Drie opvallende conclusies na de Sporza Tourmanager
top of page

Drie opvallende conclusies na de Sporza Tourmanager

Bijgewerkt op: 31 jan. 2022



Sommige Sporza Tourmanagers zullen ongetwijfeld nog hun wonden likken, terwijl anderen weer voor even kunnen opscheppen. In de laatste aflevering van onze podcast ‘Kopman’ blikken we terug op een bewogen Tour de France en trekken we enkele conclusies. Zo zouden aanvallende renners ook beloond moeten worden, zagen wielermanagers Brent Van Moer liever niet winnen en behaalde Michael Matthews verrassend meer punten dan Sonny Colbrelli.


Punten voor aanvallende renners

We herkennen het allemaal. Een goedkope renner uit je ploeg rijdt de rit van zijn leven, maar op enkele luttele kilometers van de streep wordt hij ingerekend door het peloton. Veel stress, maar het levert je geen enkel punt op. “Ik denk persoonlijk aan Brent Van Moer (Lotto-Soudal) die wel een paar keer mee is, maar uiteindelijk koop je daar niets mee”, vertelt onze Matthijs Scheelen.

Ook Tom Vandenbulcke ergerde zich hieraan tijdens de afgelopen Tour. “Neem die rit in de Pyreneeën met Anthony Perez (Cofidis) die alleen voorop was. Je zit te hopen dat hij het uitzingt of hopelijk toch nog top 25 rijdt. Maar dan komt hij als 36ste binnen op een kwartier. Je hebt er dan niets aan, terwijl hij wel sterk reed die dag.”


Op zich geen onredelijk voorstel dus om wat punten toe te kennen aan de meest aanvallende renners uit de rit. “Het hoeft ook absoluut niet door te wegen, maar zo maak je de kleine renners wel iets belangrijker”, zegt Matthijs.

Maar hoeveel punten moeten we dan concreet toekennen aan zulke aanvallende renners? Volgens onze Brett Luijs zou het ergens tussen de 5 en 10 punten moeten liggen.

Zo zou je de strijdlustigste kunnen belonen net als de renners die zich de hele dag in het zweet werken in de vlucht van de dag. “Dan heb je iets aan de renners die willen aanvallen. Die worden dan wel beloond. Ook het kijkstuk voor de wielermanager wordt nog leuker”, vindt Matthijs.

Wielermanagers kijken anders naar de koers

In de laatste aflevering van onze podcast ‘Kopman’ werd er ook al eens vooruitgeblikt. Nu de Tour gedaan is, staat de Vuelta binnenkort al voor de deur. We horen velen al luidop dromen. Komt er ook een Sporza wielermanager voor de Vuelta? Tom Vandenbulcke vreest dat het dit jaar nog te vroeg zal zijn. “Ik kan de vraag eens voorleggen, maar ik weet niet of dat een optie is. Anders is het wachten tot het voorjaar.”


“Het probleem is dat het publiek veel minder groot is dan tijdens het EK, de Tour of de klassiekers. Maar laat ons vooral blijven zeuren voor een Vuelta wielermanager”, zegt Brett.

Een Vuelta wielermanager zou natuurlijk ook betekenen dat het gepuzzel binnen een goede maand alweer kan beginnen. Voor Vandenbulcke hoeft dat niet meteen. “We moeten natuurlijk wel ooit eens vakantie nemen, zeker na de Olympische Spelen. De Sporza Tourmanager geeft toch wat stress”, geeft Vandenbulcke toe.

Misschien is het ook wel eens leuk om de koers te volgen als gewone toeschouwer. Volgens Vandenbulcke verandert de wielermanager namelijk onze manier van naar de koers te kijken.

Een mooi voorbeeld is de 4e rit in de Tour waarin onze landgenoot Brent Van Moer (Lotto-Soudal) het peloton leek voor te blijven. “Veel mensen wilden niet dat Brent Van Moer de koers won, gewoon door het feit dat Cavendish in iedereen zijn team zat. Je kijkt dus heel anders naar de koers, want anders zou je als Belg altijd voor Van Moer gesupporterd hebben”, zegt Matthijs.


Geen Sporza Vueltamanager zal ons ook heel wat tijd besparen na de koers. Als wielermanager wacht je namelijk steeds ongeduldig de officiële rituitslag af. “Je refresht continu ProCyclingStats en wacht tot de top 25 erop staat”, zegt Brett. En dat wachten kan soms heel lang duren. Al heeft Matthijs wel nog een tip voor de wielermanagers met wat minder geduld. “FirstCycling is ook heel snel, nog sneller zelfs.” Opschrijven deze tip!

Matthews haalt het verrassend van Colbrelli

Vele wielermanagers namen dit jaar Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) in hun team. Maar hoe moeten we zijn Tour nu inschatten, kon de Italiaan de hoge verwachtingen inlossen?

Om de juiste conclusies te kunnen trekken, kwam onze Brett Luijs met wat cijfermateriaal af. “Colbrelli leverde 317 punten op en daarmee is hij 16e van alle renners. Het kan ermee door, maar we hadden allemaal beter verwacht.”


De Italiaan reed dus een ietwat vreemde Tour. Uiteindelijk werd het geen etappewinst én geen groene trui. “Als hij in de sprints niet steeds 24ste eindigde maar top 5, dan neemt hij groen”, stelt Matthijs. Ook Tom Vandenbulcke snapt de tactiek van Colbrelli niet. “Waar was hij op de Champs-Elysées ook weeral? Zeker niet in de top 10? Vreemd toch?”

Sporza-journaliste Tess Elst won de minicompetitie van de Sporza redactie en stootte daarmee Vandenbulcke voor het eerste in jaren van zijn troon. Ook zij zette Colbrelli in haar team. “Als fan van het eerste uur van Sonny Colbrelli ben ik wel wat teleurgesteld. Ik weet niet of ik hem er nog volgend jaar in zet”, klinkt het.

Wat Brett wel opviel in de scorelijst, was de naam van Michael Matthews (Team BikeExchange). “Hij scoorde 409 punten, dat is opvallend veel. Dat is vier keer zoveel als Sagan en ook bijna 100 punten meer dan Colbrelli, die evenveel kost. Matthews kwam deze Tour aan zes top 10 plaatsen, waarvan vier top 5 plaatsen.”

Ook Vandenbulcke is verbaasd. “Ik heb Matthews in het begin ook sterk overwogen, maar je moet dan kiezen. Colbrelli had net een goede Dauphiné gereden en zo is het toch de Italiaan geworden. Maar eigenlijk was Matthews de betere keuze geweest”, besluit Vandenbulcke.



Beluister onze vierde aflevering van Kopman.



 

De Sporza Tourmanager zit erop. Ondertussen kan u ons blijven volgen op onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram.

972 weergaven0 opmerkingen
bottom of page