top of page

Kuurne-Brussel-Kuurne: parcours, vorige edities en favorieten

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2021

Gaan we morgen weer sprinten? In Kuurne-Brussel-Kuurne is de kans op een sprint gewoonlijk nog een pak groter dan in de Omloop. Toch moeten we voor de laatste massasprint in Kuurne al terug naar 2018, toen Dylan Groenewegen het haalde van Arnaud Démare en Sonny Colbrelli. Wij bespreken hier de vorige edities, het parcours en de favorieten voor morgen.



Vorige edities


Van de editie van vorig jaar herinneren we ons toch vooral nog de woede-uitbarsting van Gianni Moscon. Na een massale valpartij in de gracht gooide de Italiaan een fiets naar Jens Debusschere. Ciao Gianni en tot volgend jaar, oordeelde de wedstrijdjury. Vandaag leek Moscon alvast gekalmeerd, hij gaf een sterke indruk en kleurde zelfs een stuk van de finale.



Er werd in de editie van 2020 wel degelijk gekoerst, maar het liep voor de favorieten niet van een leien dakje. De vroege vlucht met respectievelijk Roy Jans, Boris Vallée, Hugo Houle en Jonas Abrahamsen hield lang stand. Voor Van Avermaet en co ging het in het peloton niet snel genoeg en op vijftig kilometer van de streep ontstond er een mooie groep met onder andere Benoot, Stuyven, Vanmarcke, Degenkolb, Kristoff en Küng.


Voor Quick-Step was de situatie niet gunstig, want zij hadden enkel Stybar mee. De mannen van Patrick Lefevere gingen vol aan de bak en gaven de nieuwe vlucht nooit echt ruimte. Het tempo van de Quick-Step-trein was indrukwekkend en op 35 kilometer van de streep was bijna alles te herdoen. Bijna, want de vroege vluchters hadden nog altijd een paar honderd meter voorsprong.


Kasper Asgreen waagde zijn kans en besloot om de vroege vluchters als springplank te gebruiken. De Belgen Boris Vallée en Roy Jans konden met hun laatste krachten nog een goed stuk aanklampen, maar vanaf acht kilometer van de streep stond Asgreen er helemaal alleen voor. De Deen kreeg het moeilijk op twee kilometer van de finish, maar bleef uiteindelijk net uit de greep van het peloton. Pas drie seconden later sprintten Giacomo Nizzolo en Alexander Kristoff naar de ereplaatsen.



In 2019 won Bob Jungels met een nog indrukwekkendere solo en zo behaalde Quick-Step al twee jaar op rij zijn gram in Kuurne. Lukt het op de eerste dag van het openingsweekend niet, dan heeft The Wolfpack meestal wel een meesterplan klaar op zondag. Morgen kan Quick-Step echter gewoon verder bouwen op de overwinning van vandaag, hun treintje in de Omloop was behoorlijk indrukwekkend.


Winnaars laatste 10 edities:

2011: Chris Sutton 2012: Mark Cavendish 2013: / (afgelast door sneeuwval) 2014: Tom Boonen 2015: Mark Cavendish 2016: Jasper Stuyven 2017: Peter Sagan 2018: Dylan Groenewegen 2019: Bob Jungels 2020: Kasper Asgreen


Parcours


De kans dat Oliver Naesen zondag moet lossen op de Tiegemberg is bijzonder klein, want die komt er al aan na achttien kilometer koersen. Opvallend is dat het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet tot in Brussel gaat. In de plaats daarvan maken de renners de traditionele ommekeer in de buurt van Ninove. In totaal leggen de renners 197 kilometer af, inclusief een vlakke plaatselijke ronde van vijftien kilometer op het einde.


Het zwaartepunt van de koers ligt iets over halfweg in Ronse, met het drieluik Kanarieberg-Kruisberg-Hotond tussen kilometer 110 en 119. Op minder dan zestig kilometer van de streep gaat het peloton voor het eerst dit voorjaar over de Oude Kwaremont. Als laatste van in totaal twaalf hellingen komt de Kluisberg, op 54 kilometer van de streep. De laatste kasseistrook waar de renners over moeten is de Beerbosstraat, een pittige vijfhonderd meter kasseien op 27 kilometer van de streep. De andere drie kasseistroken (de Holleweg, Bontestraat en Gieterijstraat) liggen in het eerste deel van de koers. Op papier is deze koers dan ook een pak minder zwaar dan de Omloop Het Nieuwsblad.


Favorieten


Wie zijn dit jaar de kanshebbers? Wel, dat zijn er zoals steeds een heleboel. Onze redactie heeft de koppen bijeengestoken wat resulteerde in de volgende sterren.


Nadat afgelopen week bekend raakte dat Mathieu Van der Poel toch aan de start komt, zijn onze verwachtingen voor Kuurne-Brussel-Kuurne nog wat hoger dan gewoonlijk. Vluchten of sprinten, voor Van der Poel maakt dat allemaal niet veel uit. Wij zien de Nederlander dan ook direct als topfavoriet. Als hij in zijn normale doen is, kleurt hij zondag ongetwijfeld de koers. In zijn eerste en enige voorbereidingswedstrijd op de weg spurtte hij alvast naar winst in de zware waaieretappe van de UAE Tour.


Wie of wat kan de Nederlander stoppen? Er staan wel een paar stevige sprintersbenen op de deelnemerslijst, die van Arnaud Démare bijvoorbeeld. Wij geloven in de Fransman en geven hem twee sterren voor morgen. Als de Franse kampioen er in slaagt om mee te gaan tot het einde - want dat blijkt vaak moeilijk in voorjaarsklassiekers - zal hij er dicht bij zijn. Een opvallend weetje over Démare: hij rijdt al sinds het begin van zijn carrière in 2011 onophoudelijk voor FDJ. Een beetje de Killian Overmeire van de koers dus.


Alexander Kristoff zal morgen ongetwijfeld tuk zijn op revanche. De Noorse krachtpatser leek vandaag goed op weg om mee te sprinten voor de overwinning, maar had brute pech met een lekke band op twee kilometer van de streep. Twee sterren voor de Noor.


De andere mannen waarmee we morgen zeker rekening houden, zijn Álvaro Hodeg, Christophe Laporte en Tim Merlier. We geven ze elk één ster. Als Quick-Step morgen weer zijn treintje kan vormen, zal Hodeg in principe de afwerker van dienst zijn. Naar het vormpeil van de Colombiaanse sprinter is het echter nog gissen, want in zijn enige voorbereidingswedstrijd van het seizoen haalde hij de finish niet. Laporte daarentegen verkeert in bloedvorm. Hij boekte al twee ritzeges en een tweede plaats in de Ster van Bessèges. De snelle Fransman gaf ook vandaag in de Omloop een sterke indruk. Geen Philipsen morgen bij Alpecin-Fenix en dus is Merlier misschien wel de man voor de sprint. Van der Poel gaf aan dat hij morgen bij een sprint zeker in dienst van onze landgenoot wil rijden. De tactiek van Alpecin-Fenix zal dus van het koersscenario afhangen.


Wat als het morgen toch geen sprint wordt? Wij geven alvast onze joker aan de winnaar van vorig jaar: Kasper Asgreen. De Deen gaf vandaag al een ijzersterke indruk en rijdt voor de sterkste ploeg in het peloton. Hij kan morgen misschien net zoals vorig jaar verrassen met een late uitval.


Bekijk zeker nog eens de deelnemerslijst op procyclingstats.com.

 

Maak nu je ploeg op Sporza Wielermanager en neem deel aan onze minicompetitie!






134 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page