top of page

De advent van Brett: “Mathieu van der Poel komt niet in mijn ploeg”

Vanaf 30 januari wordt met de GP La Marseillaise de eerste koers van betekenis van 2022 gereden. In de adventskalender van De Lead-Out tellen we gedurende vijf weken af naar de geboorte van een nieuw wielerjaar. Elke week geeft één van onze redacteurs zijn voorspellingen voor het komende seizoen. Vandaag is het de beurt aan Brett.






Wie krijgt de grootste prijsstijging in Sporza Wielermanager 2022?


Als Tadej Pogacar een Belg was kostte hij 22 miljoen. Het is onwaarschijnlijk wat de nog steeds amper 23-jarige Sloveen gepresteerd heeft. Hij heeft al twee Tours en twee monumenten op zijn naam staan. Ter vergelijking: de twee jaar jongere Remco Evenepoel reed nog maar één keer een monument uit en nog nooit een grote ronde. Met een prijskaartje van amper 9 miljoen euro – drie miljoen minder dan Wout Van Aert – was Pogacar vorig jaar nog een koopje. Dit jaar zullen we wellicht enkele miljoenen meer mogen dokken.

Wie krijgt de grootste prijsdaling in Sporza Wielermanager 2022?


Marc Hirschi (10M), Jakob Fuglsang (9M), Peter Sagan (9M), Alberto Bettiol (8M), Oliver Naesen (8M), Maximilian Schachmann (8M) en Tim Wellens (8M) stonden vorig jaar nog in de top 10 van duurste renners. Hun voorjaar was ronduit rampzalig, een 4de plaats van Peter Sagan in Milaan-Sanremo was het hoogtepunt. Ik hoop dat niemand een prijskaartje van meer dan 7 miljoen rond zijn nek krijgt.


Wie wordt de revelatie van 2022?


Kijk eens naar de wereldkampioenschappen bij de jeugd. In de laatste tien jaar stond er op elk beloftenpodium een toekomstige wereldtopper. Lutsenko, Mohoric, Ewan, Turgis, Ackermann, Cosnefroy, Hirschi en Pidcock hebben elk een WK-medaille in hun woonkamer hangen. Herinnert u zich het podium van het WK in Leuven nog? Juist ja, de Italiaan Filippo Baroncini won voor de Eritreeër Biniam Ghirmay en de Nederlander Olav Kooij. Je kan er gif op innemen dat een van deze drie een toekomstige wereldtopper wordt, te beginnen met een doorbraak in 2022.





























Welke transfer zal het beste uitpakken?


Jong, Belgisch, klimgeit, leeftijds- en gouwgenoot van kroonprins Remco Evenepoel. Het plaatje klopt bij de transfer van Ilan Van Wilder. Quick-Step – Alpha Vinyl beschikt de komende jaren met Evenepoel – Vansevenant – Van Wilder over een Belgische drietand in het hooggebergte. Bij elk ander team zou Van Wilder in de schijnwerpers gereden hebben van de Belgische pers, maar bij The Wolfpack kan hij zichzelf in alle luwte ontwikkelen. De media-aandacht zal toch vooral naar de jongeman uit Schepdaal gaan.


Wie wordt de grootste pechvogel van het seizoen?


“Iedereen heeft wel een mening over de rug van Mathieu”, liet vader Adrie deze week nog verstaan. Sorry Adrie, maar ja ik heb ook een mening over de rug van Mathieu. En wat mijn mening dan is? Dat het probleem niet voor de zomer verdwenen zal zijn. Van Alpecin-Fenix moet Van der Poel eerst “pijnscore nul” hebben naast de fiets, vooraleer hij er weer mag opspringen. De enige remedie is rust, en laat dat nu net een van de weinige dingen zijn waar Mathieu geen kei in is. Over tien weken geeft Bart De Wever het startschot van de Ronde van Vlaanderen. “Om in een goede conditie aan de start te verschijnen moet je zeven à acht weken terug in de tijd gaan”, aldus sportief manager Christoph Roodhooft in Het Nieuwsblad. Dat wil zeggen dat hij nog maar amper twee weken de tijd heeft om pijnvrij te zijn. Als ik de dokters zo hoor, schat ik die kans erg laag in. Op dit moment zou ik Mathieu van der Poel niet in mijn ploeg opnemen.


Nu Michel Wuyts weg is, wie wordt de beste wielercommentator?

Wat is er spannender dan koers volgen via de radio? Zelfs de eerste 250 kilometer van Milaan-Sanremo klinken er als de finale van de Ronde van Vlaanderen. Mijn favoriet is toch wel Carl Berteele, normaal de man op de motor, maar in de corona-editie van De Ronde was hij de man in de huiskamer. De jaarlijkse docu waarbij we een blik achter de schermen krijgen bij Vlaanderens Mooiste leverde prachtige televisie op: het koersnummer 57 als sticker op zijn laptop, een familiefoto in de achtergrond met daarnaast een fotokader van de Ronde, een stapeltje sportkranten op de salontafel en zijn vrouw die hem af en toe een tasje koffie bracht. Sluiten we Carl Berteele dit jaar weer op in zijn kot en zetten we er een livecam op? We zullen de beelden streamen op www.deleadout.com



Carl Berteele in zijn woonkamer tijdens De Ronde 104 - Behind The Scenes.

3.662 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page