Sporza Wielermanager brengt vreugde en vertier in barre coronatijden. Voor de ontwikkeling van het spel moeten we Fan Arena bedanken, de grootste softwareontwikkelaar van Fantasy Sports games in Vlaanderen. Wij spraken met drijvende kracht en CEO Octavian Susnea over de wereld van de Fantasy Sports en Sporza Wielermanager in het bijzonder.
De mannen achter Fan Arena: Joey Gastmans (links) en Octavian Susnea (rechts)
Bieden jullie naast Sporza Wielermanager nog andere fantasy games aan?
“Ja, de Gouden Klassiekers van HLN, Fan Arena voor de Jupiler Pro League…”
Welke taken vervullen jullie precies bij het beheren van zulke fantasy games?
“We werken met een vaste prijs per game en een mediabedrijf of een sportcompetitie betaalt die prijs om de game aan te bieden. We begeleiden het spel van begin tot einde en staan in voor de ontwikkeling van de game en het design. In Vlaanderen zijn we de enige die Fantasy Sports games aanbieden op zo’n grote schaal.”
"Het is voor de markt een moeilijke en onzekere periode, maar de ironie is dus wel dat de mensen nu veel meer into Fantasy Sports zijn."
De populariteit van Fantasy Sports is alsmaar toegenomen, zeker gedurende de coronapandemie. Toch heeft het virus het voor bedrijven en sportcompetities moeilijker gemaakt om hierin te investeren. Hoe ziet u de toekomst verder evolueren voor deze sector?
“Fantasy games zijn inderdaad heel populair, dat blijkt bijvoorbeeld uit het groot aantal deelnemers op Sporza Wielermanager. Zowel studenten als dertigers springen op de kar. Onze markt en onze doelgroepen zullen in de toekomst dus alleen maar groter worden. Er komt steeds meer interesse vanuit de bedrijfswereld, want het is marketinggewijs natuurlijk ideaal. Zo genereert het onder andere betrokkenheid op sociale media en kunnen sponsors er advertenties plaatsen. Voor de coronapandemie groeiden de investeringen, maar nu is de weerslag tamelijk groot. Het gaat dus nog een tijd nodig hebben voordat het mainstream wordt. Het is voor de markt een moeilijke en onzekere periode, maar de ironie is dus wel dat de mensen nu veel meer into Fantasy Sports zijn.”
Over naar Sporza Wielermanager: hoe worden de prijzen van de renners bepaald?
“Een journalist van Sporza bepaalt de prijzen. Zoals bij elke game houden mensen met kennis van zaken zich daarmee bezig. Die journalisten nemen dat heel serieus en steken er veel werk in. Voor Fan Arena, het fantasy-spel van de Jupiler Pro League, heb ik zelf de prijzen van de spelers bepaald. Daar heb ik zeker een volledige werkweek aan gespendeerd. In de loop van het seizoen bleek dat de dure vogels niet goed presteerden en dat goedkopere spelers uitblonken, dat maakte het voor managers gemakkelijker om een goed team samen te stellen.”
Bepalen jullie welke koersen in aanmerking komen voor het spel en welke niet?
“Dit jaar hebben wij meer suggesties gegeven, de afgelopen jaren deed Sporza dat voornamelijk zelf. Eigenlijk bepaalt de UCI-categorie of een bepaalde wedstrijd in aanmerking komt. De GP Samyn en de GP Monsére zitten er niet bij, want die koersen zijn nog een categorie lager dan bijvoorbeeld Nokere Koerse en de Bredene Koksijde Classic. Of de koers al dan niet op Sporza wordt uitgezonden, speelt ook mee. Denk bijvoorbeeld aan Nokere Koerse, die nemen we er dan zeker bij. Op lange termijn gaat het er misschien van komen dat ook kleinere koersen en organisaties hun fantasy game kunnen aanbieden en dat wij daar een grote rol in gaan spelen. Dan heb ik het onder andere over wedstrijden zoals Dwars door het Hageland. Zo’n fantasy game is echt bestemd voor een nichepubliek natuurlijk. Misschien komen er ook nog creatievere concepten.”
"Iemand die in het begin de juiste beslissingen heeft genomen, verdient het ook meer om te winnen."
