top of page

Mieke Docx begint aan haar tweede jaar als fulltime prof: "Ik wil gewoon eens op dat UCI podium staan"

Tik…Tak…Tik…Tak. Binnen enkele uren komt de koers weer thuis in Vlaanderen. De stress neemt toe. Terwijl wielermanagers de laatste hand leggen aan hun ploeg, maakt het peloton zich op voor een spetterend openingsweekend. En dan heb je nog zij die de twee combineren. Zoals Mieke Docx (27). Renster bij Lotto Dstny Ladies, maar vooral wielermanager van Lotto Docxny.  "In de wielermanager kies ik vrij snel voor mijn vrienden in het peloton, maar dat draait niet altijd even goed uit."


Foto: PhotoNews


Doe mee aan onze minicompetities voor de wielermanager bij de mannen en de vrouwen en maak kans op prachtige prijzen van onze partners Kwaremont bier en Passion for Cycling.


“Mijn koersen komen er nu aan.” Voor Mieke Docx kan het voorjaar niet snel genoeg beginnen. Na pech sloot de 27-jarige renster van Lotto Dstny Ladies haar seizoen af met een 19e plek op het EK. “Een maand voordien lag ik nog in het ziekenhuis. Het doel was Lotte Kopecky zoveel mogelijk helpen en misschien 1 à 2 keer de VAM-berg (de finish van het EK) te zien, maar plots hoorde ik de bel van de laatste ronde en zat ik nog steeds vooraan. Het was een hele goede dag om een goeie dag te hebben.”En dat goede gevoel trok ze deze winter gewoon door. “Ik heb mijn beste winter ooit gehad, mijn waardes zijn beter dan ooit. Het was ook mijn eerste volledige winter als prof. Met het triestige weer in België trok ik vroeger dan normaal naar Spanje. Dat leverde me extra procentjes op. Zo heb ik er nu ook wat extra spiermassa bijgekregen, iets wat mij hopelijk gaat helpen op de kasseien. We gaan het zien.”


TWEEDE JAAR ALS PROF

En zo begint de renster van Lotto Dstny Ladies op haar 27ste aan haar tweede jaar als prof in het peloton. “Qua hoeveelheid training klopte ik al heel wat uren op de fiets, maar met het werk naast de fiets kwam er zoveel meer stress op me af. Ik kan me nu veel meer concentreren op die extra's. Slapen in een hoogtetent viel bijvoorbeeld niet te combineren met mijn werkritme om er het maximale uit te halen. Ik ben niet iemand die grote stappen zet, ik ben geen toptalent, maar elk jaar zet ik wel kleine stappen. Dan helpt het om fulltime prof te zijn."

"Ik denk soms wel van verdorie dat dat niet al een paar jaar eerder kon"

Vele jonge rensters zijn nu al volwaardige profs in het peloton, iets waar Mieke vroeger alleen maar van kon dromen. “Als ik nu zie wat jonge rensters allemaal doen en hoe ze begeleid worden…dat was zeker niet het geval toen ik hun leeftijd had. Dan denk ik soms van verdorie dat dat niet al een paar jaar eerder kon. Anderzijds vind ik het ook super mooi om die evolutie van heel dichtbij mee te maken. Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat ik daar ooit van zou kunnen leven, had ik u zeker niet geloofd.”


EVOLUTIE VROUWENWIELRENNEN

 

De microbe voor de fiets kreeg ze te pakken op een camping in Koksijde. Eerst voor de cross en pas later voor de weg. “Ik ben pas echt beginnen koersen op mijn 16e. Dat eerste jaar was rampzalig. Mijn tweede jaar ging al beter, maar het heeft wel lang geduurd (lacht).”

 

Het feit dat we nu pas voor het eerst een vrouweneditie hebben in de wielermanager, zegt eigenlijk ook veel over de evolutie die het vrouwenpeloton de laatste jaren heeft doorgemaakt.


“Het is echt zot hoe dat in een paar jaar zo hard is ontwikkeld. Het niveau stijgt elk jaar opnieuw. En telkens denk je dat je een stap dichter bij de top zet, maar die top heeft dan ook weer heel wat stappen gezet. Ik zie het als een motivatie.”Een grote hoofdrolspeelster, volgens Docx, is natuurlijk Lotte Kopecky. "Zij heeft veel voor onze sport gedaan. Hoeveel mensen er Lotte roepen zonder dat ze haar zelfs zien rijden, ik vind dat wel knap.”

 

Maar ook Docx zelf is geen onbekende in het peloton, al ziet ze die bekendheid liever anders. “Ik vind het wel leuk dat mensen mij herkennen, maar ik denk niet dat dat door mijn prestaties komt, jammer genoeg (lacht). Hopelijk kan ik daar iets aan veranderen. Dat ze mij niet enkel van social media kennen, maar ook zien dat ik met een fiets kan rijden.”


VOORJAARSKLASSIEKERS

Morgen is het dan eindelijk zover. In ‘t Kuipke start het klassieke voorjaar. “Het is elk jaar weer kippenvel. We hebben tijdens het jaar veel wedstrijden in België, maar wat je tijdens de Omloop of de Ronde meemaakt, qua publiek, gebeurt echt niet veel."


Foto: Belga


De kriebels voor de start van het klassieke voorjaar beginnen al bij de verkenning van de Omloop. “Je komt van die tunnelvisie op stage in Spanje met mooi weer, goede wegen, schone klimmen. En vervolgens kom je terug in België op die betonbanen en denk je van oei oei oei. Zeker met die wind er nog eens bij. Zo is het stukje tot en met de bocht aan de voet van de Molenberg cruciaal, dan denk je al rap van shit hier gaat het moeten gebeuren.”

