top of page

Jonas Rickaert over zijn ploegje: “Geen Van Aert, want zo meer keuze tussen renners van tweede lijn"

Momenteel is Jonas Rickaert in Spanje aan het trainen in de hoop om in april zijn rentree te maken na een lange blessure. De 29-jarige West-Vlaming van Alpecin-Deceuninck is in de Spaanse zon ook met andere dingen bezig: de degradatiekraker tussen Zulte-Waregem en Kortrijk en de wielermanager. “Normaal ging ik vanavond uiteten met mijn vrouw, maar dat zal niet lukken.”


Foto: Photo News


Heb je lang moeten puzzelen aan je ploeg?


Ik ben er veel mee bezig geweest. Bij de Melkerie gaan we er allemaal in op: Yves Lampaert, Tim Declercq, Stijn Steels… Dat is plezant. Elk jaar denk ik te gaan winnen, maar het is tot nu toe nog niet zo’n succes geweest. Al denk ik nu tactisch goed bezig te zijn. Ik ga voor de deadline niets meer veranderen en een lange periode bij mijn ploegje blijven. Met de Tour heb ik altijd spijt, omdat ik te snel transfereer (lacht).


Meer dan 27 000 wielermanagers hebben Van Aert in hun team, maar jij niet. Pogacar en je ploegmaat Van der Poel staan er wel in.


Ik had eerst ook Wout van Aert, maar wil wat meer keuze hebben tussen renners van de tweede rij die van de Omloop Het Nieuwsblad tot en met Luik-Bastenaken-Luik veel wedstrijden rijden. Een aantal mannen met een prijskaartje tussen de vijf en zeven miljoen bijvoorbeeld. Ik vind het ook wat veel om alle drie de toppers in mijn team te hebben, omdat ze niet super veel klassiekers op het programma hebben staan.


Als Tadej Pogacar in competitie komt, doet hij negen op tien mee om te winnen. Hij moet in je ploeg staan, zeker als je ziet hoe hij er in het begin van dit seizoen al mee speelt. Zelfs ondanks het feit dat hij maar enkele klassiekers rijdt. Hetzelfde met Mathieu Van der Poel. Ik ben een paar keer met hem gaan trainen hier in Spanje en weet dat hij in orde is. Hij heeft nog niet over zijn rug geklaagd. Hij is heel gemotiveerd en heb er dus alle vertrouwen in.


"Ik ben een paar keer met Mathieu Van der Poel gaan trainen en weet dat hij in orde is, hij heeft nog niet over zijn rug geklaagd"

Geen Van Aert, maar Laporte krijgt als enige renner van het beresterke Jumbo-Visma wel een plaatsje.


Christophe Laporte is vorig jaar van Cofidis naar Jumbo overgekomen en heeft echt al zotte dingen gedaan. Hij is naast Van Aert een kopman voor mij. Hij gaat heel sterk zijn. Bij Jumbo is het wel wat gokken wie je neemt, want telkens gaat het ervan afhangen wie als eerste weg zal zijn.


Ik zie ook Pidcock staan, een no-brainer?


Niet helemaal. Ik heb Tom Pidcock er gisteren pas ingestoken, want ben eigenlijk een hele grote believer in Trentin. Hij is er bij mij normaal altijd bij, maar op een of andere manier ontgoochelt hij soms. Daarom ben ik voor Pidcock gegaan. Hij rijdt veel koersen. Hetzelfde eigenlijk met Jasper Stuyven en Matej Mohoric. Ze rijden zowat alles en zijn altijd mee. Op hen kan je rekenen. Punten verzekerd.


Mohoric won vorig jaar Milaan- San Remo. Haalt de Sloveen dit voorjaar opnieuw een grote vis binnen? (Foto: Cor Vos)


In het verleden heb je als lead-out talrijke sprints ingeleid voor Philipsen. Moest en zou je ploegmaat bij Alpecin-Deceuninck ook in je wielermanagerploeg opgenomen worden?


