top of page

DE VRIJBUITERS. Deze rittenkapers kapen de Tour, Fransen op kop

Bijgewerkt op: 28 jun. 2022

Al een tijdje is er een trend gaande in de (grote) rondes waarbij de vluchters regelmatig voor de ritzege mogen strijden. En laat het parcours van de Ronde van Frankrijk dit jaar nu juist een zijn met veel overgangsetappes. Dan weet je het wel: dit wordt een Tour voor de vrijbuiters. Maar wie moet je dan kiezen voor je Tourmanager-team?

Thibaut Pinot toonde in Zwitserland dat hij nog steeds een stukje bergop kan rijden. Bron: EPA-EFE


De toppers: 8-12M


We zien maar een naam die in deze categorie te overwegen valt: Mathieu van der Poel (10m). De Nederlander heeft al aangekondigd dat hij zich niet zal mengen in de massasprints of de strijd om het groen, maar wil wel zoveel mogelijk ritten winnen. En als Matje zijn zinnen op iets zet, komt dat meestal uit. Er zijn voldoende geaccidenteerde ritten die op zijn maat gesneden zijn.



Wees dus niet verwonderd als hij deze Tour straks afsluit met twee of drie ritten op zak. De enige bedenking die we graag maken is of zijn puntenaantal straks zal opwegen tegen zijn hoge prijs. Velen zullen vriendelijk bedanken voor de dure Nederlander, maar Van der Poel kan een wedstrijdbepaler worden.


Uiteraard zouden we ook Wout van Aert (10m) onder de rittenkapers kunnen rekenen, maar hij werd al besproken in het artikel over de sprinters. En laat ons niet onnozel doen: Wout moet in je team!


De dark horses: 5-7M


In deze categorie zijn er heel wat interessante opties. Romain Bardet (7m) bijvoorbeeld. Hij heeft aangekondigd voor dagsucces te gaan in de Tour. Afgelopen Giro ging hij nog voor een klassement en was hij goed op weg om mee te strijden voor het podium, maar maagproblemen beslisten daar anders over. De kopman van Team DSM is nu gebrand op revanche. Naar zijn vorm is het gissen, want sinds de Giro reed hij geen enkele wedstrijd meer.


Een landgenoot die Bardet vermoedelijk vaak zal tegenkomen in de vlucht is Thibaut Pinot (6m). De Fransman joeg vele jaren op een goed klassement in de Tour, maar stapt daar nu vanaf. En dat maakt hem nog vele interessanter. Hij is zowat de enige die openlijk een doel heeft gemaakt van de bolletjestrui. In de Ronde van Zwitserland bewees hij dat dat geen onrealistische ambitie is: Pinot won de laatste bergrit.


Sinds het einde van het voorjaar is het vrij stil rond Matej Mohoric (6m), de winnaar van Milaan-Sanremo, maar vergis u niet: de Sloveen is klaar voor de Tour de France. Verstandig als hij is, bouwde Mohoric wat rust in na Luik-Bastenaken-Luik om zich in de luwte voor te bereiden op de grootste wedstrijd van het jaar. Sindsdien kwam hij enkel nog in zijn thuisronde aan de start waar hij enkele ereplaatsen verzamelde. Vorig jaar pakte hij twee ritzeges in Frankrijk. Kan de allrounder dat kunstje dit jaar herhalen?


Hoe sterk rijdt Stefan Kung (6m) dit seizoen? Normaal is de Zwitser een renner waar je voor de Tourmanager niet meteen aan denkt, omdat hij buiten een uitstekende tijdrit weinig andere uitgesproken kwaliteiten heeft. De laatste tijd bewijst hij echter dat hij meer kan dan dat. In een loodzware Ronde van Zwitserland eindigde hij, als zwaargewicht tussen alle lichtgewichten, als vijfde in het algemeen klassement. Als hij zijn supervorm kan aanhouden, wordt de tempobeul van Groupama-FDJ een gevaarlijke klant voor de overgangsetappes.

Een andere renner die indruk maakt in het hooggebergte is Ruben Guerreiro (5m). De Portugees van EF Education-EasyPost won onlangs de Mont Ventoux Challenge en werd ook 9e in het klassement van de Dauphiné. De selectie van EF wordt vermoedelijk pas donderdag vrijgegeven, maar de kans is reëel dat ze zonder uitgesproken kopman naar Denemarken vertrekken. Dat maakt Guerreiro een extra interessante pion. Ook Neilson Powless (5m) valt te overwegen binnen dezelfde ploeg.


De witte merels: 3-4M


In deze laagste prijscategorie is het altijd zoeken naar goede aanvallers, aangezien die vaak betaalbaarder zijn dan sprinters of klassementsmannen. In de Tour komen we dan automatisch uit bij renners uit de ploegen zonder uitgesproken kopman, vaak Fransmannen. Victor Lafay (4m) lijkt bijvoorbeeld een zekerheid voor ontsnappingen. De 26-jarige Cofidis-renner won vorig jaar al een bergrit in de Giro en toonde in de afgelopen Dauphiné dat hij nog een stapje vooruit heeft gezet. Een mooie ritzege is niet ondenkbaar.


Dezelfde redenering geldt voor Geoffrey Bouchard (4m). De klimmer van AG2R was in het verleden al bergkoning in zowel de Vuelta als de Giro. In deze Tour zal hij ongetwijfeld ook meeknokken voor de puntjes. En wie meedoet voor de bergtrui, doet ook mee voor ritzeges. Een mogelijke revelatie.



Wie aanvallen zegt, zegt Taco Van der Hoorn (4m). De Nederlander heeft een patent op lange vluchten, zeker in de vlakkere ritten. Aangezien de kans op een ritzege vanuit de vroege vlucht kleiner is in vlakke etappes, was hij in het verleden minder interessant voor de Tourmanager, maar door de toevoeging van de strijdlustpunten is dat nu anders. De kans dat hij een paar keer het rode rugnummer mag opspelden is groot.


Bij de drietjes is het zoals steeds moeilijker om een witte merel te vinden. We doen toch een poging: Hugo Houle (3m). De Canadees reed sterk in Zwitserland in dienst van Jakob Fuglsang en eindigde als 15e in het klassement. In de wandelgangen van Israel-Premier Tech konden we opvangen dat Fuglsang en co in deze Tour de France niet op een klassement mikken. Houle kan dus hoogstwaarschijnlijk voor eigen succes gaan en jagen op een ritzege.


 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. En vergeet je niet in te schrijven in onze minicompetitie!

12.486 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page