Milaan-Sanremo: Het Eerste Monument
top of page

Milaan-Sanremo: Het Eerste Monument

Bijgewerkt op: 20 mrt. 2021

Wie kan de Grote Drie verslaan? Dat is de hamvraag die iedere wielerliefhebber zich zaterdag stelt. In de langste der monumenten voelen velen zich in staat om de 299 kilometer het snelst te overbruggen. Waar in andere klassiekers de beste van de klas vaak de primus is, kan in Milaan-Sanremo een outsider de favorieten verschalken. Het eerste van de vier monumenten in Sporza Wielermanager wordt een cruciale wedstrijd voor zij die achterop hinken.

Na 7 uur, 16 minuten en 9 seconden klopte Wout van Aert zijn medevluchter Julian Alaphilippe in de sprint. Foto: Cyclingimages, Instagram


Recordhouder Merckx


La Primavera kent een lange en spektakelrijke geschiedenis. Op 14 april 1907 verschenen 33 moedige coureurs om vijf uur ’s ochtends aan de start bij de herberg Conca Fallata. Meer dan 11 uur later won de Fransman Lucien Petit-Breton de eerste officiële editie van Milaan-Sanremo. De finale van de eerste Primavera stond bol van het tumult, de Fransman Garrigou duwde zijn Italiaanse metgezel Gerbi van de weg en werd gediskwalificeerd.


In de beginjaren van de Sint-Jozefklassieker domineerden de Italianen de populairste Italiaanse eendagskoers. Het was wachten op ene Eddy Merckx om de Italiaanse hegemonie te doorbreken. De Kannibaal is tot op vandaag nog steeds recordhouder met zeven overwinningen. Na Merckx wisten nog maar drie Belgen Milaan-Sanremo te winnen: Roger de Vlaeminck, Fons de Wolf en Wout van Aert. Over de nationaliteit van Andreï Tchmil durven we ons niet uit te spreken.


Erelijst Milaan-Sanremo (sinds 2010)


2010: Oscar Freire

2011: Matthew Goss

2012: Simon Gerrans

2013: Gerald Ciolek

2014: Alexander Kristoff

2015: John Degenkolb

2016: Arnaud Démare

2017: Michal Kwiatkowski

2018: Vincenzo Nibali

2019: Julian Alaphilippe

2020: Wout van Aert


Vijfgangenmenu


In Milaan-Sanremo mag uw traditionele koersdutje al eens wat langer duren. Doorgaans bent u helemaal mee als het peloton en masse de Cipressa opknalt. Nochtans hebben de renners dan al een aperitiefje van 265 kilometer achter de kiezen. Het voorgerecht bestaat dit jaar niet uit de Passo del Turchino, de iconische bergpas wordt geschrapt wegens een aardverschuiving. Het hoofdgerecht bestaat uit de drie klassieke Capi: de Capo Mele, de Capo Cervo en de Capo Berta. Een tiental kilometer later snijden de renners de taart aan met het duo Cipressa-Poggio alvorens spectaculair af te dalen richting aankomst met als kers op taart de iconische Via Roma.

Wie anders dan 'De Grote Drie?'



*** Mathieu van der Poel werd door onze redactie unaniem verkozen tot de absolute topfavoriet. In favorietenlijstjes hoort er normaliter een uitgebreide argumentatie te volgen met een uitleg voor de keuze. We denken echter dat u zelf wel kan invullen waarom Matje zal scoren in Milaan-Sanremo.


** Geen Mathieu Van der Poel zonder Wout van Aert. De twee veldrijders leven tegenwoordig in elkaars schaduw. Na de Strade Bianche ging het duo samen op pad in de Tirreno-Adriatico, ook in de koers van de twee zeeën hielden beide heren elkaar in evenwicht, stand: 2-2. De laatste laureaat die zichzelf kon opvolgen is Erik Zabel die de klassieker zowel in 2000 als in 2001 wist te winnen. Is Van Aert de volgende in het rijtje?



** Julian Alaphilippe is de derde component van ‘De Grote Drie’. De wereldkampioen weet als geen ander hoe het is om op het podium te staan in Sanremo: Derde in 2017, tweede in 2020 en winnaar in 2019. In zijn beste dagen is er niemand die de Poggio sneller op- en afknalt als de Fransman.


* Alaphilippe kan rekenen op zijn ploegmaat Davide Ballerini als bliksemafleider, in februari toonde de Italiaan zijn hoogvorm met twee ritoverwinningen in de Tour de la Provence en een eerste klassieke zege in de Omloop Het Nieuwsblad. Een scenario waarbij Ballerini in een achtervolgend groepje over de Poggio komt en weer komt aansluiten bij de kopgroep is niet ondenkbaar. Opletten met die Italiaan.


* Ieder jaar weer is het een thema in de aanloop naar Milaan-Sanremo, kies je voor Tirreno-Adriatico of Parijs-Nice. De bovenstaande favorieten kozen allemaal voor een Italiaanse aanloop, met twee podiumplaatsen toonde Michael Matthews zich in Parijs-Nice. De Australiër kan een heuvel over én is rap aan de meet. Normaliter een ideale mix om ook in Milaan-Sanremo het laken naar je toe te trekken.


* In de sprint moest Matthews de duimen leggen voor Sam Bennett, de sterke Ier is op dit moment de snelste sprinter van de planeet. Het is afwachten hoeveel jus er nog in Bennetts benen zit na de Poggio maar in een sprint moet hij van niemand schrik hebben. Reken daar nog eens het sterke blok van Deceuninck-Quick Step en de winning mood bij en u beseft dat Bennett zijn plaatsje in het favorietenkransje weet te rechtvaardigen.


Joker: #Strive4Five, met die hashtag probeert Philippe Gilbert zijn vijfde Monument in de wacht te slepen. Na zijn overwinning in Parijs-Roubaix heeft de Monegaskische Ardennees zijn pijlen gericht op Milaan-Sanremo als het enige overgebleven monument op zijn verlanglijstje. Met zijn 38 lentes is Gilbert de oudste renner aan de start in La Primavera. De Lotto-Soudal renner zal waarschijnlijk iets proberen ondernemen op de Poggio, al is het afwachten of hij dan nog niet te veel pijlen heeft verschoten…


Als ervaren wielermanager weet u het waarschijnlijk al maar we herhalen het graag nog eens voor de zekerheid: check de deelnemerslijst op last-minute wijzigingen!


 

Mis geen enkele spectaculaire statistiek, verrassend interview of belangrijke voorbeschouwing via onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram!

208 weergaven0 opmerkingen
bottom of page