Buiten Biniam Girmay moest ik nog een sprinter vinden voor klassiekers zoals Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs. Het is Jasper Philipsen geworden. Ik heb ook nog voor Arnaud De Lie en Jonathan Milan gekozen. Ik hoop dat De Lie gaat scoren in de grote klassiekers, maar twijfel er wel wat aan. Vandaag op training speelde het nog in mijn hoofd (lacht). Al ga ik hem houden, want het is een sterke renner. Iemand die heel diep kan gaan en kan sturen. Milan ken ik meer van het pistewerk. Hij heeft dit jaar op de weg ook al mooie uitslagen gereden. Hij kost maar vier miljoen en gaat veel kansen krijgen. Ik zie hem ver komen in Kuurne-Brussel-Kuurne, De Panne en de Scheldeprijs.


Met Kragh Andersen zie ik een nieuwe ploegmaat van jou staan.


Soren Kragh Andersen is meestal mee in de klassiekers en rijdt af en toe eens top tien. Naast Van der Poel en Philipsen gaat hij binnen de ploeg kansen krijgen en benutten. Hij zal in orde zijn. Toch heb ik getwijfeld tussen hem en Gianni Vermeersch. Kragh Andersen heeft iets meer ervaring in finales, dus ben voor hem gegaan. Al heb ik heel veel goede dingen over Vermeersch gehoord…


Naast Stuyven heb je nog twee Belgen geselecteerd: Lampaert en Wellens.


Eerst had ik Rasmus Tiller, maar ben toch voor Tim Wellens gegaan. Het is de eerste keer dat ik Wellens neem, dus hoop dat hij niet ziek wordt. Bij UAE kan hij ver komen. Andere ploeg, andere sfeer… Hij is ook iemand die van de Omloop het Nieuwsblad tot in de Ardennen doorgaat. Nu maar hopen dat het veel regent (lacht)!


Wellens mocht dit jaar al juichen in de Ruta del Sol. In een klassieker opnieuw? (Foto: Cor Vos)


Verder geloof ik in Yves Lampaert. Ik gun hem een grote vis enorm. Zijn ploegmaat Casper Pedersen staat er eveneens in, omdat hij me de voorbije weken in de lastigere koersen verrast heeft. Als er een groep van twintig renners overschoot, dan was hij er meestal bij. Als je dat in de voorbereidingskoersen kan, dan kan je in de klassiekers ook ver geraken.


Naast Pidcock prijken ook Turner en Swift in je ploeg. Veel wielermanagers twijfelen tussen Turner en Sheffield. Swift is dan weer een naam die we dit jaar nog niet veel hebben horen vallen.


Ik geloof enorm in het Ineos-blok. Het is een jonge ploeg. Ze doen altijd en overal mee. Ben Turner is in vergelijking met Magnus Sheffield meer een man voor de finale. Hij zit constant vooraan en kan echt het verschil maken. Daarom heb ik meer vertrouwen in hem. Tegen Connor Swift heb ik ooit gereden in de finale van Dwars door het Hageland. Dat is me altijd bijgebleven. Het is een klassiek type en kan na zijn overstap van Arkea naar Ineos op dat terrein enorm ver komen.


"Ik heb meer vertrouwen in Turner dan in Sheffield"

Met Paret-Peintre komt een naam terug die de meeste Wielermanagers kennen uit de Tour. Jij hebt vertrouwen in hem voor de klassiekers.


Ja, ik had nog niet veel mannen voor het Ardense werk. Aurélien Paret-Peintre is heel goedkoop en verwacht er veel van. Hij heeft zijn goede vorm dit jaar al laten zien met een overwinning in de Tour des Alpes Maritimes et du Var. AG2R gaat sterker zijn in de Ardennen dan in Vlaanderen. Het grappige is wel dat ik per ongeluk eerst zijn broer Valentin in mijn team had staan (lacht).


Tot slot, wat kan je ons vertellen over Mertens?


Julian Mertens rijdt bij Bingoal. Een sterke renner die in de klassiekers lang kan overleven. Ik had gewoon nog een renner nodig van twee miljoen. Mertens was een naam die in me opkwam.__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

4.053 weergaven0 opmerkingen

Komentarze


bottom of page