De Ronde van Vlaanderen: de apotheose van het Vlaamse luik
top of page

De Ronde van Vlaanderen: de apotheose van het Vlaamse luik

Nog één nachtje slapen en dan is het zover… De Ronde van Vlaanderen! Geen Parijs-Roubaix en dus wordt Vlaanderens Mooiste meer dan ooit het hoogtepunt van het voorjaar. De legende gaat dat zelfs Jezus Christus indertijd uit de doden is opgestaan om naar de wielerhoogmis te kunnen kijken.


Foto: Belga


Geen volksfeest zondag, maar laat dat de pret vooral niet bederven. Het paasfeest wordt verzet naar maandag, want om 9u15 nestelen we ons morgen met z’n allen voor de televisie. Koffie en croissant bij de hand, en klaar voor een dag vol opwinding. Afgaande op de voorbije wedstrijden lijkt één ding zeker: het wordt een editie om duimen en vingers bij af te likken.


Ook vorig jaar was het al een onwaarschijnlijke rollercoaster. De eenmalige herfsteditie zit nog vers in het geheugen. Het begon met de indrukwekkende machtsontplooiing van de Grote Drie in de nasleep van de Koppenberg. Alaphilippe leek misschien wel de sterkste, maar zoals het een goede film betaamt, was er ook de nodige dosis dramatiek. Juleske Nerveux knalde op 35 km van de streep op een traag rijdende motor. Einde wedstrijd. En dan moest de ultieme climax nog komen: de sprint tussen de twee aartsrivalen Van der Poel en Van Aert. Beide tenoren wachtten ontstellend lang, om dan uiteindelijk quasi gelijktijdig aan te zetten. Met een kwart wiel voorsprong trok Van der Poel aan het langste eind. De sprint staat nu al gegrift in het collectief geheugen van de wielerliefhebber.


Alaphilippe zag zijn race vorig jaar abrupt beëindigd worden


De laatste tien winnaars:

2020: Mathieu van der Poel

2019: Alberto Bettiol

2018: Niki Terpstra

2017: Philippe Gilbert

2016: Peter Sagan

2015: Alexander Kristoff

2014: Fabian Cancellara

2013: Fabian Cancellara

2012: Tom Boonen

2011: Nick Nuyens


De geschiedenis van de Ronde staat natuurlijk bol van de memorabele wedstrijden. We zijn al toe aan de 105e editie. Het parcours is in al die jaren een aantal keer aangepast, maar een heroïsche strijd is het altijd. Starten doen we al een aantal jaren in Antwerpen. Daar beginnen de renners aan een tocht van 254 km met onderweg 19 hellingen en 6 kasseistroken.


Oude Kwaremont, Paterberg en Koppenberg als scherprechters


Het valt te verwachten dat de eerste keer Oude Kwaremont (2,2 km aan 4%), zowat halfweg koers, de wedstrijd echt zal openen. Vanaf dan volgen de klimmetjes elkaar in sneltempo op en kan de chaos beginnen. Onder andere de Kortekeer, Wolvenberg, Molenberg, Berendries en Valkenberg moeten bedwongen worden. Het is in deze tijden onmogelijk om te voorspellen waar het eerste bommetje gedropt zal worden, maar vermoedelijk zullen bovenstaande hellingen toch vooral voor uitputting zorgen en is het wachten op de gevreesde drietand om de finale te openen: Oude Kwaremont, Paterberg (360 m aan 12,9%) en Koppenberg (600m aan 11,6%). Daar beginnen ze aan op 55 km van de streep. Zorg dat tegen dan uw blaas volledig geledigd is, want daarna is er allicht geen tijd meer voor een plaspauze. Na een kort, maar pittig intermezzo met de Steenbeekdries, de Taaienberg en de Hotond, is het tijd voor de ontknoping. Opnieuw krijgen de renners het duo Oude Kwaremont-Paterberg voorgeschoteld. Daarna volgen nog 13 vlakke kilometers tot de streep in Oudenaarde.


