top of page

De advent van Gilles: “Peter Sagan gaat zichzelf begraven bij TotalEnergies”

Vanaf 30 januari wordt met de Vuelta a San Juan de eerste koers van betekenis van 2022 gereden. In de adventskalender van De Lead-Out tellen we gedurende zes weken af naar de geboorte van een nieuw wielerjaar. Elke week geeft één van onze redacteurs zijn voorspellingen voor het komende seizoen. Vandaag is het de beurt aan Gilles.Welke overwinning mogen we nu al opschrijven?


Julian Alaphilippe wint de Waalse Pijl. Die koers staat niet voor niets bekend als een van de meest voorspelbare wedstrijden ter wereld. Op de Muur van Hoei lijkt een Alaphilippe in topvorm onklopbaar, of het moest zijn dat Pogacar of Pidcock er ook een doel van maken. Toen ik een kijkje nam op de erelijst verbaasde het me zelfs een beetje dat de Franse wereldkampioen daar ‘nog maar’ drie keer opstond. Het lijkt alsof hij al decennialang heerst in Hoei. Voordien stuitte hij natuurlijk steeds op dat ander fenomeen, koning Alejandro, die vier keer op rij won.


Wie wordt de revelatie van 2022?


Lotto Soudal is wel vaker het mikpunt van spot bij koersfanaten, maar ik geloof oprecht dat ze komend seizoen kunnen verrassen in het voorjaar. Niet dat ze meteen de klassieke zeges zullen opstapelen, maar ze hebben wel een aantal renners die finales kunnen kleuren. Ik heb het uiteraard niet meer over Gilbert, en zelfs niet over Wellens, maar wel over de nieuwe drietand Van Moer - Campenaerts – Vermeersch. Alle drie zijn het leuke aanvallende renners die vorig jaar al geregeld klasseflitsen toonden. Onder leiding van hyperprof Victor Campenaerts trekken ze in januari met hun drietjes op hoogtestage in Spanje. Je kan er dus van uitgaan dat ze klaar zullen zijn voor het voorjaar. Misschien kunnen ze in de koers profiteren van elkaars aanvallen en op die manier een semiklassieker à la Dwars Door Vlaanderen in de wacht slepen. Ik ben alvast benieuwd.


Welke transfer zal het beste uitpakken?


Als beste transfer kies ik voor de overgang van Christophe Laporte naar Jumbo-Visma, sinds hij me veel punten heeft opgeleverd op Sporza Wielermanager ben ik grote fan. Jumbo-Visma heeft gouden zaken gedaan tijdens de transferperiode. Hun voorjaarsteam is gevoelig versterkt. Daar waar vorig jaar, zeker na de blessure van Mike Teunissen, enkel gerekend werd op Nathan Van Hooydonck om Van Aert zo lang mogelijk bij te staan, heeft Jumbo-Visma nu twee nieuwe ijzersterke luitenanten binnengehaald. Naast Laporte, is ook Tiesj Benoot de rangen komen versterken. Toch kies ik voor Laporte als beste transfer omdat hij, meer dan Benoot, een manusje-van-alles is en door zijn sterke eindsprint ook een uitstekende loods kan zijn voor Wout. Hopelijk mag hij in die rol ook mee naar de Tour om onze Sportman van het Jaar aan de groene trui te helpen.


Welke transfer zal het slechtste uitpakken?


Peter Sagan naar TotalEnergies. Hoewel hij nog steeds maar 31 jaar is, zit de carrière van het wonderkind Sagan de laatste jaren toch onmiskenbaar in een neerwaartse spiraaL Als je zoals Sagan vorig seizoen nog vijf koersen en de puntentrui in de Giro wint, is dat uiteraard allemaal relatief, maar voor iemand van zijn kaliber was het toch teleurstellend. Zijn vertrek bij Bora is volgens mijn bescheiden mening een katalysator voor het verval. Peter de Grote gaat zichzelf begraven bij TotalEnergies, een ploeg die al vaker diende als laatste rustplaats voor grote namen: denk maar aan Terpstra, Chavanel of Boasson Hagen.


