top of page
Foto van schrijverDe Lead-Out

10 tips voor een vlijmscherp Ardennenoffensief

Veel wielermanagers hebben de hoop op een goed eindresultaat misschien al opgegeven door de ettelijke valpartijen die het peloton tot dusver geteisterd hebben, maar echte doorzetters onderscheiden zich met de eindstreep in zicht. De komende anderhalve week staan de klimklassiekers op het menu: Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Hoog tijd om jullie tien transfertips te geven voor een geslaagd eindoffensief.



Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid schrijft Tadej Pogacar (13,5M) straks opnieuw een monument op zijn naam. Tenzij je gelooft dat een buitenaardse Van der Poel ook Luik-Bastenaken-Luik de baas kan, is de berekening van expected wielermanagerpoints voor de Sloveen dus snel gemaakt: 125 stuks. Pogiboy rijdt geen enkele andere wedstrijd, maar toch is het maar de vraag of het de moeite loont om een renner met een uitgebreider programma in zijn plaats te nemen. Wie beter wil doen dan 125 punten moet al minstens drie keer in de top vijf eindigen. Wij zien niet veel renners die daartoe in staat zijn. Zelfs als je nog maar één transfer over hebt, is Pogacar dus de moeite om te overwegen. Heb je er meer dan één over, dan is hij een must-have.

 

Wonderen bestaan dus wel. Toen Tom Pidcock (9M) na de val op zijn heup tijdens de verkenning van de openingstijdrit in de Ronde van het Baskenland niet eens kon starten en zelfs uit de bus gedragen werd, zag het er naar uit dat hij de rest van het voorjaar zou moeten schrappen. Maar kijk, de Brit verrees en stond enkele dagen later aan de start van Parijs-Roubaix. Een zeventiende plaats leverde misschien niet zoveel punten op, maar met een sterke wedstrijd heeft hij laten zien klaar te zijn voor het Ardense drieluik. De renner van INEOS Grenadiers is één van de weinige wielrenners die soms in staat is om grote kanonnen Van der Poel en Pogacar het vuur aan de schenen te leggen. Een interessant wapen in je wielermanagerploeg.



Had u Ben Healy (8M) vorig jaar al? Proficiat! Dé revelatie van 2023 was er één voor de echte kenners. Dit jaar zal Healy wel vaker in ploegen verschijnen. Als je nog met een stevig budget zit, is hij zeker een transfer waard. De Ier heeft dit voorjaar slechts één doel voor ogen, namelijk beter doen dan vorig jaar. Lees: beter dan zijn tweede plaatsen in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race én zijn vierde plek in Luik-Bastenaken-Luik. De heuvels in Vlaams-Brabant laat hij dit jaar links liggen, maar in de overige drie koersen hou je best rekening met hem. Zonder absolute uitschieters heeft Healy dit jaar al heel wat koersdagen op de teller staan, maar vergis u niet, zijn piek moet nog komen. Met zijn onbevreesde en onvoorspelbare aanvallen kan hij heel wat favorieten in verlegenheid brengen.

 

De eindzege moest hij uiteindelijk aan Ayuso laten, maar Mattias Skjelmose (8M) etaleerde in het Baskenland wel dat hij klaar is voor de Ardennenklassiekers. De Deen rijdt eigenlijk al een heel seizoen op hoog niveau, met onder meer ook een ritzege en vierde plaats in Parijs-Nice. In het absolute hooggebergte komt hij misschien nog een tikkeltje te kort ten opzichte van de wereldtop, maar in korter, explosief klimwerk zijn er weinigen beter dan hij. Skjelmose start straks als kopman aan de Amstel, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Vooral in de Waalse Pijl, waar hij vorig jaar al tweede werd achter Pogacar, wordt hij misschien wel dé te kloppen man.

 

Afgelopen zaterdag greep het nog maar 21-jarige supertalent Juan Ayuso (7M) de macht in de niet te onderschatten Ronde van het Baskenland. Een eerste WorldTour-rittenkoers op zijn palmares, maar de honger van de ambitieuze Spanjaard is zeker nog niet gestild. "Het is de eerste keer dat ik in goede vorm naar de Ardennen trek. Ik ben benieuwd wat ik er kan tonen”, keek de Spanjaard al meteen vooruit. Bij afwezigheid van Pogacar in de formatie van UAE Team Emirates mag hij volledig zijn eigen gang gaan. De Sloveense superman is uiteraard kopman in Luik-Bastenaken-Luik, maar de kans zit er alvast dik in dat hij daar naast een ereplaats ook tien ploegpunten pakt.