 

“Drie jaar geleden was dat nog mijn werkpunt. De schrik in het peloton moest eruit. Gelukkig is die nu wel weg, ook door mijn betere positionering. Al liep net dat voor de Molenberg vorig jaar tot twee keer toe mis voor mij, zowel in de Omloop als in de Ronde zat ik daar veel te ver. Het is alsof je naar een massasprint trekt, waar iedereen apart voor zichzelf wilt sprinten. Chaos.”


Een nieuw wegseizoen betekent ook de onvermijdelijk vraag: wat zijn jouw doelen dit jaar? “Ik heb er een paar kilo spieren bij, dus ik hoop dat die mij van pas komen op de kasseien. Ik ben geen klimster, maar met mijn lichaamsbouw denderden die kasseien mij altijd weg. Nu heb ik het gevoel dat ik ze de baas kan. Zo een prestatie als vorig jaar in Le Samyn (9e) wil ik wel evenaren. Net zoals ook het BK een doel is. Voor de rest wil ik gewoon eens op dat UCI podium staan.”


WIELERMANAGER

 

Mieke Docx is lang niet alleen renster. Sinds vorig jaar smijt ze zich ook volledig op de Sporza-wielermanager.  Lotto Docxny werd in de podcast Kopman al voor een eerste keer uit de doeken gedaan. Toch is er één naam die Mieke graag nog eens in de spotlights zet: ploeggenote Thalita  de Jong (3M). “Ik denk echt dat ze heel mooie dingen zal laten zien.”Zo, de hype is real. “Ja, ik mag dat misschien niet doen. Ik heb al boze reacties gekregen van volgers die ze als dark horse hadden. Maar zoals zij momenteel rondrijdt, dat is echt ongelofelijk. Zij wordt de verrassing dit seizoen.”

 

"Ik trek met veel plezier de sprint aan voor Thalita de Jong in Le Samyn"

Wielermanagers kijken daarnaast ook naar het wedstrijdprogramma van de renners. Hoe zit dat bij De Jong? “Tjah…ze heeft ook Le Samyn aangestipt. Maar als we samen in de finale zitten, zal ik met veel plezier de sprint voor haar aantrekken. Met haar sprint kan ze heel ver komen. Ze rijdt ongeveer hetzelfde klassieke programma als mij. En in de grote klassiekers staat ze zeker ook aan de start.”

 

In team Lotto Docxny kan natuurlijk (om de naam alleen al) Mieke Docx zelf niet ontbreken. “Moest ik een paar puntjes kunnen rapen, zou ik al heel blij zijn.” Op ProCyclingStats prijken er slechts twee wedstrijden op haar programma, maar ze rijdt wel degelijk meer. “Ja, klopt. Mijn planning is als volgt: Omloop, Le Samyn, Drenthe, Nokere Koerse, Brugge-De Panne, Gent-Wevelgem en misschien zelfs De Ronde.”


"Ik geloof in Oliver Naesen en Dries De Bondt"

 

Maar wat voor wielermanager is Mieke Docx nu? “Ik moet eerlijk bekennen, ik ben er altijd heel slecht in geweest tot nu toe. Benieuwd of mijn aanpak dit jaar zal werken. Ik kies vrij snel voor mijn vrienden in het peloton, maar dat draait niet altijd even goed uit. Dus ik heb mij daar dit jaar een beetje van proberen afzetten. Bij de mannen blijf ik wel kiezen voor Oliver Naesen en Dries De Bondt, ik geloof er echt in! Ik speel graag mee, maar ben zeker niet diehard.”


 

Mieke heeft wel nog een tip voor de vrouweneditie van volgend seizoen. “De ploegen mogen gerust groter. Dan kan ik er meer namen in zetten. Nu was het echt Kill Your Darlings en daar ben ik heel slecht in.”

 

Twijfels, elke wielermanager kent ze wel. Voor Mieke is het niet anders. Ook zij moest keuzes maken. Speciaal voor De Lead-Out laat ze nog twee namen vallen. Twee rensters die voorlopig nipt naast haar ploeg vallen. “Kristyna Burlova. Een ploegmaatje van mij vorig jaar. Zij presteerde vorig jaar super goed in het voorjaar." Burlova is 21 en rijdt nu voor Lifeplus Wahoo. De Tsjechische reed vorig jaar een puik voorjaar met onder meer een 13e plek in Le Samyn en een 6e plaats in de Scheldeprijs. Ook bij haar nieuwe ploeg behaalde ze dit jaar al enkele knappe resultaten in Australië.


"De tweede naam is Marthe Goossens, die gaat ook wel mooie dingen laten zien. Dat heeft ze de afgelopen wedstrijden al bewezen. Zij verdient eigenlijk ook wel een plekje in mijn ploeg.” De 21-jarige renster van AG Insurance-Soudal Team werd dit seizoen al knap 5e en 7e in de Spaanse voorbereidingskoersen.

 

“Ah en nog een goeie tip, Victoire Berteau. Zij rijdt super sterk rond momenteel. In Valencia viel ze mij echt op. Bovendien is ze extra geprikkeld om er te staan, zeker in haar Franse kampioenentrui. Het is een naam die voor velen nog redelijk onbekend is. Balsamo en Reusser vielen daar ook op, maar die zullen wel meer mensen in hun ploeg hebben staan. Verder heb ik in Valencia ook gezien wie ik niet moest selecteren." Maar dat, beste wielermanagers, blijft een goed bewaard geheim.


Team van Mieke Docx: 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

516 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page