Tien om te zien tijdens de Vuelta
top of page

Tien om te zien tijdens de Vuelta

Laat ons beginnen met het goede nieuws: er komt misschien een Sporza Giro- en Vueltamanager! Het mindere nieuws is dat het nog niet voor dit seizoen zal zijn. De Lead-Out is natuurlijk niet naïef en beseft goed genoeg dat vele wielermanagers tijdens de Vuelta hun toevlucht zoeken op andere pronostiekspelen. Om je ook daarbij een beetje te helpen, presenteren we tien potentiële dark horses. Voor één keer is het wel gepermitteerd om op meerdere paarden te wedden.



Starten doen we met een algemene tip: snuffel eens rond in de selecties van de ProContinentale ploegen die een wildcard krijgen. Wie spelen zij uit? En zijn er verborgen parels te vinden? Altijd vind je wel iemand. Voor deze Vuelta kwamen we uit bij oudgedienden Jetse Bol (Burgos-BH) en Jon Aberasturi (Caja Rural – Seguros RGA), maar ook bij de 28-jarige Julen Amezqueta. Hij sprokkelde dit seizoen al enkele mooie ereplaatsen en dat lijkt ook het doel tijdens de komende Vuelta. Iemand die derde wordt in het eindklassement van de Ruta Del Sol is toch geen pannenkoek.


De tweede naam die we in de spotlights zetten is een iets grotere naam, een ex-winnaar zelfs. De laatste jaren verdween hij, ondanks een duur contract, volledig uit beeld. We hebben het natuurlijk over Fabio Aru. Wat maakt dat we hem nu toch als dark horse naar voor schuiven? Wel, voor het eerst in lange tijd heeft Aru een aantal veelbelovende resultaten bij elkaar gereden. Hij werd tweede in de Sibiu Cycling Tour tegen – met alle respect – Janneke en Mieke, maar hij werd ook tweede in de Ronde van Burgos waar hij enkel Mikel Landa voor zich moest dulden. Sivakov, Padun, Bardet, Caruso… Allen eindigden ze achter Aru. De Italiaan kondigde zopas aan dat hij na de Vuelta stopt met koersen. Hij lijkt klaar voor one last dance.



Nu we zijn naam toch al hebben laten vallen, kunnen we ineens wat dieper ingaan op Mark Padun. Wat klom die onwaarschijnlijk sterk in de Dauphiné! In het laatste weekend vernederde hij de tegenstand met twee ritzeges op rij. Vreemd genoeg mocht hij niet mee naar de Tour de France. In de Vuelta krijgt hij nu wel zijn kans. In de eerste plaats als één van de superknechten van Landa, maar Bahrain Victorious heeft al aangegeven dat de knechten zeker ook af en toe voor etappezeges mogen gaan. Als Padun zijn benen van de Dauphiné terugvindt, is het quasi onmogelijk dat hij geen ritzege pakt.


Lotto-Soudal heeft geen uitgesproken kopman en neemt een ploeg vol vrijbuiters mee. De interessantste pion in hun selectie lijkt ons Andreas Kron. Hij klimt niet slecht en is vrij explosief, bovendien lijkt hij een neus te hebben voor de juiste ontsnapping. De jonge Deen haalde dit jaar al twee mooie overwinningen binnen voor de ploeg: een ritzege in de Ronde van Catalonië en één in de ronde van Zwitserland. Volgt het orgelpunt van zijn seizoen nog in de Vuelta?


Naast Lotto-Soudal zullen er nog drie Belgische teams te bewonderen zijn op de Spaanse wegen. Ook Alpecin-Fenix is weer van de partij. Geen Van der Poel, maar ze nemen wel een zeer interessante ploeg mee. Onder andere de Nieuw-Zeelander Jay Vine zou wel eens kunnen verrassen. In zijn eerste jaar als prof liet hij enkele mooie dingen zien. Hij verdiende zijn profcontract door een wedstrijd op Zwift te winnen, dus dat hij hoge vermogens kan rijden staat vast. Op de Spaanse geitenpaadjes, waar techniek minder van tel is, zou hij zomaar eens op de voorgrond kunnen verschijnen.



De kansen voor de sprinters zijn beperkt deze Vuelta, maar we kunnen het natuurlijk niet maken om geen enkele sprinter te bespreken in dit artikel. De grote namen buiten beschouwing gelaten, kwamen we terecht bij Emmanuel Morin (Cofidis). Vorig jaar haalde hij al twee mooie top tien-plaatsen in de Ronde van Spanje en in principe is de 26-jarige Fransman weer een jaartje ouder en sterker geworden. We zullen hem alvast nauwlettend in de gaten houden als ze op een massasprint afstormen. Al zal een ritzege wel wat te hoog gegrepen zijn.


Die ritzege zit er misschien wel in voor Michael Storer (Team DSM). Vorig jaar was hij er al eens dichtbij en ook nu verkeert hij in bloedvorm. Bewijs daarvan is zijn dominantie in de Tour de l’Ain van eind juli: eindzege, ritzege en winnaar van het punten- en bergklassement. De Tour de l’Ain is natuurlijk de Vuelta niet, maar er stonden wel heel wat WorldTour-teams aan de start. Krijgt hij de vrijheid van zijn team en kopman Romain Bardet om zijn eigen kans te gaan?


In hetzelfde team vinden we ook Thymen Arensman. De Nederlandse klimmer bonkt al een tijdje op de deur van een definitieve doorbraak. Hij toonde al flarden van zijn talent maar dat vertaalde zich vooralsnog niet echt in resultaten, op het jongerenklassement van de Ronde van Romandië na. Ons buikgevoel – dat er wel vaker goed naast blijkt te zitten – zegt dat dit wel eens de wedstrijd van de ontbolstering wordt voor Thymen. Al zou het wel eens kunnen dat hij zich compleet uit de naad moet werken voor Bardet.


Tom Pidcock kroonde zich tot olympisch kampioen mountainbike. Foto: Cor Vos


Wie we ook niet over het hoofd mogen zien is de Amerikaan Quinn Simmons (Trek – Segafredo), nog zo’n geweldig talent. Hoewel hij baardgroei heeft waar de gemiddelde hipster enkel maar van kan dromen, is Simmons nog altijd maar 20 jaar en aan zijn eerste grote ronde toe. In het klassieke werk toonde hij al mooie dingen, maar wat kan hij in deze Vuelta? Het is realistisch om te verwachten dat hij zich toont in de overgangsetappes of zich eens mengt in een sprint voor punchers. Waar hij dan eindigt, durven we niet te voorspellen. In de recentste Ronde van Wallonië proefde hij alvast van de smaak van de overwinning.


Als laatste tip kiezen we voor het grootste fenomeen van allemaal: Thomas Pidcock. Een echte dark horse is hij natuurlijk niet, maar de kersverse olympische kampioen mountainbike begint wel pas aan zijn eerste grote ronde. We kunnen hem dus moeilijk beschouwen als topfavoriet. Gezien zijn gewicht en zijn resultaten bij de jeugd – hij won onder andere de baby Giro – liggen de verwachtingen wel weer erg hoog. Hij maakt deel uit van een indrukwekkende selectie van Ineos, met onder andere ook Bernal, Carapaz, Yates en Sivakov. Wat Pidcock zijn rol wordt, is dus heel moeilijk te voorspellen. Doet hij mee voor het algemene klassement? Pikt hij er een paar ritjes uit? Of rijdt hij volledig in dienst van de meer ervaren pionnen? We zijn zeer benieuwd.

 

Blijf ons volgen op onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram.

2.198 weergaven0 opmerkingen
bottom of page