Racen tegen de klok, dokkeren over kasseien, waaiers overleven en bergen trotseren. Wie dit jaar een gooi wil doen naar de gele trui zal zich als allrounder moeten bewijzen. Klassementsmannen zijn doorgaans de grootste puntenpakkers, maar kosten ook een aardige som geld. Een goede keuze maken, is dus cruciaal. Wij overlopen enkele favorieten per prijscategorie.
Jonas Vingegaard ging vorig jaar de strijd aan met Tadej Pogacar op de flanken van de Ventoux. Bron: Bettini Photo
De toppers: 8-12M
Scoort Tadej Pogacar (12m) dit jaar een zuivere hattrick in de Tour de France? De kans is groot, want ook dit jaar lijkt de Sloveen opnieuw de te kloppen man te worden. Hij won dit jaar elke rittenkoers waar hij aan de start verscheen en ook in de voorjaarsklassiekers blonk hij uit. Zo heeft het parcours blijkbaar weinig invloed op de prestaties van Pogiboy. Bovendien was de Sloveen de voorbije twee jaren ook telkens goed voor drie ritoverwinningen en een hele reeks ereplaatsen. Tadej Pogacar is een puntenpakker pur sang en dus een no-brainer voor je ploeg.
De tegenstand zal vooral van de mannen van Jumbo-Visma moeten komen. Bij de gele brigade kijken ze hiervoor in eerste instantie naar hun eigen Sloveen. Primoz Roglic (10m) won met Parijs-Nice en de Dauphiné twee van zijn drie rittenkoersen dit jaar en verkeert weer in bloedvorm. Roglic wil op zijn 32ste maar al te graag een ultieme gooi doen naar het geel. Een belangrijke voorwaarde is natuurlijk dat de voormalig schansspringer, vooral in de eerste week, uit de problemen blijft.
Naast Roglic staat er bij Jumbo-Visma nog een renner te springen om Pogacar het vuur aan de schenen te leggen. De 25-jarige Jonas Vingegaard (9m) durfde vorig jaar al, na het uitvallen van zijn kopman, de strijd aan te gaan met Pogacar en reed zo naar een knappe tweede plek in Parijs. Ook dit jaar liet Vingegaard zich al meermaals opmerken in het klimwerk. In de Dauphiné leek de jonge Deen zelfs vlotter de weg naar boven te vinden dan zijn kopman Roglic. Laat hij straks zijn kopman achter op weg naar eigen succes? Hoe dan ook zullen beide heren elkaar nodig hebben om het Team UAE lastig te maken.
Tadej Pogacar wil voor de derde keer op rij de Tour winnen. Foto: @deladout
De dark horses: 5-7M
Bij INEOS wedden ze in deze Tour op meerdere paarden. Voor kopmannen Daniel Felipe Martinez en Adam Yates betaal je nog de stevige som van 8m, maar voor een miljoen minder krijg je de derde kopman van de Britse formatie. De Tourwinnaar van 2018, Geraint Thomas (7m), zakt na zijn eindwinst in Zwitserland met vertrouwen af naar Denemarken. De 36-jarige Brit kan op zijn tijdrit en ervaring rekenen om een heel eind te komen in het algemeen klassement.
Aan zij die Ben O’Connor (7m) vorig jaar al in hun ploeg hadden staan, proficiat. Aan zij die hem vorig jaar niet hadden, ook proficiat. Al hebben zij wel heel wat punten laten liggen. De Australiër werd vorig jaar namelijk één van de revelaties met een vierde plek in het eindklassement. Dit jaar zal O’Connor ongetwijfeld in heel wat meer Tour-ploegjes verschijnen. De renner van AG2R bleef in de Dauphiné als enige renner in de buurt van het gouden duo van Jumbo-Visma.
Nog een renner met regelmatige prestaties in het rondewerk dit jaar is de Australiër Jack Haig (7m). De renner van Bahrain Victorious moest de Tour vorig jaar na een val in de derde rit verlaten, maar herpakte zich nadien in de Vuelta met een knappe derde plaats. De Australiër wil dit jaar revanche nemen om zijn ploeg zo een eerste Tour-podium ooit te bezorgen in de Ronde van Frankrijk.
Een wielerlijst zonder renner van Intermarché-Wanty-Gobert? Dezer dagen is dat ondenkbaar. De ploeg van Hilaire Van der Schueren verkeert dit seizoen in bloedvorm en wil ook in de Tour uitpakken. Voor het algemeen klassement kijken ze naar de 30-jarige Louis Meintjes (5m). In 2016 en 2017 werd de Zuid-Afrikaan telkens achtste in de Tour. Zijn huidig vormpijl, met een 6e plek in de Dauphiné, sluit een nieuwe top 10 notering dit jaar zeker niet uit.
Geraint Thomas won de Ronde van Zwitserland. Foto: @deleadout
De witte merels: 3-4M
In deze laagste prijscategorie gaan we uiteraard niet de kandidaat Tour-winnaars terugvinden. Maar wie goed zoekt, kan in deze categorie wel interessante renners vinden voor een deftig klassement.
Neem nu bijvoorbeeld Rafal Majka (4m). De Pool gaat als luxeknecht van Pogacar mee naar de Tour, maar voor slechts 4m heb je wel een man in vorm én met ervaring in je ploeg. Samen met zijn maatje Pogacar reed Majka begin deze maand nog de ronde van Slovenië aan flarden. Zijn vorm zit goed en met al zijn ervaring kan hij bergop weleens heel lang meegaan met zijn kopman.
Het foutje met de gebroeders Paret-Peintre is ondertussen wel al gekend. Voor een luttele 3m kan je Aurélien Paret-Peintre in je ploeg opnemen. Een buitenkansje die vele Tourmanagers zullen grijpen, want vorig jaar eindigde de Fransman 15e in het algemeen klassement van de Tour. Houdt AG2R de luxeknecht van O’Connor als extra troef achter de hand?
Felix Grosschartner (4m) domineerde het Oostenrijks kampioenschap op de weg. Naast de tijdrit greep hij ook de macht in de wegrit. Met ook sterke prestaties in de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Romandië bewijst de meesterknecht van Vlasov dat hij bergop een heel eind mee zal kunnen gaan. Het prijskaartje van de Oostenrijker is, voor de nummer 10 van de Vuelta vorig jaar, zeker het overwegen waard.
Felix Grosschartner kroonde zich tot Oostenrijks kampioen. Foto: @deleadout
Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. En vergeet je niet in te schrijven in onze minicompetitie!
コメント