top of page

De advent van Matthijs: “Degenkolb is al lang geen zeven miljoen meer waard”

Vanaf 30 januari wordt met de Vuelta a San Juan de eerste koers van betekenis van 2022 gereden. In de adventskalender van De Lead-Out tellen we gedurende zes weken af naar de geboorte van een nieuw wielerjaar. Elke week geeft één van onze redacteurs zijn voorspellingen voor het komende seizoen. Vandaag is het de beurt aan Matthijs.Welke overwinning mogen we nu al opschrijven?


Het zou me niet verbazen mocht Tim Wellens eind januari weer eens een Trofeo op Mallorca winnen. Hij nadert in die periode immers de topvorm voor zijn hoofddoelen van het voorjaar: de Ster van Bessèges en de Ruta del Sol. Daarna neemt de sympathieke Limburger even een break om vervolgens rustig op te bouwen naar de Ronde van Polen en de Vuelta/Benelux Tour. Mocht het nodig zijn, kan hij zijn seizoen in oktober nog altijd redden in de Ronde van Guangxi.


Wie wordt de revelatie van 2022?


Ik denk Jordi Meeus. De meeste wielerkenners zullen de naam van de 23-jarige Lommelaar wel al kennen, want zijn debuutjaar bij de profs mocht er zijn. Hij behaalde een aantal mooie podiumplaatsen en won zelfs Parijs-Bourges en een rit in de Ronde van Hongarije. Dit jaar verwacht ik een grote stap voorwaarts van hem. Met het vertrek van Peter Sagan bij Bora-Hansgrohe en Sam Bennett die van Patrick Lefevere geen koersen mag en zal winnen bij zijn nieuwe ploeg, komen er kansen voor Meeus. Hij heeft vorig jaar naar eigen zeggen ook een zwaarder programma gereden om inhoud te kweken naar de komende jaren toe. Dat belooft!


Wie wordt de grootste pechvogel?


Sep, Sep, Sep! Neen mensen, Sep Vanmarcke ligt te veel voor de hand. Let maar op, hij gaat Parijs-Roubaix winnen. Ik zou het hem alvast enorm gunnen. De grootste pechvogel van 2022 zie ik Mikel Landa worden. Elk jaar opnieuw probeert de Spanjaard tevergeefs een grote ronde te winnen. Een valpartij, de koerssituatie van het moment, moeilijkheden met de rol als kopman… Telkenmale loopt het op een of andere manier fout. Dit jaar wil Landa het toch opnieuw proberen waarmaken in de Giro en de Tour. Welke miserie gaat er in 2022 op zijn pad komen?


Wie ondergaat de grootste prijsstijging op Sporza Wielermanager?


Zonder twijfel Tom Pidcock. Vorig jaar kostte het supertalent maar vijf miljoen en twijfelden talloze wielermanagers zelfs nog om hem al dan niet in hun team op te nemen. De Brit sloeg genadeloos toe met winst in de Brabantse Pijl, podiumplaatsen in Kuurne-Brussel-Kuurne en de Amstel Gold Race en onder andere nog een vijfde plaats in de Strade Bianche. Hij kan op alle terreinen uit te voeten in het voorjaar. Ik zie hem nu gerust tien miljoen kosten op Sporza Wielermanager.


Wie ondergaat de grootste prijsdaling op Sporza Wielermanager?


Heb je zeven miljoen, wat zou jij dan doen? Hopelijk niet John Degenkolb kopen. Zeven miljoen is de Duitser al lang niet meer waard. In 2022 mag hij gerust drie of vier miljoen minder kosten van mij. Ook heb ik vaak het gevoel dat de prijs van veel Belgische renners hoog en misschien wel te hoog ligt. Oliver Naesen kostte in 2021 bijvoorbeeld acht miljoen, maar pakte amper punten door een pechjaar. Waarom Ollie niet eens vijf of zes miljoen laten kosten? Veel wielermanagers zullen dan wel weer overwegen om hem in de ploeg te nemen, want de kans zit er zeker in dat hij zijn oude niveau opnieuw haalt in 2022. Mits Naesen andermaal acht miljoen kost, is het een heel ander verhaal.


