Omloop Het Nieuwsblad: parcours, vorige edities en favorieten
top of page

Omloop Het Nieuwsblad: parcours, vorige edities en favorieten

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2021

We kunnen bijna stoppen met aftellen: vanaf zaterdag raast het peloton weer over onze kronkelende Vlaamse wegen. Na een week hard labeur kan de wielermanager eindelijk in de zetel ploffen en toekijken hoe zijn team presteert. Toch moet er nog één keuze gemaakt worden: wie wordt de kopman? Wij maken een analyse van de Omloop Het Nieuwsblad en geven je mee wie onze favorieten zijn.



Traditioneel is de Omloop de eerste echte krachtmeting voor de klassieke renners. Door het gebrek aan voorbereidingskoersen dit jaar is het voor sommigen ook meteen de eerste wedstrijd van het seizoen. Nog meer dan andere jaren wacht er ons dus een onvoorspelbare en interessante koers. Jezus, wat hebben we er zin in!


Parcours


De 76ste Omloop Het Nieuwsblad gaat van start in Gent en komt tweehonderd kilometer later aan in Ninove. Onderweg krijgt het peloton negen kasseistroken en dertien hellingen voor de wielen. Na passages langs de Haaghoek, de Leberg, de Paddestraat en de Valkenberg, kan op 52 kilometer van de streep de echte finale losbarsten.


Op zeventien kilometer van de streep moeten de renners over de Muur van Geraardsbergen, vijf kilometer verder wacht de Bosberg.


Vanaf de Wolvenberg volgen de kasseistroken en hellingen elkaar in snel tempo op. Vooral de combinatie Haaghoek-Leberg-Berendries kan voor vuurwerk zorgen. Het zwaartepunt van de koers ligt echter op zeventien kilometer van het einde. Daar moeten de renners over de vroegere finale van de Ronde van Vlaanderen: de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Tussen die twee legendarische puisten is er maar weinig tijd om te recupereren. Daarna is het nog tien kilometer tot de finish.


Het startschot wordt gegeven om 11u05. De deadline van Sporza Wielermanager is om 11u30: vanaf dan mag je nog maar vier transfers doen en betaal je een belasting van 15%. Tussen 16u08 en 16u25 komen we te weten wie de openingsklassieker op zijn palmares mag schrijven.


Vorige edities


Vorig jaar bewezen Jasper Stuyven en zijn medevluchters dat de koers ook voor de Wolvenberg al voor een groot deel beslist kan worden. Op zeventig kilometer van het einde reed toen een groepje van acht renners weg, met Stuyven, Lampaert, Trentin, Kragh Andersen en Teunissen als grootste namen. Het peloton zag hen nooit meer terug. Op de Muur van Geraardsbergen peddelden Stuyven en Lampaert broederlijk naast elkaar naar boven, de rest moest passen. Alleen Kragh Andersen zou later nog komen aansluiten. Samen reden de drie tenoren naar de streep, waar Stuyven in de spurt de snelste was.


Top 5 vorig jaar:

1ste Jasper Stuyven (8m)

2de Yves Lampaert (8m)

3de Soren Kragh Andersen (7m)

4de Matteo Trentin (7m)

5de Tim Declercq (3m)

Vorig jaar versloeg Jasper Stuyven landgenoot Yves Lampaert. (Foto Trek-Segafredo/Tim de Waele/Getty Images)


Ook in andere jaren kregen we steeds spektakel te zien en meer dan eens trok een verrassende renner aan het langste eind. Renners als Michael Valgren (2018), Luca Paolini (2013) en Sebastian Langeveld (2011) zijn goede voorbeelden. Maar ook Sep Vanmarcke was hoogstens een outsider toen hij in 2012 Tom Boonen klopte in de sprint met twee. En natuurlijk vergeten we onze goede vriend Ian Stannard niet, ‘Mister Omloop’, die in 2014 en 2015 iedereen verraste, maar daarna nog zelden een rol van betekenis speelde in andere voorjaarskoersen. Vooral Stannard’s tweede overwinning zal bij sommigen, niet het minst bij Patrick Lefevere, nog voor nachtmerries zorgen: hij vloerde toen in de absolute finale drie renners van Etixx-Quick-Step (Tom Boonen, Niki Terpstra en Stijn Vandenbergh).


Het staat echter niet vast dat een outsider met de bloemen gaat lopen. Toppers maakten in het verleden regelmatig hun favorietenrol waar. Kijk maar naar Greg Van Avermaet in 2016 en 2017, en Zdenek Stybar in 2019. Jasper Stuyven was vorig jaar, na een slecht voorjaar in 2019, misschien niet de gedoodverfde favoriet, maar na eerdere winst in Kuurne wisten we wel dat hij het in zich had. Toch is het opvallend dat er in het openingsweekend geregeld andere renners kunnen scoren. Dat komt misschien doordat het zwaartepunt van de echte kanjers meestal later in het jaar ligt. Zo is Tom Boonen er bijvoorbeeld nooit in geslaagd om de Omloop te winnen.