Wie wordt de grootste pechvogel van het nieuwe wielerseizoen?


Thibaut Pinot. Hoewel ik altijd al een boontje voor hem heb gehad, vrees ik voor de zaak. De Franse klimgeit sukkelt al een paar jaar van de ene kwaal in de andere. Vooral zijn rug blijft hem parten spelen. Ik hoop dat ik ernaast zit, maar als het ook dit jaar niet lukt, zou het wel eens kunnen dat hij zijn fiets aan de haak hangt.


Thibaut Pinot stapelde de pech de afgelopen jaren op. Bron: Getty Images


Wie ondergaat de grootste prijsstijging in Sporza Wielermanager 2022?


Ik gok op Rasmus Tiller. Vorig jaar was hij al één van de revelaties tijdens het voorjaar. De Noor had je behoorlijk wat punten kunnen opleveren op Sporza Wielermanager; tenminste als je hem had kunnen selecteren, want zijn Noorse team Uno-X was niet opgenomen in het spel. Gezien hun sterke prestaties vorig seizoen, denk ik niet dat de makers van Sporza Wielermanager Uno-X dit jaar nog over het hoofd zullen zien. Vijf à zes miljoen zou een redelijke prijs zijn voor Tiller, een serieuze prijsstijging dus.


Wie ondergaat de grootste prijsdaling in Sporza Wielermanager 2022?


Na zijn topjaar in 2020 hadden de makers van Sporza Wielermanager vorig jaar veel vertrouwen in Marc Hirschi. Hij kostte maar liefst tien miljoen. Die prijs kon hij nooit verzilveren. Op een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik na was hij nergens te bespeuren. Een serieuze prijsdaling in 2022 zou dus een logisch gevolg zijn. Stel dat hij komend seizoen ongeveer zes à zeven miljoen kost, wordt hij misschien toch opnieuw interessant om te overwegen. Zijn talent kan alleszins niet helemaal verdwenen zijn.


Wie wordt de volgende Team DSM-renner die vertrekt?


Na een analyse van vorige vertrekkers (Benoot, Van Wilder, Teuns, Hirschi, Dumoulin, Kittel, Matthews…), zijn er me een paar criteria opgevallen waaraan de komende vertrekker waarschijnlijk voldoet. Ten eerste gaat het telkens om grote namen of alleszins jongens met veel potentieel. Daarnaast rijden de renners gemiddeld zo’n twee jaar voor Team DSM alvorens ze besluiten om te vertrekken. En tot slot zijn de renners in 57% van de gevallen afkomstig uit de Lage Landen. Op basis van mijn eigen empirisch onderzoek zet ik mijn geld dus op Thymen Arensman.


Tip: zet je geluid op. Bron: Instagram De Lead-Out


Nu Michel Wuyts weg is, wie wordt de beste wielercommentator volgend jaar?


Ik probeer het allemaal niet te pessimistisch te bekijken, maar het is erg moeilijk. Het duo Wuyts-De Cauwer zal nooit geëvenaard worden. De koers op zich heeft natuurlijk aanleg voor heroïek en dramatiek, maar ik ben ervan overtuigd dat vele memorabele wielermomenten nog mythischer zijn geworden dankzij het commentaar van Michel. Samen met zijn pensioen is er een klein deeltje van de wielersport gestorven. Zit ik te wenen achter mijn computer terwijl ik deze tekst schrijf? Misschien.


Maar goed, hoe ondankbaar de taak ook mag zijn, iemand moet hem opvolgen. Doe mij dan maar Renaat. Hij heeft misschien niet het lyrische taalgevoel van Michel, maar wel heel veel enthousiasme, koersvreugde en een leuke voornaam. Dat is ook al veel.


 

Kan jij je niet vinden in de voorspellingen van deze zelfverklaarde koerskenner? Houd dan komende weken onze website in de gaten om te zien of de andere redacteurs beter doen.


2.409 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page