Hoe verloopt de toekenning van de punten aan de renners na een wedstrijd?
“De UCI of de organisator komt eerst met een rangschikking, via een geautomatiseerd systeem worden die data ingevoerd in het systeem. Dat gebeurt meestal één à twee uur na het einde van de wedstrijd. Vervolgens worden de punten van renners automatisch berekend. We zijn al in gesprek geweest met organisaties om eventueel meer statistieken toe te voegen, al moet de sport zich daar eerst aan aanpassen. GPS- en trackingtechnologie zal wel steeds meer toetreden tot het wielrennen. In dat geval gaan we zulke data ongetwijfeld ook toevoegen aan de games, al hangt het ook weer af van de doelgroep. Gaat een 50-jarige die data interessant vinden? De jongeren waarschijnlijk wel.”
Bij de Fantasy Premier League bijvoorbeeld heb je als speler nog veel bewegingsvrijheid tijdens het spel zelf, terwijl dat bij Sporza Wielermanager beperkt is. Zo staat er bij de Fantasy Premier League geen limiet op het aantal mogelijke transfers. Denken jullie erover na om Sporza Wielermanager ook meer de kant van de Fantasy Premier League op te laten gaan?
“Dat moeten we met de Sporza-redactie bespreken. We zijn drie jaar geleden gestart met ongeveer dezelfde spelregels en hetzelfde idee. Iemand die in het begin de juiste beslissingen heeft genomen, verdient het ook meer om te winnen. Dat is puur de filosofie van de game. De bus met acht renners is bijvoorbeeld wel belangrijker en belangrijker geworden om over na te denken. Met de goedkoopste renners kan je het verschil maken in de kleinere koersen. Maar het is goed dat je deze vraag stelt, we moeten daar zeker over nadenken.”
Zijn jullie van plan om samen met Sporza een wielermanagergame voor de Giro, de Vuelta of voor vrouwen op poten te zetten?
“Dat moet je vooral aan de VRT vragen. Wat ik heb begrepen, is dat ze vooral kijken naar wat er leeft in Vlaanderen. Binnen het wielrennen zijn dat de Tour en de klassiekers. Op voetbalgebied vooral WK’s en EK’s. Als we die games kunnen doen op die schaal en met dit enthousiasme, dan is dat al goed zo. De fanatieke spelers vinden altijd wel een weg naar een game elders.”
Hoe komt het dat de namen van de wielermanagers achter de ploegen er dit jaar niet bijstaan?
“Dat heeft te maken met de GDPR, de privacywetgeving. Al gaan we dat terug invoeren naar de toekomst toe. Het mag gewoon niet de bedoeling zijn dat alle namen zomaar op het internet rondslingeren. We willen ook gewoon in orde zijn met de wetgeving. Vele mensen zijn op hun privacy gesteld, zeker met de schandalen die van tijd tot tijd plaatsvinden.”
U speelt zelf Sporza Wielermanager, welke keuzes heeft u zoal gemaakt bij het samenstellen van een team?
“Ik heb een keuze gemaakt tussen de drie toppers en ben voor Mathieu van der Poel gegaan. Verder ben ik weggebleven van de usual suspects, zoals Stybar en Naesen. Jongeren leken me meer opportuun. Ondanks dat ik het daarnet als tip gaf, heb ik me toch mispakt aan het rekening houden met renners voor de kleinere koersen. Ik ben een echte doorsnee wielermanager die enkel denkt aan de grotere koersen. Mijn grootste nadeel als maker van het spel is dat in de week van het samenstellen van een ploeg, andere taken op me liggen te wachten. Ik zit in die week al twaalf à veertien uur achter mijn computer en daarna wil ik naar buiten gaan. Uiteindelijk heb ik de artikels van Sporza erbij genomen om de juiste renners te selecteren. Over Tom Pidcock ben ik nu al tevreden. Het volgen van het veldrijden helpt wel voor Sporza Wielermanager bij de klassiekers, maar ik mis zoals gezegd namen voor de kleinere koersen, zoals Jordi Meeus. Ik ga me moeten herpakken en meer tijd in het spel moeten steken.”
Zonder u hadden we wel geen Sporza Wielermanager.
“Misschien niet, nee. (lacht)”
Het team van Octavian:
__________________________________________________________________________________
Comments