Het uitvallen van Roglic, Ewan, Van der Poel, Démare, Merlier en co hebben voor heel wat tourmanagers ernstige gevolgen. Gelukkig kan je de transfermarkt op, op zoek naar waardige vervangers. Maar hoe doe je dat nu het best? Sporza vroeg en kreeg vijf tips van De Lead-Out om de transferstress te bedaren.
Tip 1: Sla niet in paniek
Parijs is nog ver. Sla dus niet onnodig in paniek met je transfers. Je hebt er bovendien maar drie, wees er dus zuinig mee. Het is niet omdat een renner uit jouw ploeg de Tour verlaten heeft, dat je hem meteen moet transfereren. Verspil daarom geen transfers aan goedkope renners. Jack Haig (5M) werd vaak gekozen, maar moest al tijdens de derde etappe opgeven. Zet hem gerust in de bus, maar verspil er niet meteen een transfer aan. Grote namen als Van der Poel en Primoz Roglic zijn wel heel wat geld waard en vervang je dus liefst zo snel mogelijk. Door ze in de bus te laten wegkwijnen, verlies je veel punten op andere wielermanagers die wel hun budget zo veel mogelijk benutten.
Jack Haig moest al in rit 3 opgeven. Foto: AP
Tip 2: Kijk naar het parcours
Op papier staan er nog vijf etappes voor de sprinters op het programma. Maar onderschat het belang van de klassementsmannen ook niet. Het aantal klimkilometers zal vanaf week twee alleen nog maar toenemen. Bovendien leveren de plaatsen in het eindklassement ook nog heel wat punten op. In het eindklassement van de gele trui krijgt de tweede 300 en de derde 240 extra punten. Vooraleer je transfers doet, overloop je best even je ploeg. Heb je door het uitvallen van Merlier, Ewan, Démare en Coquard nog amper sprinters over? Kies dan toch nog voor een snelle man, zodat je in de komende sprintetappes niet te veel punten verliest op je concurrenten.
Tip 3: Als het kan, wacht dan nog even
Zit je bij de 'lucky few' en had je Ewan en Roglic niet in je ploeg gezet bij de start? Wacht dan nog even met je transfers. Een goede tactiek is om bijvoorbeeld te wachten tot de tweede rustdag. We herhalen het nog maar eens, Parijs is nog ver. Op de tweede rustdag zal je een beter beeld hebben van welke renner echt goed is. Na de tweede rustdag volgen nog twee echte bergetappes en een tijdrit. Een goede transfer van een klassementsman kan je daar heel wat extra punten opleveren.
Vingegaard doet het voorlopig uitstekend als vervanger van Roglic. Foto: Sirotti
Tip 4: Doe eens zot en ga voor de dubbele transfer
Laat ons deze tip even verduidelijken. Stel: je wilt Van der Poel door Van Aert vervangen. Dat zou in principe alleen kunnen als je minstens een miljoen op overschot hebt gehouden bij de start van de Tour. Je zou er in dat geval voor kunnen opteren om samen met Van der Poel nog een renner te transfereren. Denk maar aan Tim Merlier, Caleb Ewan of Geraint Thomas. Zo heb je budget op overschot om Van Aert binnen te halen in combinatie met bijvoorbeeld nieuwe kopmannen als Jasper Philipsen of Jonas Vingegaard.
Tip 5: Stand van zaken na week 1 in de Tour
Aan de start van de Tour de France staat elke wielermanager vol twijfels. Wie zal er goed zijn? Wie zal door het ijs zakken? Wie is er nu kopman? Wat met blessures? De eerste week van deze Tour heeft ons al wat meer duidelijkheid verschaft, al moeten we erkennen dat er in de volgende twee weken nog veel kan gebeuren. Voor het algemene klassement steekt er voorlopig één renner met kop en schouders boven uit: Tadej Pogacar. Ongetwijfeld zal iedereen die wel in zijn ploeg hebben. We denken voor dat klassement verder ook aan Rigoberto Uran, Jonas Vingegaard, Richard Carapaz of Enric Mas. Denk ook eens na over Nairo Quintana. De kleine Colombiaan lijkt zijn zinnen te hebben gezet op de bolletjestrui en ook ritwinst is nog steeds mogelijk. Zoek je eerder nog een sprinter? Dan komen we onvermijdelijk bij Mark Cavendish terecht, mocht je die nog niet in je team hebben. Ook Jasper Philipsen lijkt nu helemaal zijn kans te kunnen gaan na het wegvallen van ploeggenoot Tim Merlier. Nacer Bouhanni strandde voorlopig op enkele ereplaatsen, maar zal ongetwijfeld nog zijn slag willen slaan in deze Tour.
Nog transfertips nodig? Luister dan naar de derde aflevering van onze podcast Kopman.
Kommentare