top of page

Op zoek naar de ideale verdeling

Het moeten zowat de meest gestelde vragen zijn in onze inbox. “Hoeveel sprinters neem ik mee? En hoeveel klassementsmannen?”. Iedere wielermanager weet dat dit van cruciaal belang is. We namen een kijkje naar de winnende ploeg van vorig jaar en stelden een (volgens ons) ideale verdeling samen.


Dries Herroelen verdiende eeuwige roem na zijn overwinning in de Sporza Tourmanager van 2020. Zijn team Hogerop Blanden verzamelde 7 027 punten. Heb je ambitie om je eerste Touroverwinning te pakken? De magische grens van 7 000 punten is een belangrijk richtpunt. Maar hoe kreeg de titelverdediger dat voor mekaar in een tijd waar De Grote Vijf nog niet bestonden en Tadej Pogacar nog een dark horse was?


Met deze renners won Dries Herroelen (Hogerop Blanden) de Sporza Tourmanager van 2020.


5 klassementsmannen


Hogerop Blanden was een uitgebalanceerde ploeg: met Pogacar, Roglic en Porte zat het volledige podium in zijn team. Daarnaast waren ook Mas (5de) en Uran (8ste) in zijn bezit. Conclusie: Dries Herroelen had vijf renners in de top 10, vier van de eerste vijf in het eindklassement leverde hem een vracht aan punten op. Aangezien iedere Tourmanager in de vorige editie maar twee transfers ter beschikking had, vermoeden we dat Hogerop Blanden aan de Tour startte met slechts drie klassementsmannen. Is dat ook dit jaar het gouden recept?


6 sprinters


Gaat Wout van Aert meesprinten of niet? Een levensbelangrijke vraag om je aantal sprinters te bepalen. Met Bennett, Sagan en Van Aert beschikte de titelverdediger over drie absolute topsprinters. Het lijstje rappe mannen werd aangevuld met Laporte, Hofstetter en Stuyven. Het prijskaartje van die laatste drie is toegenomen. Het zal dus zoeken zijn naar nieuwe ‘tweederangssprinters’, maar wie zoekt…die vindt!


5 rittenkapers


Tejada was een mislukte dark horse maar Hirschi, Madouas, De La Cruz en Naesen leverden veel punten op voor hun goedkope kostprijs. Deze rittenkapers zijn allemaal renners die een heuveltje over kunnen en sterk kunnen finishen. Belangrijk dus om in het achterhoofd te houden.


Klik op deze link om de best scorende renners van de vorige editie te zien.


Wat is het verschil met de Tour van 2021?


In de vorige Ronde van Frankrijk eindigden 7 etappes op een sprint, dit jaar zouden dat er op papier 8 zijn. Een vergelijkbaar aantal, al zouden de sprinters dit jaar dus nog belangrijker kunnen zijn. Vorig jaar tekende de parcoursbouwer 4 heuveletappes uit. Dit jaar zouden dat er 5 kunnen zijn, eentje meer dan vorig jaar. Een ander opmerkelijk verschil: in de Tour van 2020 konden de klimgeiten in negen etappes naar boven klimmen. Dit jaar zullen er dat slechts zes zijn, waarvan 3 met een aankomst bergop. Rest ons nog de tijdritkilometers, de remontada van Pogacar staat in ieders geheugen gegrift waardoor het lijkt alsof in die Tour de tijdrit enorm doorslaggevend was. Naar verluidt zit Miguel Angel Lopez al met de poepers: voordat de renners Parijs bereiken moeten ze 58 kilometer tegen de klok rijden.


Als Wielermanager-freaks konden we niet achterblijven. Sporza vroeg ons het ideale team samen te stellen, met bovenstaand resultaat.


Hoeveel renners van welk type neem ik mee?


Laat ons even toe onszelf alvast in te dekken: net zoals al onze tips is het volgen ervan op eigen risico. Rekening houdend met de winnende ploeg van vorig jaar pleiten we voor volgende verdeling waarbij we rekenen op 3 klassementsmannen als transfer.


  • 3 klassementsmannen (Pogacar, Roglic en ?)

  • 7 sprinters (3 toppers en 4 top 10-ers)

  • 1 tijdrijder (top 5)

  • 5 rittenkapers (twee van De Grote Drie, aangevuld met goedkopere renners)

 

Heb jij een betere verdeling? Aarzel dan niet om je in te schrijven in onze minicompetitie (klik hier) en maak kans op unieke prijzen!

2.476 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page