Zaterdag krijgen we met de Strade Bianche de eerste Italiaanse klassieker van het seizoen voorgeschoteld. Welke renner vliegt dit jaar het snelst over de grindwegen in Toscane? Als de traditie zich voortzet, krijgen we zaterdag opnieuw een grote naam op de erelijst.
Bron: Photonews
Staat er voor het vijfde jaar op rij een Belg op het podium in Siena? De voorbije drie jaar kleurde vooral Wout Van Aert de koers. In 2018 en 2019 werd hij derde, vorig jaar soleerde onze landgenoot naar de eindzege. In 2017 eindigden Greg Van Avermaet en Tim Wellens op plaats twee en drie, in 2018 won Tiesj Benoot. Opgelet, wielermanagers! Tiesj Benoot rijdt de Strade Bianche dit jaar niet, hij start zondag in Parijs-Nice.
Vorig jaar werd de Strade Bianche vanwege de gekende omstandigheden pas in augustus gereden. Het was de eerste WorldTour wedstrijd na de coronabreak en dus kwamen de renners gemotiveerder dan ooit aan de start. Het was een bloedhete dag en enkele toppers kwamen al snel in moeilijkheden: Julian Alaphilippe en Mathieu Van der Poel konden niet volgen toen Jakob Fuglsang op 52 kilometer van de streep stevig doortrok.
Tien kilometer later konden Wout Van Aert, Greg Van Avermaet, Maximilian Schachmann, Davide Formolo en Alberto Bettiol aansluiten bij koploper Fuglsang. Het zestal ging samen verder en Van Aert reageerde alert op aanvalspogingen van Bettiol en Schachmann. Op twaalf kilometer van de streep, op de laatste gravelstrook, snelde Van Aert weg van de kopgroep en soleerde hij naar de zege. Boven op de Piazza del Campo in Siena had onze landgenoot een halve minuut voorsprong op nummer twee en drie, Formolo en Schachmann.
De erelijst van de Strade Bianche bulkt van de grote namen:
2011: Philippe Gilbert
2012: Fabian Cancellara
2013: Moreno Moser
2014: Michał Kwiatkowski
2015: Zdeněk Štybar
2016: Fabian Cancellara
2017: Michał Kwiatkowski
2018: Tiesj Benoot
2019: Julian Alaphilippe
2020: Wout van Aert
Slag der topfavorieten?
Na lang wikken en wegen deelden we met onze redactie de volgende sterren uit:
*** Na twee trainingswedstrijden de afgelopen week is Mathieu Van der Poel klaar voor het grotere werk. Wees er maar zeker van dat hij zaterdag vol voor de winst zal gaan, op een tactisch meer doordachte manier dan in Kuurne-Brussel-Kuurne dan wel. Als de Nederlander zijn aanvalsdrift enigszins kan intomen en als zijn stuur standhoudt, geven we hem de grootste kans op winst.
** Wout Van Aert zorgt ervoor dat we de laatste jaren meer dan ooit uitkijken naar de Italiaanse openingsklassieker. Op de onverharde wegen in Toscane voelt Van Aert zich altijd lekker, zo bleek ook uit de Strava-statistieken van zijn parcoursverkenning gisteren. Met persoonlijke records op maar liefst tien segmenten, lijkt de conditie alvast goed te zijn. Zaterdag staat hij ‘zonder koersritme’ aan de start, maar vorig jaar bewees hij al dat dat voor hem niet veel uitmaakt. Meer dan ooit is het wedstrijdprogramma van de man uit Herentals nauwkeurig uitgestippeld. Als hij ergens start, dan wil hij winnen.
** Deceuninck – Quick Step rekent op Julian Alaphilippe zaterdag. De regerende wereldkampioen en winnaar van de editie van 2019 gaat in Siena op zoek naar zijn eerste zege van het seizoen. Als hij wil winnen zal hij het wel verstandiger moeten aanpakken dan in de Omloop vorige week, waarin hij veel te vroeg voor een onmogelijke solo ging.
* Heb je Tom Pidcock in je ploeg? Dan heb je ongetwijfeld nog geen spijt van die keuze, want de jonge Brit reed een ijzersterk openingsweekend. De vele hoogtemeters en gravelwegen van de Strade Bianche zouden hem in principe nog iets beter moeten liggen dan de Vlaamse heuvels en kasseien. Overweeg zeker eens om hem voor zaterdag als kopman te selecteren. Het is een risico, maar stel dat Pidcock wint, dan maak je ongetwijfeld een grote sprong in het klassement op Sporza Wielermanager.
* Onze redactie was het er unaniem over eens dat ook Jakob Fuglsang een ster verdient. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar de 35-jarige Deen pronkt momenteel op de vijfde plaats op de wereldranglijst van de UCI. Samen met de Ardennenklassiekers staat de Strade Bianche met stip aangeduid op de agenda van de Deen.
* Dat Tadej Pogacar niet alleen een ronderenner is, heeft hij ons vorig seizoen al bewezen. Kort na zijn indrukwekkende triomf in de Ronde van Frankrijk in september vorig jaar, werd hij negende in de Waalse Pijl en derde in Luik-Bastenaken-Luik. Ook een maand vóór de Tour was hij al goed voor de dertiende plaats in de Strade Bianche en de twaalfde plaats in Milaan-Sanremo. Vorige week toonde de Sloveen zich klaar voor het nieuwe seizoen met eindwinst in de UAE Tour.
Krijgen we toch een verrassende naam? Hoewel, het zou ons toch niet helemaal verbazen moest Bauke Mollema ook meedoen voor de winst zaterdag. De 34-jarige Nederlander lijkt wel in de vorm van zijn leven te zitten. Sinds hij zich niet meer op het klassement van een grote ronde focust, heeft hij enkele mooie resultaten bijeengeraapt. Dit seizoen was Mollema al goed voor twee zeges: hij won de eerste rit in de Tour des Alpes Maritimes et du Var en afgelopen woensdag won hij de Trofeo Laigueglia in Italië.
63 kilometer grindwegen
Aan het parcours heeft de organisatie dit jaar zo goed als niets veranderd. De renners vertrekken in Siena voor een rit van 184 kilometer door Toscane. De renners moeten over elf gravelstroken die samen goed zijn voor 63 kilometer. Verder krijgen ze op het kronkelige parcours meer dan 3.000 hoogtemeters voorgeschoteld.
Er werd eerder deze week regen voorspeld voor zaterdag in Siena, maar de weerkaarten zijn intussen veranderd. Met 12 graden, redelijk wat zon en een zwakke wind van 19 km/h krijgen we toch een aangenaam koersweertje.
Bekijk zeker nog eens de deelnemerslijst op procyclingstats.com.
Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!
Comments