top of page

Dwars Door Vlaanderen: laatste test voor De Ronde in zomerse omstandigheden

Morgen trekken we met de 75ste editie van Dwars Door Vlaanderen weer de Vlaamse Ardennen in. Noem deze koers vooral geen ‘Mini-Ronde’, al is het voor veel renners wel de laatste test voor de échte Ronde. We hebben een licht vermoeden dat Mathieu van der Poel de meest gekozen kopman zal zijn.

Foto: Digitalclickx


De laatste editie van Dwars Door Vlaanderen werd in 2019 gewonnen door Mathieu van der Poel. In de vijf klassiekers waaraan de Nederlander in dat jaar deelnam, eindigde hij telkens in de top vier (4de in Gent-Wevelgem en De Ronde) en won hij zelfs driemaal (Dwars Door Vlaanderen, Brabantse Pijl en Amstel Gold Race). Een binnenkomer om U tegen te zeggen, want in 2019 waagde Van der Poel zich pas voor het eerst aan grotere wedstrijden op de weg.


Wie herinnert zich het verloop van de vorige editie nog? In het begin van de wedstrijd zagen we enkele vreemde taferelen. De wedstrijdwagens van de vrouwen- en mannenkoers raakten in elkaar verzeild door een zware val bij de vrouwen. De koers werd geneutraliseerd, de renners moesten even wachten en de vluchters kregen hun voorsprong van 2’18” terug. Vluchter Lukas Pöstlberger kreeg zelfs een lift van de motor van Renaat Schotte en dat leverde een stukje legendarische televisie op:

De Oostenrijker had een superdag en hij kon als enige vroege vluchter nog aanpikken bij Mathieu van der Poel, Tiesj Benoot, Bob Jungels en Anthony Turgis. Het vijftal bleef uit de greep van een jagend peloton en na mislukte aanvalspogingen van Jungels en Benoot gingen ze sprinten. De rappe Turgis ging van ver aan, maar Van der Poel was oppermachtig en snelde hem nog voorbij. Jungels vervolledigde het podium, Pöstlberger werd vierde en Benoot vijfde.


De laatste tien edities werden voornamelijk gedomineerd door Belgen en Nederlanders:


2011: Nick Nuyens

2012: Niki Terpstra

2013: Oscar Gatto

2014: Niki Terpstra

2015: Jelle Wallays

2016: Jens Debusschere

2017: Yves Lampaert

2018: Yves Lampaert

2019: Mathieu van der Poel

2020: / (afgelast)


Kruisberg-Hotond maakt zijn intrede


Kort maar krachtig, zo kunnen we het parcours van Dwars Door Vlaanderen het best beschrijven. Het peloton vertrekt morgen om 12u15 in Roeselare voor een tocht van 184 kilometer. Na een lange, vlakke aanloop van 71 kilometer, volgen de dertien hellingen en vier kasseistroken zich in sneltempo op. De aankomst in Waregem wordt rond 16u45 verwacht.


Geen monumenten als de Koppenberg, Paterberg en Oude Kwaremont morgen. Zo probeert de organisatie van Dwars Door Vlaanderen zich te onderscheiden van De Ronde. Toch wil dat niet zeggen dat het parcours niet lastig is, want vanaf de eerste beklimming van de Kluisberg na 71 kilometer gaat het constant op en neer. Het peloton moet onder andere twee keer over de Kluisberg en twee keer over de Knokteberg, de Kortekeer, de Taaienberg en, nieuw in het parcours, de Kruisberg-Hotond.


Op een dikke tien kilometer van de streep ligt de Nokereberg als laatste helling. Kan iemand daar voor een laatste schifting zorgen?


Flandrienweer krijgen we morgen allesbehalve, het wordt een van de warmste edities ooit. Temperaturen tot 24 graden, volle zon en een briesje van maximaal 10 km/h. Een aantal Belgen, waaronder Tim Wellens, en de meeste Scandinavische renners in het peloton zien het alvast niet graag gebeuren. Een beer als Alexander Kristoff begint al te zweten als hij er aan denkt.


Wie toont zich morgen helemaal klaar voor De Ronde?



*** De redactie was het er unaniem over eens, Mathieu van der Poel maakt veruit de grootste kans om zichzelf op te volgen. Het parcours is op zijn lijf geschreven en de omstandigheden maken voor hem niet veel uit. Van der Poel wil tonen dat hij klaar is en hoopt op een dubbelslag op Vlaamse grond.


** Nog een man die wil bewijzen dat hij klaar is voor zondag is Julian Alaphilippe. Hij won dit jaar al een rit in de Tirreno-Adriatico en werd tweede in de Strade Bianche, zijn vorm zit dus behoorlijk goed. Opvallend: de Fransman neemt pas voor de eerste keer deel aan Dwars Door Vlaanderen.


** Florian Sénéchal is die andere Fransman van The Wolfpack die vlotjes over de Vlaamse heuvels en kasseien dendert. Heb je hem in jouw team? Dan heb je een prima keuze gemaakt. Met een zevende plaats in de Omloop, derde plaats in Bredene en tweede plaats in de E3 verzamelde de snelle Fransman al 156 punten.


* Het derde Paert waar Deceuninck – Quick-Step op kan wedden morgen is Yves. De Heilige Week is aangebroken, zijn hoofddoel (Parijs-Roubaix) gaat waarschijnlijk niet door en de benen zijn dik in orde. Tijd om te oogsten! Tijd om 'zijn' koers voor de derde keer te winnen.


* We kunnen er niet meer om heen, voor het eerst geven we Matteo Trentin een ster. De ereplaatsen die hij dit seizoen telkens bij elkaar rijdt, wil hij stilaan ook eens omzetten in een zege. Nu Alexander Kristoff het dit jaar volledig laat afweten, is de Italiaan zowat de enige hoop op een klassieke zege in Vlaanderen voor UAE-Team Emirates.


* Ook voor Anthony Turgis hebben we voor het eerst een ster over. De Fransman van Total Direct Energie rijgt de ereplaatsen aan elkaar, met als hoogtepunt zijn tweede plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne. Turgis kan de hellingen over en heeft een degelijke sprint in de benen. Zoals eerder vermeld was hij er in 2019 al heel dicht bij.


JOKER| Jawel, we zijn bij Tiesj Benoot uitgekomen. Vorige week in de E3-prijs was de Gentenaar al niet slecht terwijl hij nog herstelde van ziekte. Bovendien werd Tiesj begin deze maand vijfde in het algemeen klassement in Parijs-Nice, waar toch veel kleppers meereden. Kan hij morgen zijn eerste overwinning van het seizoen binnenhalen? Het is hem gegund.

 

Mis geen enkele spectaculaire statistiek, verrassend interview of belangrijke voorbeschouwing via onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram!


246 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page