Frank heeft ideaal koersweer voorspeld: niet te warm, weinig wind en geen regen. Dat is misschien niet meteen flandrienweer, maar het zorgt wel voor veilige omstandigheden. Wat mogelijk wel een thema wordt, zijn de veelbesproken nieuwe UCI-reglementen. Sinds 1 april zijn de ‘super tuck’ (dalen al zittend op de bovenbuis) en de ‘puppy paws’ (voorarmen losjes op het stuur leggen) verboden houdingen op de fiets. De Ronde zal voor zowat het hele peloton de eerste wedstrijd zijn waarbij deze regels gelden. De UCI heeft gewaarschuwd dat het overtreden van de regels tot diskwalificatie kan leiden. Benieuwd wat dat zal geven.


Maar goed, laat ons vooral niet te veel met de randzaken bezig zijn en focussen op de wedstrijd zelf. Dit zijn de favorieten van onze redactie:



*** Weinig verrassend gaan onze drie sterren unaniem naar Wout Van Aert. Ondanks een vreemd momentje op de Tiegemberg in de E3, is het duidelijk dat hij zijn topvorm te pakken heeft. Dat bewees hij in Gent-Wevelgem, en dat bewees hij ook donderdag tijdens de parcoursverkenning waar hij uitpakte op de Oude Kwaremont (zie filmpje). De wielertoerist in groene tenue heeft er een serieuze verkoudheid aan overgehouden.

** Ondanks de verontrustende signalen in Dwars Door Vlaanderen behoudt onze redactie het vertrouwen in Mathieu Van der Poel en Julian Alaphilippe. Speelde Van der Poel verstoppertje? We kunnen het niet met zekerheid zeggen. Feit is dat hij een fenomeen is en dat de Ronde hem goed ligt. Hij weet sinds vorig jaar nu ook hoe hij Vlaanderens Mooiste moet winnen.

** Julian Alaphilippe zal zeker belust zijn op revanche na de pech van vorig jaar. Hij heeft ook het voordeel van een ijzersterke ploeg te hebben. Als hij zo goed is als vorig jaar, willen we nog eens zien wie hem kan kloppen. Zijn mindere dag in Dwars Door Vlaanderen steken we op de eerste warmte. Een sprint met drie, hoe machtig zou dat zijn?


* Jasper Stuyven belandt juist onder de Grote Drie op onze favorietenlijst. Zijn voorjaar is al geslaagd, de Leuvenaar rijdt dus zonder stress rond. Ook de topvorm is aanwezig. In Dwars Door Vlaanderen was hij misschien wel de op één na beste man in koers. Kan hij zijn tweede monument op enkele weken tijd winnen? Het zou Leuven in extase brengen!


* Florian Sénéchal is voorlopig misschien wel het beste koopje op Sporza Wielermanager gebleken. De Fransman zit duidelijk in de Flo(w) 😉, is snel en kan handig gebruikmaken van het ploegenspel. Een grote zege kon hij nog niet bemachtigen, maar je hebt het gevoel dat die niet kan uitblijven.


* Kasper Asgreen heeft met de E3 wel al een mooie zege te pakken. En op wat voor manier! Hij krijgt van ons op de valreep één ster. Het valt te verwachten dat hij redelijk vroeg de lont aan het vuur zal steken. En dan is het maar de vraag wie hem gaat terughalen. Jumbo-Visma en Alpecin-Fenix hebben waarschijnlijk niet de ploeg om een scheve situatie recht te zetten.


JOKER| De joker gaat na veel discussie naar Dylan Van Baarle. Als Van der Poel of Van Aert deed wat hij in Dwars door Vlaanderen deed, noemde men dat buitenaards. Achteraf zei Van Baarle dat hij zich ‘vrij goed’ voelde. We zijn benieuwd wat het zal geven als hij zich zondag heel goed voelt. In het verleden werd hij ook al eens vierde (2017), zesde (2016) en achtste (2020).


Speciaal voor De Ronde hebben we ook een primeur voor u. Op onze Instagrampagina kon u voor één keer ook zelf sterren uitdelen. U heeft dat massaal gedaan en dit is het resultaat:



 

Mis geen enkele spectaculaire statistiek, verrassend interview of belangrijke voorbeschouwing via onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram!

189 weergaven0 opmerkingen
bottom of page