top of page

DE SPRINTERS. De Lage Landen boven

Bijgewerkt op: 27 jun. 2022

Het parcours is dit jaar allesbehalve een rode loper voor de snelle mannen. Toch is dat niet te merken aan het (voorlopige) deelnemersveld. De crème de la crème van het sprintersgezelschap staat namelijk te popelen om over de Deense en Franse wegen te razen. Hier zijn onze favorieten per prijscategorie.



De toppers: 8-12M


Deze categorie schrijft zichzelf. Wout van Aert (10m) is dé favoriet voor groen en zal zich volop smijten in de massaspurts. Hij heeft de voorbije jaren bewezen dat hij ondanks zijn veelzijdigheid gewoon tot de beste sprinters van het peloton behoort. Hij won in totaal al zes etappes in de Tour, waarvan vier in de sprint … en dat zonder echte lead-out. Zet daar dit jaar een treintje met Benoot, Van Hooydonck en Laporte voor en je weet dat de concurrenten met knikkende knieën zitten. Rond de knie van Van Aert is er de laatste tijd trouwens ook veel te doen, maar mispak je niet: Woutje is een must!



Wie dit jaar aan de doorsnee wielerliefhebber vraagt wie de beste sprinter is, zal vaak de naam van Fabio Jakobsen (9m) te horen krijgen. Dat lijkt ook de mening van waardebepaler Hannes Tahon te zijn, die Jakobsen qua prijs net boven de andere sprinters plaatst. Ondanks dat de Nederlander volgende week pas aan zijn Tourdebuut toe is, kunnen we Tahon geen ongelijk geven. De teller staat al op tien zeges in 2022 en met gouden lead-out Michael Morkov bij de hand kan je er eigenlijk al minstens eentje bijschrijven. Het wordt wel interessant om te zien hoe Jakobsen de heuvel- en bergetappes zal verteren.


De Lage Landen boven in deze lijst. Jasper Philipsen (8m) heeft de interne strijd bij Alpecin-Deceuninck gewonnen van landgenoot Tim Merlier, die nog niet op topniveau is na blessure en naar alle waarschijnlijkheid volgend seizoen andere oorden zal opzoeken. In tegenstelling tot die laatste kon Philipsen – ondanks zes podiumplaatsen vorig jaar – nog geen etappe winnen in de Tour. In de Vuelta was het wel al 3 keer prijs. De Vlam van Ham lijkt dus rijp voor een zege in de Tour en ook zijn ploeg – met medekopman Van der Poel – is klaar om te knallen. Bovendien is Philipsen ook een degelijke klassieke renner en geraakt hij een heuvel over. Zal hij meedoen voor de groene trui? Het zou zomaar eens kunnen.


Knieperikelen of niet: Wout van Aert is kaar voor de Tour. Foto: @deleadout


De dark horses: 5-7M


Ook Mads Pedersen (7m) is een kandidaat voor groen, al zal hij eerst nog met een andere kleur in zijn hoofd zitten. De Deen maakt er geen geheim van dat hij vol voor de gele trui gaat in eigen land. Met een korte, bochtige tijdrit en twee sprintetappes in het Deense openingsweekend is die ambitie absoluut gerechtvaardigd. De vraag blijft echter of hij in een pure massasprint – en bij zomerse temperaturen – geen snelheid tekortkomt om met de echte rassprinters mee te kunnen. De ex-wereldkampioen kan natuurlijk ook andere terreinen aan en lijkt een geweldige vorm te pakken te hebben. Misschien maakt hij eindelijk komaf met het label van onvoorspelbaarheid dat de laatste jaren steevast aan hem kleeft.


Over rassprinters gesproken, Dylan Groenewegen (7m) is het schoolvoorbeeld van een sprintbom pur sang. Vanaf dat het parcours een metertje oploopt, moet hij lossen; maar zet hem op de juiste plek af en hij is moeilijk te kloppen. Met vijf zeges is hij aan een degelijk seizoen bezig bij zijn nieuwe ploeg Team BikeExchange – Jayco, dat duidelijk een Tourploeg heeft gebouwd rond de snelle Nederlander. In het verleden won hij al vier Touretappes, maar de laatste dateert toch al van 2019. Sindsdien moest hij omwille van de klassementsambities van Jumbo-Visma steeds de Tour vanuit de zetel bekijken. Tijd voor revanche?



