top of page

Onze kornuit van binnenuit: "Ik denk dat Wout zelf nog niet weet hoe goed of slecht hij is”

In een voorjaar waar zelfs Nostradamus niets van had kunnen voorspellen, is het extreem moeilijk voor wielermanagers om de kalmte te bewaren. Gelukkig is er onze kornuit van binnenuit om je te helpen met info vanuit de buik van het peloton. Hij praat je nog één keer bij vooraleer de grande finale van Sporza Wielermanager 2022 losbarst. “Roubaix is onvoorspelbaarder dan de Ronde. Er zijn zondag veel kanshebbers op de zege.”“De ziektes spelen nog altijd een grote rol dit voorjaar. Het is natuurlijk een periode waarin veel renners top willen zijn en als je top bent, is je weerstand minder. Eens een ziekte het peloton binnendringt, gaat dat dus snel rond. Ik ben zelf ook wat verkouden geweest, maar het heeft me er niet van weerhouden om wedstrijden te rijden. Eigenlijk ben ik echt tevreden over het niveau waarop ik heb kunnen koersen.


Als ik nu zelf covid zou hebben, zou ik pas terug starten als ik 100% zeker ben dat ik niets riskeer. Kijk maar naar Colbrelli. Zoiets wil je niet meemaken. Ik ga ervan uit dat ze nu met Wout Van Aert ook alle risico’s hebben uitgesloten.


Zijn vorm is natuurlijk moeilijk in te schatten. Bij de ploeg zeggen ze dat hij vooral in dienst gaat rijden in Parijs-Roubaix, maar het is natuurlijk niet zo dat ze Van Aert vanaf kilometer 0 op kop gaan zetten. Hij zal wel de kans krijgen om te zien hoe hij in de koers geraakt. Ik denk dat Wout op dit moment zelf nog niet weet hoe goed of slecht hij is.


Persoonlijk beschouw ik hem niet als favoriet, aangezien hij sowieso toch een deel van zijn voorbereiding heeft gemist. Dat er wat conditieverlies is, zou dus niet meer dan logisch zijn. Ik denk eerder aan Van der Poel, Pedersen, Stuyven… De typische namen. Ook Asgreen is een kanshebber, hij was in de Amstel beter dan in de Ronde.


In Sarthe was het weer opvallend hoe sterk Pedersen nog was. Hij heeft maar een hersteldag gehad na de Ronde en toch was hij in de eerste twee ritten meteen super goed. Als hij niet valt met de helft van het peloton in de laatste rit, dan wint hij gewoon het eindklassement. Ik verwacht Pedersen zondag.


Pedersen verspeelde de eindzege in Sarthe door deze valpartij.


Parijs-Roubaix is natuurlijk een wedstrijd waar veel renners kans maken om te winnen. Je hebt er geen hellingen als de Kwaremont of de Kruisberg waar de grote motoren het verschil kunnen maken. Daarom is het voor renners als Yves Lampaert ook makkelijker om Roubaix te winnen dan de Ronde. Zelfs als hij een topdag in de Ronde heeft, zou het voor Lampaert moeilijk zijn om Pogacar en Van der Poel te volgen. Roubaix is onvoorspelbaarder en meer open.


Wat me nog is opgevallen in de voorbije wedstrijden is dat de trend van de voorbije jaren zich doorzet: wedstrijden breken vroeg open. Tijdens de tweede keer Kwaremont lag in de Ronde van Vlaanderen alles al meteen in friet vaneen. Dat ligt natuurlijk aan de nieuwe generatie renners. Van der Poel en co hebben geen schrik om van ver te beginnen koersen. En als die mannen vertrekken, moet je mee zijn want dat zijn ook gewoon de beste coureurs.


Voor de Waalse klassiekers kijk ik vooral naar Pogacar en de mannen die goed waren in het Baskenland. Evenepoel natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook Vingegaard. Normaal zou ik ook Roglic zeggen, maar die bleek toch iets minder in het Baskenland. In zulke koersen zijn er natuurlijk niet vaak echte verrassingen. Ineos heeft ook wel wat ijzers in het vuur. Pidcock, Kwiatkowski, Turner… Ze zijn heel sterk in de breedte, het gevaar komt van meerdere kanten.


Wie ik als kopman zou aanraden voor Parijs-Roubaix? Doe toch maar gewoon Matthieu van der Poel.”

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!


676 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page