top of page

Het Jaar van Henri Vandenabeele: "Ik hoop te kunnen groeien tijdens de Vuelta"

Bijgewerkt op: 10 nov. 2022De Vuelta 2022. In zijn eerste jaar bij de profs mag Henri Vandenabeele zich opmaken voor zijn eerste grote ronde. Een spannend moment voor de neoprof van Team DSM, die niet optimaal aan de start verschijnt. “Op het plaatselijk parcours in Utrecht had ik een besefmomentje, het is een droom die uitkomt.”


Een driedaagse in Nederland, daarmee is de Vuelta dit jaar van start gegaan. Een verre verplaatsing zat er nog niet in voor Vandenabeele en dus konden we hem aan de vooravond van zijn debuut nog even spreken net voor de ploegenpresentatie.


Vandenabeele wist al sinds februari dat de Vuelta op zijn programma stond, maar enkele weken geleden werd het toch nog spannend. “Na mijn hoogtestage eind juli testte ik positief op corona, plots hing mijn deelname aan een zijden draadje. Ik draag er nog altijd een beetje de gevolgen van. Afgelopen week heb ik wel weer een paar goede trainingen afgewerkt. Ik hoop te kunnen groeien tijdens de Vuelta.”


Sukkelen met de gezondheid


Voor Vandenabeele is het niet de eerste keer dit seizoen dat een virus hem te pakken heeft. Ook in maart en juni van dit jaar sukkelde de neoprof met zijn gezondheid. “Je hebt niet het beste seizoen uitgekozen om mij te volgen”, grapt Vandenabeele.


Begin juni moest de neoprof van Team DSM noodgedwongen afstappen in de tweede rit van de Dauphiné. “Ik had toen geen symptomen, maar het waren puur de benen die niet liepen.” Van Frankrijk ging het vervolgens richting Oostenrijk om zich voor te bereiden op zijn volgende koers, de Ronde van Polen. Eerst vijf dagen onderaan de berg, vervolgens nog eens drie weken boven op de top. Maar ook daar wist een virus Vandenabeele te vinden.


“Ik heb nog vijf dagen extra in Oostenrijk gezeten door corona, in quarantaine dus. Dat maakte het een heel lange stage om uiteindelijk niet te kunnen starten in de Ronde van Polen. Jammer, want een koers rijden, had nog wel goed geweest voor mij.”


"De Vuelta halen, was wel echt op het nippertje”

Normaal stond na Polen ook de Arctic Race of Norway op het programma, maar die liet de neoprof aan zich voorbijgaan wegens gebrek aan training. “Ik haal de Vuelta echt op het nippertje.”


Debuut in grote ronde


Ondanks alle pech staat Henri Vandenabeele nu toch mooi aan de start van de Vuelta, al zal dat zeker niet in topvorm zijn. “Het zal sowieso niet mijn beste zelve zijn, maar de Vuelta uitrijden kan goed zijn met het oog op volgend jaar. Ik denk dat je er een grote stap mee kan maken.”

Je debuut maken zonder 100% te zijn, brengt dat dan extra stress met zich mee? “Door al die omstandigheden is er wel minder druk om te presteren. Het is raar om zo aan de start te staan van mijn eerste grote ronde, maar daarom ook niet slecht.”


Afgelopen vrijdag vertrok de Vuelta met een ploegentijdrit door Utrecht. Niet meteen het favoriete onderdeel van Vandenabeele. “Het is een mooie discipline, maar het brengt stress met zich mee. Zeker omdat ik nu wat minder ben."


Team DSM speelt dit jaar de 22-jarige Thymen Arensman uit als kopman, maar iedereen mag wel proberen mee te glippen in de vlucht. “Het is niet dat we altijd bij Thymen moeten blijven, tenzij hij natuurlijk leider is”, legt Henri uit.

Op de nieuwe tijdritfiets van sponsor Scott finishte Team DSM vrijdag als 12e op 53 seconden. Niet meteen een ramp, want Madrid is nog ver. “Het is ook geen ramp als Thymen geen klassement rijdt. Daar wordt zeker rekening mee gehouden en dan is het gewoon voluit voor etappe zeges gaan”, aldus Vandenabeele.


Ambities


Persoonlijk is het voor Vandenabeele vooral afwachten hoe het met zijn vormcurve zal gaan in deze Vuelta. "Mijn ambitie is om de Vuelta uit te rijden, maar als het recuperatievermogen niet goed is, ga ik mij niet kapot rijden puur om Madrid te halen. Mijn hoop is om te groeien richting die derde week en eens mee te glippen in een vlucht.”


Voor het eerst zal de neoprof ook kennismaken met drie weken koers. “Het langste bij de profs was nu een week in Catalonië. Tien dagen in de Baby-Giro is voorlopig mijn record, drie weken is iets totaal nieuw", aldus Vandenabeele.

Vandenabeele als bidondrager van dienst. (Bron: Team DSM)


Voor Team DSM, aan de start zonder pure sprinter, begint de Vuelta pas echt op de Spaanse wegen. “Van zodra we in Spanje zijn, gaan we iedere kans proberen grijpen. Persoonlijk ben ik wel benieuwd naar wat ik in de lastigere bergritten kan en wat ik na drie weken koersen nog kan. Wat er ook gebeurt, alles zal relatief zijn na mijn corona-besmetting, op het einde zal ik nog niet al te veel conclusies kunnen trekken.”


Zijn er dan twijfels bij de neoprof? “Het is niet zoals het normaal zou moeten zijn als ik echt goed ben. Ik hoop gewoon dat het goed genoeg is en dat ik iets kan laten zien.”


“Idealiter kom ik met een goed gevoel uit deze Vuelta en kan ik in oktober nog top zijn in Lombardije. Zo kan ik meteen richting volgend jaar werken. Op den duur begin je die virussen wel een beetje beu te worden en denk ik al iets rapper aan volgend jaar.”


"Ik kijk al uit naar volgend jaar om mijn volledig potentieel te laten zien.”

“Ik denk niet dat ik mij al volledig heb kunnen laten zien dit jaar. Ik kijk al uit naar volgend jaar om mijn volledig potentieel te laten zien.”


Droom


Na drie dagen Nederland trekt het peloton vandaag voor het eerst in deze Vuelta over Spaanse wegen. Vandenabeele en Team DSM vertrokken zondagavond al richting het Baskenland. Na een welgekomen rustdag kan de Vuelta voor de Nederlandse formatie vandaag echt beginnen.


Voor Henri is de kop eraf. Twijfels of niet voor elke jonge renner is het een droom die werkelijkheid wordt. “Het blijft toch speciaal. Ik reed met wat jonge gasten op het plaatselijk parcours in Utrecht en moest dan aan vroeger denken, toen ik als klein manneke opkeek naar al die profploegen. Het was een besefmomentje, een droom die uitkomt", vertelde Henri ons nog voor de start in Utrecht.


To be continued....

 

Blijf ons zeker volgen via Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van de avonturen van Henri Vandenabeele in zijn eerste jaar als prof.

168 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page