Ben je klaar voor de laatste rechte lijn van dit voorjaar op Sporza Wielermanager? De komende twaalf dagen krijgen we het vierluik Brabantse Pijl - Amstel Gold Race - Waalse Pijl - Luik-Bastenaken-Luik voorgeschoteld. Ben je al met onze transfertips aan de slag gegaan? Morgen kunnen je nieuwe goudhaantjes voor de eerste keer renderen. De Brabantse Pijl wordt een voorproefje van het Wereldkampioenschap met aankomst in Leuven dit najaar.
Vorig jaar won wereldkampioen Julian Alaphilippe voor Mathieu van der Poel en Benoît Cosnefroy. (Foto: Digitalclickx)
Omstreeks 12u30 vertrekt het peloton voor een tocht van 201,7 kilometer in het Hageland. Hoogtemeters troef met 27 beklimmingen waaronder vier keer scherprechter de Moskesstraat. Die beklimming is door de nieuwe kasseien iets makkelijker geworden, maar het stijgingspercentage (8,9 % gemiddeld, 17 % max.) blijft loodzwaar. De laatste passage ligt op tien kilometer van het einde, in de laatste van de drie plaatselijke ronden van 21 kilometer. Onze redacteur sprong afgelopen weekend zelf op de koersfiets voor een parcoursverkenning.
Naar de hoofdrolspelers van vorig jaar moet je morgen niet zoeken: Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel staan niet aan de start. De twee kleurden de koers en waren op de Moskesstraat, toen nog op oude kasseien, sterker dan de rest. Keer op keer kwamen heel wat renners terug aansluiten, maar na de laatste passage op de Moskesstraat kon alleen Benoît Cosnefroy nog volgen. Na een uitputtingsslag was Alaphilippe het snelst in de onderlinge sprint, hij won voor Van der Poel en landgenoot Cosnefroy. Die laatste staat morgen wel aan de start, maar sukkelt al het hele voorjaar met knieproblemen. Zo stapte hij vorige week uit de Ronde van het Baskenland in de hoop topfit te zijn in de Brabantse Pijl.
Kan Wout van Aert morgen de erelijst nog meer kleur geven? De ‘Grote Drie’ van het moment zouden alvast mooi onder elkaar pronken:
2011: Philippe Gilbert
2012: Thomas Voeckler
2013: Peter Sagan
2014: Philippe Gilbert
2015: Ben Hermans
2016: Petr Vakoc
2017: Sonny Colbrelli
2018: Tim Wellens
2019: Mathieu van der Poel
2020: Julian Alaphilippe
Door de afgelasting van Parijs-Roubaix is het deelnemersveld toch nog wat sterker dan andere jaren. Wij wogen ze tegen elkaar af en deelden de volgende sterren uit:
*** Wie doet Wout van Aert wat? Zijn voorjaarshonger is nog niet gestild, want hij voegde zowel de Brabantse Pijl als de Amstel Gold Race nog aan zijn programma toe. Morgen is Van Aert nog de absolute kopman bij Jumbo-Visma, vanaf zondag kan de ploeg ook op Primož Roglic rekenen. Van Aert deed het na de Ronde van Vlaanderen enkele dagen rustig aan, de laatste dagen stoomde hij zich klaar om nog twee keer te knallen in het voorjaar.
** Greg Van Avermaet blijft maar azen op een eerste overwinning bij zijn nieuwe ploeg. Met de vorm van Van Avermaet zit het dit voorjaar behoorlijk goed: vier top-10 plaatsen in de kasseiklassiekers en 163 punten opgeleverd op Sporza Wielermanager, slechts vijf renners doen beter. Opvallend: het is al van 2013 geleden dat Greg nog eens aan de start van de Brabantse Pijl stond, maar het parcours moet hem uitstekend liggen.
** De naam van Michael Matthews is de laatste tijd al regelmatig opgedoken. De polyvalente Australiër kende een sterk seizoensbegin: goed in Parijs-Nice, zesde in Milaan-Sanremo en vijfde in Gent-Wevelgem. Na zijn 21ste plaats in De Ronde nam hij rust om nog in drie voorjaarsklassiekers te kunnen knallen. Matthews is dertig en stapelt de ereplaatsen op in de voorjaarsklassiekers, in de Brabantse Pijl werd hij in 2014 én 2015 tweede. Tijd voor een overwinning?
* Natuurlijk had ook hij liever Parijs-Roubaix gereden, maar wees er maar zeker van dat Jasper Stuyven eens een koers wil winnen in zijn geboortestad. Met de vorm waarin hij verkeert, geven we hem zeker een kans. Stuyven won Milaan-Sanremo, was heel sterk in Dwars Door Vlaanderen en werd vierde in De Ronde. Zet hij morgen een tweede kers op de taart?
* Voor het eerst geven we een ster aan Sonny Colbrelli. De Italiaan voelt zich meestal wel lekker in de Brabantse Pijl: in 2017 won hij, in 2018 werd hij tweede en vorig jaar vierde. Colbrelli deed het vooralsnog niet slecht in de voorjaarsklassiekers met top-10 plaatsen in Kuurne, Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem.
* Christophe Laporte is zo’n sprinter die zich meer en meer in zijn sas voelt in klassieke wedstrijden. Zijn laatste twee wedstrijden leverde hij ijzersterke prestaties af: tweede in Dwars Door Vlaanderen en elfde in De Ronde. Als je met deze Fransman naar de streep gaat, ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite.
JOKER| Een favorietenlijst voor een klassieker is niet compleet zonder een renner van Deceuninck – Quick-Step. Mikkel Frølich Honoré, een van de opkomende mannen binnen de ploeg van Patrick Lefevere, verkeert in bloedvorm. Hij reed vorige week heel sterk in het Baskenland en won de voorlaatste rit op indrukwekkende wijze. Niet zijn eerste overwinning van het seizoen, eind maart won hij al de laatste rit in de Coppi e Bartali. The Wolfpack komt morgen niet met een absolute kopman aan de start. Als Honoré zich de sterkste toont, zal hij volledig zijn kans mogen gaan.
__________________________________________________________________________________
Comentarios