top of page

Waalse Pijl: de meest voorspelbare koers ter wereld

De Muur van Hoei liegt niet. Doorgaans kunnen we de top 10 van de Waalse Pijl vooraf invullen op ons pronostiekblaadje. Waar in andere klassiekers de slimste van de hoop als eerste de meet weet te bereiken, wint in Hoei de beste van de klas. Ideaal dus voor de Sporza Wielermanager. De wedstrijd kondigt zich aan als een kantelpunt: zij die nog een sprong willen maken zullen de juiste kopman moeten kiezen. Maar wie kies je: Pog, Rog of Pid?Julian Alaphilippe versloeg in 2019 Jakob Fuglsang op de Muur van Hoei (Foto: insta @derouleur)


Onverslaanbare Valverde


Het is al van 2011 geleden dat de Belgen nog eens konden zegevieren op de Muur van Hoei. Philippe Gilbert beleefde toen zijn wonderjaar en voegde de Waalse Pijl toe aan zijn palmares. De voormalige winnaar maakt woensdag zijn rentree in het peloton na een paaspauze. Met 38 overwinningen is België ook koploper in het landenklassement. Opvallend: Nooit eerder kon een Sloveen of een Brit de wedstrijd winnen. Tijd voor een primeur? @PrimozRoglic @TadejPogacar @TomPidcock.


Een primeur zou het niet zijn mocht Alejandro Valverde als eerste de finish bereiken. El Imbatido is recordhouder dankzij zijn overwinningen in 2006, 2014, 2015, 2016 en 2017. Bij de vrouwen doet Anna van der Breggen zo mogelijk nog straffer, ze won maar liefst zes keer op een rij tussen 2015 en 2020.


Erelijst Waalse Pijl (sinds 2011)

2020: Marc Hirschi 2019: Julian Alaphilippe 2018: Julian Alaphilippe 2017: Alejandro Valverde 2016: Alejandro Valverde 2015: Alejandro Valverde 2014: Alejandro Valverde 2013: Daniel Moreno 2012: Joaquim Rodriguez 2011: Philippe Gilbert

Zegevieren op café

Julian Alaphilippe werd twee dagen ervoor tot wereldkampioen gekroond op het Formule 1-circuit van Imola, de cafés waren nog open (we konden zelfs nog met 10 aan een tafel zitten!) en de nieuwe Vivaldi-regering was net geboren. Het waren tijden waarin Marc Hirschi zijn hoogdagen beleefde, op 30 september 2020 klopte de Zwitserse revelatie Benoît Cosnefroy in de eerste corona-editie van de Waalse Pijl.Uitslag Waalse Pijl 2020


1. Marc Hirschi 2. Benoît Cosnefroy 3. Michael Woods 4. Warren Barguil 5. Dan Martin

De Belgische Milaan-Sanremo


Over het parcours kunnen we kort zijn. Een coronaproof bezoekje aan de bomma en de bompa of een uitgebreide wandeling gepland? Geen probleem. Zet rond 16 uur uw televisie aan, haal nog een 4-uurtje en een drankje en plof in de zetel. U hebt (waarschijnlijk) niks gemist. De organisatie probeert er dan wel wat schwung in te brengen met enkele heuveltjes en drie beklimmingen van de Muur van Hoei. Uiteindelijk zal het toch weer uitdraaien op een massasprint in Hoei. Voer voor de springveren.Primus Roglic?


*** Primoz Roglic leidt de dans in ons favorietenlijstje. De Sloveense kampioen is de Muur van Hoei nochtans nog nooit opgereden: “Wel een keer op de Tacx. In hoeverre dat een maatstaf is, vond ik het een zeer steile klim, maar gelukkig niet zo lang. Een helling zoals in het Baskenland.” En wie won er de Ronde van het Baskenland? Jawel, Primoz Roglic.


** Geen Rog zonder Pog. De Slovenen eindigden het afgelopen jaar maar liefst zeven keer op 1 en 2. De stand in die wedstrijden: 2-5 in het voordeel van de Tourwinnaar. Tadej Pogacar won weliswaar nog nooit een grote eendagskoers. In Luik-Bastenaken-Luik stond hij al op het podium, in de Strade Bianche zakte hij op het einde door het ijs. Tijd om de Waalse Pijl op zijn palmares te schrijven?


** Wie had dat gedacht voor aanvang van het wegseizoen. Tom Pidcock die een van de topfavorieten is in een klassieker. The next big thing in het wielrennen is amper bekomen van de millimetersprint met collega-veldrijder Wout van Aert of hij mag alweer aan de bak. Ons Sporza Wielermanagerhart kan zo een spanning niet nog een keer verdragen…en dat van Pidcock ook niet.* Het is aan wereldkampioen Julian Alaphilippe om zijn plekje bij de ‘Grote Drie’ te rechtvaardigen. Op een ritzege in de Tirreno-Adriatico en een tweede plaats in de Strade Bianche na, kon de Fransman nog geen potten breken. De finish van de Waalse Pijl ligt hem als gegoten, tijd om een derde zege aan zijn palmares toe te voegen?


* Good old Alejandro Valverde kon niet ontbreken in dit sterrenensemble. De recordhouder kunnen we gewoonweg nooit afschrijven in de Waalse Pijl. Zondag viert de Spanjaard zijn 41ste (!) verjaardag. Het ideale moment om zichzelf een vervroegd verjaardagscadeau te schenken?


* Een verrassing van formaat: titelverdediger Marc Hirschi krijgt van onze redactie net geen ster. Een dikke zes maanden geleden leek de Zwitser nochtans op weg om de komende jaren als topfavoriet de Muur van Hoei aan te vatten. Vorig jaar stierf Benoît Cosnefroy nog in zijn wiel, volgens ons zou de Fransman dit jaar wel eens op het hoogste schavot kunnen prijken.


Joker: Jawadde! Mauri Vansevenant ontpopt zich stilaan tot de nieuwe chouchou van het wielrennen. In zijn kenmerkende stijl, inclusief tong op de ketting, veroverde hij menig wielerhart in de Ronde van het Baskenland en de Amstel Gold Race. Vorig jaar droomde de West-Vlaming al van de zege in de Waalse Pijl, door een ongelukkige valpartij zag Vansevenant zijn kans echter in rook opgaan. Winnen bij het herexamen dan maar?


433 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page