Wie behaalt de meeste punten op Sporza Wielermanager?


Met andere woorden, wie wordt de opvolger van Wout Van Aert? Ik gok Wout zelf. In 2021 stak hij met 379 behaalde punten met kop en schouders boven de rest uit. Dit jaar heeft de alleskunner al aangegeven zijn voorjaar door te trekken tot Luik-Bastenaken-Luik. Hij zal dus ongeveer overal op de afspraak zijn. Tegenstand mag Woutje wederom verwachten van zijn goede vrienden Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Tom Pidcock.


Wie zal zich de slechtste transfer van 2022 mogen noemen?


Twee ploegen doen alvast een gooi naar de titel. Astana – Premier Tech haalde drie klinkende namen binnen: Vincenzo Nibali, Miguel Angel Lopez en Gianni Moscon. Ben ik de enige die een vlieg wilde zijn op hun teambuilding? Moscon was in het verleden niet vies van een gevecht of opstootje hier of daar en Lopez durft zich zelfs te laten verdwijnen in koers. De ploegleiders bij Movistar krijgen er naar ’t schijnt nog rillingen van. Gelukkig is er Nibali om te bemiddelen als het fout loopt, maar hij staat ook niet echt bekend als een allemansvriend.


Daarnaast is er nog Israël Start-Up Nation. Zoals in elk bejaardentehuis komen en gaan er elk jaar mensen. Excuses voor deze uitdrukking, maar zo gaat het ook bij de Israëlische formatie. André Greipel (39) en Daniel Martin (35) stopten, Davide Cimolai (32) vertrok naar een andere ploeg en Jakob Fuglsang (36), Giacomo Nizzolo (32) en Hugo Houle (31) werden gehaald. Neem daar dan nog de speerpunten van de ploeg Chris Froome (36), Sep Vanmarcke (33) en Michael Woods (35) bij en dan hoef ik jullie niet te vertellen dat Israël Start-Up Nation niet bepaald op de jeugd mikt. Mijn verwachting is dat ze in 2022 opnieuw geregeld te kort zullen komen in een peloton vol jong geweld.


Wie wordt de volgende Team DSM-renner die vertrekt?


Zo goed 2020 was voor Søren Kragh Andersen, zo slecht was 2021. Indien er niet snel overwinningen en ereplaatsen volgen voor de 27-jarige Deen, vrees ik voor de zaak. Team DSM zal hem goed moeten soigneren, want zoveel mannen van een gelijkaardig kaliber lopen er daar niet meer rond. Zijn contract loopt eind 2022 in ieder geval af en reken maar dat heel wat andere teams zijn kunststukjes uit de Tour van 2020 nog levendig herinneren. Voor Israël Start-Up Nation is hij wel nog wat te jong, vrees ik.


Op welke datum doet Patrick Lefevere zijn eerste controversiële uitspraak?


Via Twitter zal het alvast niet gebeuren, want daar is hij mee gestopt. Eens denken, misschien op 1 februari al in de Vuelta a San Juan? Remember de uitsluiting van Iljo Keisse in 2019, omdat hij op zeer suggestieve wijze achter een vrouw was gaan staan voor een foto. “Als het van mij afhing, stapte de ploeg collectief uit de Ronde van San Juan”, klonk het toen bij een woedende Patrick Lefevere. Stel je voor dat Evenepoel dit jaar lek rijdt en zijn klassement verliest door een moeizame wielwissel vanwege een Argentijnse mecanicien met bretellen? De organisatie is alvast gewaarschuwd.


Wie wordt na het afscheid van Michel Wuyts de beste wielercommentator?


De commentator die Sporza Wielermanager, De Lead-Out en de ondertussen wereldberoemde podcast Kopman vermeldt in de uitzendingen. Wie maakt me niet uit.

1.880 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page