top of page

De 10 geboden voor een wielermanager die je best uit het hoofd leert

Bijgewerkt op: 22 jun. 2022

Wil jij eind juli bovenaan het klassement van de tourmanager pronken? Dan leer je best deze 10 vuistregels al even uit het hoofd.1. Kill your darlings.


Je hoeft natuurlijk niet letterlijk renners te vermoorden, maar je hebt sowieso onvoldoende budget om al je favorieten mee te nemen. Hak dus knopen door en durf renners waar je fan van bent thuislaten. Als je favoriet dan toch wint, blijf je waarschijnlijk met een wrang gevoel achter, maar dat is slechts een vervelend neveneffect. Een goede wielermanager neemt dat erbij.


2. Denk eens aan een knecht.


Een kopman die goed presteert, levert ook de knechten punten op. Per overwinning van Pogacar verdient Majka vijf punten, wat mooi meegenomen is voor een renner van 4M. Meer zelfs, een meesterknecht van dat kaliber kan in het hooggebergte zelf ook een goede uitslag rijden of mag van zijn kopman af en toe zijn eigen kans gaan vanuit de vroege vlucht.


3. Doe geen paniektransfers.


Als een goedkope renner van je team valt, is het geen goed idee om hem meteen te transfereren. Je hebt maar vier transfers, plan ze zoveel mogelijk op voorhand in. Enkel als één van je toppers zich zwaar blesseert of corona krijgt, kan je je transferplannen aanpassen.


4. Tijd en research vormen de basis.


Een wielermanager met ambitie rekent best voldoende tijd uit om zijn team samen te stellen. Research is noodzakelijk. Procyclingstats helpt je bij het zoeken van programma’s en toont je de resultaten van de vorige jaren. Ook interviews kunnen vaak veel prijsgeven over de doelstellingen van een renner. Blijf je, ondanks alle info, toch nog met dilemma’s zitten, stel dan je vraag op ons forum.


5. Say no to racism.


Bepaalde ploegen, renners of nationaliteiten bij voorbaat uitsluiten omdat je ze niet kan uitstaan, is een slecht idee. Dit gebod is ook toepasbaar op het leven buiten de Sporza Tourmanager.


LEES OOK. "Aurélien Paret-Peintre wordt de populairste renner, Valentin de minste. Tenzij u ze ook omwisselt"


6. Schrijf je in voor minicompetities (met prijzen).


Wie de grote Sporza-competitie wilt winnen, zal serieus uit zijn pijp moeten komen. Een alternatief is om je in te schrijven bij allerlei minicompetities, zoals die van De Lead-Out. Zo maak je veel meer kans om een prijs te winnen. Klik hier om mee te doen aan onze minicompetitie.


7. Hang de deadlines boven je bed.


Het kiezen van je kopman en het definitief uitvoeren van transfers doe je best net voor elke deadline. Zo kan je anticiperen op last minute problemen zoals een positieve covidtest. Een tip: stel een wekker in op je telefoon een half uur voor de deadline.


8. Schakel je sociale leven uit.


Een wielermanager moet zich volledig op het spel kunnen focussen, alle sociale interactie buiten het spel is hinderlijk. Boek in juli geen reis naar Papoea-Nieuw-Guinea of een verblijf op de Freedom of the Seas. Je lief en vrienden zullen dat wel begrijpen.


9. Behoud je waardigheid.


Als je een renner tegen het asfalt ziet smakken, is het nooit een goed idee om te beginnen juichen. Ook al gaat het om een topper die jij toevallig niet in je team hebt. Wanneer achteraf blijkt dat hij heeft moeten opgeven, maar dat de lichamelijke schade beperkt is tot een paar schaafwondjes, is het alsnog gepermitteerd om in je vuistje lachen.


10. Lees onze artikels en luister naar onze podcast.


In de aanloop naar de eerste wedstrijd posten we regelmatig artikels met tips & tricks. We bespreken de toppers, de subtoppers en de dark horses. Houd dus zeker onze website in de gaten. Ook in onze podcast Kopman kan je heel wat tips vergaren.


__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!

6.635 weergaven0 opmerkingen
bottom of page