De laatste week van deze editie van Sporza Wielermanager is alweer aangebroken. Niet getreurd, er staan nog drie mooie klimklassiekers op het menu. Te beginnen met de Amstel Gold Race. Na de afgelasting van vorig jaar is de grootste Nederlandse klassieker back in business, in een totaal ander jasje weliswaar. Spek naar de bek voor de klassieke mannen of trekken de klimmerstypes het laken naar zich toe?
Niemand had voor het ingaan van de laatste kilometer durven denken dat Mathieu van der Poel de Amstel Gold Race 2019 nog zou winnen (Foto: Ivan Kwanten).
Vorige edities
Elk jaar opnieuw staat in de Amstel Gold Race een gemengd peloton aan de start. De kasseimannen willen zich nog een laatste maal tonen in het voorjaar en de klimmerstypes beginnen in Nederlands Limburg aan hun week van de waarheid. Dat zie je ook aan de erelijst. Eddy Merckx, Adrie van der Poel, Johan Museeuw, Michael Boogerd, Erik Zabel, Davide Rebellin, Michael Kwiatkowski, Philippe Gilbert, Mathieu van der Poel… Allemaal verschillende type renners prijken doorheen de geschiedenis bovenaan op de erelijst. Philippe Gilbert won maar liefst vier keer. In 2017 kon een gescheurde nier hem zelfs niet van de overwinning houden.
En wat dan gezegd over de laatste editie van de Amstel Gold Race in 2019. Spannender kan een koers niet zijn, toch? Mathieu van der Poel kwam voor eigen volk als eerste over de streep na een ongelooflijke remonte, nota bene in de Nederlandse kampioenentrui en in de befaamde witte broek. Hij brak de wedstrijd zelf open op 44 kilometer van de streep met een aanval op de Gulperberg, maar het peloton floot hem terug. Op de Kruisberg ontbond Julian Alaphilippe vervolgens zijn duivels. Enkel Jakob Fuglsang kon volgen. De vogels leken gaan vliegen, tot beide heren naar mekaar begonnen te kijken. In de laatste kilometer gebeurde dan het onwaarschijnlijke. Van der Poel kwam met een reeks metgezellen uit de achtergrond terug en maakte in de sprint kipkap van de tegenstand. Een Nederlands volksfeest barstte los. Een editie van de Amstel Gold Race die nog lang in het geheugen gegrift zal staan.
Laatste tien winnaars:
2011: Philippe Gilbert
2012: Enrico Gasparotto
2013: Roman Kreuziger
2014: Philippe Gilbert
2015: Michal Kwiatkowski
2016: Enrico Gasparotto
2017: Philippe Gilbert
2018: Michael Valgren
2019: Mathieu van der Poel
2020: /
Parcours en favorieten
Door de coronacrisis ziet het parcours er dit jaar noodgedwongen helemaal anders uit. De renners starten om 12.05u voor 219,7 kilometer bestaande uit 12 rondjes van 16,9 kilometer en 1 finaleronde van 15,8 kilometer. Elke ronde opnieuw moeten de renners over de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg. Al zal de Cauberg in de laatste ronde niet aangedaan worden. Minder zwaar dan anders zou u denken? Niet echt, want deze Amstel Gold Race telt in totaal 38 klimmetjes en 2785 hoogtemeters. Reken maar dat de sterkste morgen zal winnen.
Mathieu van der Poel zit ondertussen alweer op zijn geliefde mountainbike en verdedigt zijn titel dus niet. Ook viervoudig winnaar Philippe Gilbert staat niet aan de start, wat toch wel opmerkelijk is. Phil werd in 2012 op een gelijkaardig parcours wereldkampioen. Deze editie van de Amstel Gold Race zou de renner van Lotto-Soudal dus als gegoten moeten liggen, maar hij kiest ervoor om enkel de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik te rijden. Wie kroont zich dan wel tot koning van Nederlands Limburg? Dit zijn de favorieten van de redactie.
*** Eerst won hij drie etappes en het puntenklassement in Parijs-Nice. Vervolgens bevestigde hij zijn goede vorm met een etappe, het eindklassement, het bergklassement en het puntenklassement in de Ronde van het Baskenland. Ondanks het verlies van het eindklassement in Parijs-Nice door pech, ogen de statistieken van Primoz Roglic dit seizoen weer indrukwekkend. De Sloveen is helemaal klaar om de Amstel Gold Race naar zijn hand te zetten.
** Waar Wout van Aert start, kan hij winnen. De ploegmaat van Roglic wint meer koersen dan dat hij buiten de top tien eindigt. Ook in de Amstel Gold Race krijgt Wout van ons twee sterren. Zijn sprint kan wel eens goed van pas komen in Berg en Terblijt. Ditmaal heeft hij ook enorm sterke ploegmaats aan zijn zijde.
** Julian Alaphilippe staat er elk jaar opnieuw in de klimklassiekers. We zijn ervan overtuigd dat de wereldkampioen andermaal sterk uit de hoek zal komen, ook al toonde hij niet zijn allerbeste vorm in de kasseiklassiekers. De Fransman moet het in de Amstel Gold Race wel doen zonder zijn eeuwige luitenant Dries Devenyns, maar Deceuninck – Quick-Step is sterk genoeg om dat op te vangen.
* Wanneer wint Michael Matthews nu eens eindelijk een grote klassieker? De polyvalente Australiër kende een sterk seizoensbegin: goed in Parijs-Nice, zesde in Milaan-Sanremo en vijfde in Gent-Wevelgem. De Brabantse Pijl werd dan weer een opdoffer voor Matthews, want hij moest opgeven na een val. Pakt de renner van BikeExchange revanche in de Amstel Gold Race?
* Wout van Aert kloppen in een sprint mano a mano. Het is er weinigen gegeven. Toch speelde Tom Pidcock het klaar in de Brabantse Pijl. Indrukwekkend van de jonge alleskunner. Kan de Brit op zijn 21ste al meespelen voor het hoogste schavotje in een zware klassieker als de Amstel Gold Race?
* Ondanks dat Marc Hirschi dit seizoen nog niets bewezen heeft, geven we de jonge Zwitser het voordeel van de twijfel. Wie weet heeft hij zich weggestoken in de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland? Vorig jaar wist Hirschi al de Waalse Pijl te winnen en werd hij tweede in Luik-Bastenaken-Luik. De Amstel Gold Race moet hem dus ongetwijfeld ook liggen.
JOKER | Onze joker gaat naar de Deen Jonas Vingegaard. De renner van Jumbo-Visma won dit seizoen al een etappe in de UAE Tour, twee etappes en het eindklassement in de Coppi e Bartali en eindigde tweede in de sterk bezette Ronde van het Baskenland. Als de tegenstand naar ploegmaats Wout van Aert en Primoz Roglic gaan kijken, kan de 24-jarige Vingegaard misschien wel op de verrassing spelen.
__________________________________________________________________________________
Commentaires