Niemand in deze lijst heeft zoveel etappezeges (twaalf!) in de Tour als Peter Sagan (6m). Gooi daar nog zeven groene truien bij en dan besef je dat we het over een absolute topper hebben. We weten ondertussen dat we ons niet mogen blindstaren op het verleden, want Peter de Grote heeft sindsdien heel wat van zijn pluimen verloren. Toch was hij daar plots weer in derde etappe van de Ronde van Zwitserland, meteen zijn eerste zege voor nieuwe ploeg TotalEnergies. Een goede voorbereiding, zou je denken, mocht de Slovaak niet opnieuw gegrepen zijn door het coronavirus – hij telt ondertussen bijna evenveel besmettingen als groene truien. Zonder symptomen weliswaar, dus de schade lijkt eerder beperkt. Krijgen we volgende week terug flarden van de oude Sagan te zien?



Weinig selecties waar wielermanagers met meer ongeduld op staan te wachten dan die van Bora-Hansgrohe. De ploeg draait een geweldig seizoen en wil zich ook in de Tour laten gelden. Normaal gezien zal Danny van Poppel (5m) een plaatsje krijgen in de Duitse formatie, zij het als lead-out voor Sam Bennett. De Ier lijkt echter niet over de beste vorm te beschikken, waardoor het ons plausibel lijkt – zeker richting de laatste Tourweek – dat Van Poppel een bank vooruit mag. Bovendien rijdt de Nederlander gemakkelijker bergop en is hij een kei op de kasseien.


Mads Pedersen gaat vol voor de gele trui in eigen land. Foto: @deleadout


De witte merels: 3-4M


Op zoek naar een witte merel met snelle benen? Helaas is het aanbod niet al te groot. Amaury Capiot (4m) lijkt ons een goed alternatief voor zijn duurdere ploegmaat Hugo Hofstetter (6m). Doorgaans sprinten ze bij Arkéa-Samsic met meerdere renners om zo meer punten te sprokkelen. De Belg mocht dit jaar al tweemaal de handen in de lucht steken, beide keren op Franse wegen. Een overwinning lijkt ons misschien wat te hoog gegrepen, maar een mooie top tien-plaats in zijn eerste grote ronde is zeker mogelijk.



Ook Andrea Pasqualon (4m) heeft een stevige sprint in huis. Binnen Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux lijkt Alexander Kristoff echter de vooruitgeschoven man voor de sprints. Pasqualon klimt wel beter dan de sterke Noor – die nochtans ook wel het een en ander kan verteren – en kan in overgangsetappes voluit zijn gang gaan. Maar in een vlakke sprint is de Italiaan tweede in lijn.


Om af te sluiten gooien we nog een tweede Deen op tafel. Michael Morkov (4m) is al een tijdje werelds beste lead-out en dat kan op verschillende manieren punten opleveren. Elke keer wanneer hij Jakobsen naar de overwinning helpt, krijgt hij als ploegmaat vijf punten. Daarnaast is de kans groot dat de wereldkampioen ploegkoers ook zelf in de punten rijdt. Zo werd Morkov vorig jaar een keer zesde en zelfs tweede (!) nadat hij Cavendish naar de overwinning had geloodst. Een knecht om te overwegen dus.


Michael Morkov is de beste lead-out ter wereld. Foto: @deleadout

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. En vergeet je niet in te schrijven in onze minicompetitie!

10.005 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Dirk Van den Bergh
Dirk Van den Bergh
Jun 27, 2022

Doet Caleb Ewan voor jullie niet mee als sprinter?

Like
De Lead-Out
De Lead-Out
Jun 28, 2022
Replying to

We proberen een selectie te maken. Als we zo maar alle sprinters zouden geven, zouden het geen tips meer zijn :)

Like
bottom of page