top of page

Bredene-Koksijde Classic: de Primavera van het Noorden

Terwijl iedereen al uitkijkt naar Milaan-Sanremo van zaterdag, staat de Primavera van het Noorden vrijdag al op het programma. Bredene-Koksijde Classic lijkt dan misschien wel het kneusje onder de voorjaarskoersen van Sporza Wielermanager, toch zijn er evenveel punten te verdienen als in de Strade Bianche of Omloop Het Nieuwsblad. Met andere woorden: het wordt weer smullen geblazen.

Foto: Cor Vos


Bredene-Koksijde Classic bestaat nog maar sinds 2011 en ging tot 2018 door het leven als de Handzame Classic. Traditioneel is de semi-klassieker voer voor de sprinters. De laatste jaren wisten een paar mooie namen de koers aan hun erelijst toe te voegen: Pascal Ackermann, Alvaro Hodeg, Kristoffer Halvorsen en Gianni Meersman bijvoorbeeld. De vorige editie vond plaats in 2019, toen Ackermann het haalde van Halvorsen en Hodeg, nadat topfavoriet Fabio Jakobsen ten val was gekomen.


Laatste tien winnaars:

2011: Steve Schets

2012: Francesco Chicchi

2013: Kenny Dehaes

2014: Luka Mezgec

2015: Gianni Meersman

2016: Erik Baška

2017: Kristoffer Halvorsen

2018: Alvaro Hodeg

2019: Pascal Ackermann

2020: Afgelast


Bredene-Koksijde Classic is een wedstrijd van 200 kilometer met een voornamelijk vlak parcours, op een heuvelzone langs de Monteberg, Kemmelberg en Rodeberg na. Die heuvelzone passeren de renners twee keer, het laatste bergje ligt ongeveer op 90 kilometer van de finish. Daarna trekt het peloton door De Moeren, waar traditioneel veel kans is op waaiers. Vraag dat maar aan Yves Lampaert, die vorig jaar de uitgewaaide editie van Brugge-De Panne wist te winnen nadat het peloton in stukken brak op De Moeren. Daarna moeten de renners in Koksijde nog drie plaatselijke rondes van 13,5 kilometer afwerken alvorens we de winnaar kennen.


We kunnen alvast meegeven dat Pascal Ackermann zijn titel niet zal verlengen; hij staat niet op de startlijst. Ook Hodeg, winnaar in 2018 en tweede in 2019, komt niet aan de start. Wie verwachten we dan wel op het hoogste schavotje vrijdag? Dit zijn de favorieten van de redactie.*** We vielen donderdagochtend bijna van onze stoel toen we Mads Pedersen op de deelnemerslijst zagen staan. Moet die niet in Milaan zitten? Blijkbaar niet, en dus start de sterke Deen in Bredene met drie sterren achter zijn naam. De ex-wereldkampioen ontpopte zich vorig jaar tot topsprinter en was toen ook al de beste in Gent-Wevelgem. Ook dit jaar bewees hij al over snelle benen te beschikken, met een overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne en een aantal mooie ereplaatsen in Parijs-Nice. Bovendien beschikt hij over een sterke ploeg.


** Tim Merlier krijgt van ons twee sterren, al had hij zonder de plotselinge verschijning van Pedersen zeker onze drie sterren verdiend. Merlier liet dit seizoen al zien dat hij moeilijk te kloppen is in dit soort koersen, met winst in de GP Samyn en de GP Jean-Pierre Monseré. In de Tirreno mocht het dan misschien niet altijd lukken, maar met een betere positionering zou hij ook daar twee keer dicht bij het podium geëindigd zijn.


Onze andere tweesterrenman is opnieuw Jake Stewart. Tweede in de Omloop Het Nieuwsblad, zesde in Nokere Koerse; wielermanagers die de jonge Brit in hun team hebben, wrijven zich al drie weken enthousiast in de handen. Hij kan een veldslag overleven en is snel aan de meet.


* Ook Timothy Dupont maakt zeker een kans. Hoewel zijn ploegmaat Robeet woensdag de hoofdvogel afschoot, bestaat er geen twijfel dat Bingoal – Wallonie Bruxelles in Bredene voluit voor Dupont zal rijden. Als hij niet te veel schade ondervindt aan zijn val in Nokere, zal de snelle Belg er vrijdag ongetwijfeld dichtbij zitten.


Dan rest ons nog het sterke duo van Deceuninck – Quick Step: Mark Cavendish en Florian Sénéchal. Ook Cav kwam ten val in Nokere, maar de schade lijkt mee te vallen. In de GP Jean-Pierre Monseré werd hij al tweede, ondanks een stroeve aanloop naar de sprint. De vraag is: zal de blauwe brigade wel de kaart van Cavendish trekken? Met Sénéchal staat er immers nog een renner met een stevige versnelling aan de start. Quick Step kan dus zoals vaak op meerdere paarden wedden.


JOKER | Voor onze joker zoeken we het met Sasha Weemaes deze keer niet te ver. In onze volgwagen vertelde hij dat hij elke koers start met de ambitie om te winnen en kijk, hij staat op de startlijst in Bredene. Weemaes is overigens niet aan zijn proefstuk toe, in 2019 werd hij al zesde en vorig jaar won hij de Heistse Pijl. Wij kennen alvast een wielermanager die een gat in de lucht zou springen moest Weemaes vrijdag de bloemen meepikken. Gilles, bij deze, hopelijk maakt Sasha het waar en kan je eindelijk oprukken van die 228ste plaats in onze minicompetitie. Sterkte!


Bekijk zeker nog eens de deelnemerslijst op procyclingstats.com.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!

169 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page