Winnaars van de laatste tien edities:

2020: Jasper Stuyven (8m)

2019: Zdeněk Štybar (7m)

2018: Michael Valgren (5m)

2017: Greg Van Avermaet (8m)

2016: Greg Van Avermaet (8m)

2015: Ian Stannard (gestopt)

2014: Ian Stannard (gestopt)

2013: Luca Paolini (gestopt)

2012: Sep Vanmarcke (6m)

2011: Sebastian Langeveld (5m)


Favorieten


Wie zijn dit jaar de kanshebbers? Wel, dat zijn er zoals steeds een heleboel. Onze redactie heeft de koppen bijeengestoken wat resulteerde in de volgende sterren.


Dit zijn onze sterren voor de Omloop.


We waren er bijna unaniem over eens dat wereldkampioen Julian Alaphilippe (12m) de grote favoriet is om zaterdag de Omloop te winnen. Vorig jaar bewees hij al dat hij ook in het Vlaamse werk tot de wereldtop behoort. Ook dit jaar reed hij al mooie resultaten bij elkaar: in de bergrit van de Tour de la Provence was hij de enige die de Colombianen van INEOS Grenadiers kon volgen, met dank aan een sterke Mauri Vansevenant. Uiteindelijk werd hij derde in de rit en tweede in het eindklassement. Hij zegt dat hij nog steeds pijn heeft aan zijn pols, nog een perikel van zijn val in de Ronde van Vlaanderen, maar op de fiets lijkt het hem niet te storen.


Twee sterren geven we aan Belgen Yves Lampaert (8m) en Greg Van Avermaet (8m). Die laatste heeft de Omloop al twee keer gewonnen, staat erom bekend om een heel jaar top te zijn en heeft ook in de voorbereidingskoersen al mooie resultaten behaald. In de Ster van Bessèges werd hij twee keer vierde en in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var werd hij sterk tweede na een sprint bergop. Yves Lampaert werd tweede vorig jaar en is er ongetwijfeld op gebrand om dit jaar beter te doen. Hij kan rekenen op een sterke ploeg en een bliksemafleider in de vorm van een wereldkampioen.


De mannen met één ster zijn Jasper Stuyven (8m), Nils Politt (7m) en Florian Sénéchal (7m). Stuyven won de Omloop vorig jaar en niets zegt dat hij dat kunstje niet zou kunnen overdoen. Het is echter gissen naar zijn vormpeil, aangezien hij nog geen enkele officiële wedstrijd heeft gereden dit jaar. Politt kan op dat vlak wel al adelbrieven voorleggen: hij wist zich drie keer in de top tien te plaatsen in de Ster van Bessèges. De lange Duitser lijkt dit jaar klaar om zijn sterk seizoen van 2019 te bevestigen. Sénéchal ten slotte werd al tweede in de Clasica de Almeria dit jaar en behaalde ook vorig seizoen mooie resultaten, met als uitschieter een tweede plaats in Gent-Wevelgem. Voor de Fransman geldt hetzelfde als voor Lampaert: hij beschikt over een sterk team en de andere ploegen zullen voornamelijk naar Alaphilippe kijken. Bovendien heeft hij nog een geweldige sprint in huis.


Onze joker voor de Omloop Het Nieuwsblad is Tim Wellens (8m). Er bestaat na zijn overwinning in de Ster van Bessèges geen twijfel over zijn vorm. In De Tribune liet zijn maatje De Gendt zelfs verstaan dat Wellens zaterdag topfavoriet is. Bovendien bewees hij in 2019 met een derde plaats al dat het parcours van de Omloop hem wel ligt. Waarom is hij dan ‘maar’ een joker voor ons? Wel, het zonnetje schijnt al een tijdje. In de twee weken na Bessèges is het weer helemaal gekeerd. We weten het, we overdrijven een beetje, maar Wellens zal zelf niet ontkennen dat hij een slecht-weer-renner is. Zijn beste prestaties waren steeds in koudere omstandigheden. Het weerbericht voor zaterdag is echter nog speelbaar, misschien wordt het toch zijn dag. Wij van De Lead-Out wensen je zaterdag in elk geval regen en vriestemperaturen toe, Tim!


Bekijk zeker nog eens de deelnemerslijst op procyclingstats.com.

 

Maak nu je ploeg op Sporza Wielermanager en neem deel aan onze minicompetitie!


340 weergaven0 opmerkingen
bottom of page