabburo (3M)


Eindigen doen we met nog een Italiaan. Bij de Italiaanse ploeg Green Project-Bardiani-CSF-Faizané mikken ze op dagsucces in eigen land. Hiervoor kunnen ze in de bergen beroep doen op de diensten van Davide Gaburro. Gaburro was vorig jaar dicht bij ritwinst, maar in Napoli bleef ene Thomas De Gendt hem voor. Voor amper 3 miljoen is hij een prima pion voor in je team.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

7.610 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page