Ayuso mocht juichen in de Ronde van het Baskenland (foto: Getty Images).


De Cheetah van Cherbourg. Beter gekend als Benoit Cosnefroy (7M). Voilà, zo kan je weer eens uitpakken met een bijnaam bij je collega-wielermanagers. Zit je bovendien met nog met heel wat transfers en een mooi budget? Overweeg dan zeker eens deze Cheetah. Cosnefroy is een zekerheid op heel wat punten in de Brabantse Pijl en ook in de grotere heuvelklassiekers heeft de Franse puncheur heel wat ervaring om een prima uitslag te rijden. De renner van Decathlon AG2R La Mondiale Team wil dolgraag eens een Ardense klassieker op zijn palmares toevoegen en is dit jaar alvast prima uit de startblokken geschoten. Zo triomfeerde hij al in de Tour des Alpes-Maritimes en in Paris-Camembert. Maar ook zijn zesde plek in de Strade mag er zeker zijn.

 

Met overwinningen in de drie monumenten leven ze bij Alpecin-Deceuninck op een roze wolk. Je moet er niet aan twijfelen dat Quinten Hermans (5,5M) maar al te graag van de goede flow binnen de ploeg wil profiteren. Het voorbije jaar liep niet zo geweldig voor de ondertussen 28-jarige Limburger, maar met een knappe ritoverwinning in de Ronde van het Baskenland bewees hij helemaal terug te zijn. In de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik zal Hermans starten als luitenant van leider Van der Poel, in de Brabantse Pijl en Waalse Pijl lonkt het kopmanschap. Bijvoorbeeld in de Brabantse Pijl moet een podium er zeker inzitten.



Dylan Teuns (5,5M) is een moeilijk in te schatten coureur. Zo reed hij twee weken geleden haast uit het niets een pracht van een Ronde van Vlaanderen. Als dat als voorbereiding gold voor de Ardennenklassiekers, mogen we zeker iets verwachten. Op de Muur van Hoei bijvoorbeeld, waar hij in 2022 al triomfeerde. Of in de Brabantse Pijl, waar hij (gezien het deelnemersveld) bij de topfavorieten hoort. Ook de Amstel en Luik kan hij prima uit de voeten. Maar opnieuw: Teunske blijft soms een mysterie. Een mooie joker voor wielermanagers die alles of niets willen spelen.


Doe mee aan onze minicompetities voor de wielermanager bij de mannen en de vrouwen en maak kans op prachtige prijzen van onze partners Kwaremont bier en Passion for Cycling.

 

De Valverde van den Aldi. Zo noemde Maxim Van Gils (5,5M) zichzelf in een interview met ons twee jaar geleden. Bescheiden, maar met de ambitie om snel de aansluiting te maken met de top van het profpeloton. En kijk nu eens. De golden boy van Lotto Dstny is dé vooruitgeschoven pion in de heuvelklassiekers. Gek is dat allerminst als je zijn resultaten van vorig seizoen bekijkt: zevende in de Amstel, achtste in de Waalse Pijl en elfde in Luik-Bastenaken-Luik. En ook dit jaar pakte de 24-jarige puncheur al stevig uit. Denk maar aan zijn tijdritwinst in de Ruta del Sol, zijn podiumplaats in de Strade én zijn zevende plek in Milaan-Sanremo. Voor slechts 5,5M kan hij jou dus zomaar heel wat punten opleveren.

 

Heb je ondanks al die valpartijen toch niet genoeg geld voor alleen maar toppers? Denk dan eens aan Francesco Busatto (3,5M). De 21-jarige Italiaan rijdt nog alles buiten Luik-Bastenaken-Luik. Jammer, want vorig jaar won hij de editie voor beloften. Drie dagen daarvoor werd hij toen bovendien al knap 14de in de Brabantse Pijl bij de elite. En dit jaar bekleedde hij diezelfde plaats in de Strade Bianche. We hebben hier dan ook te maken met een toptalent, een die morgen wel eens kan ontploffen. "We willen hem uitspelen in koersen zoals de Brabantse Pijl. Niet om te winnen of voor het podium, maar wel voor een mooie top 10-plaats", zei Dimitri Claeys, ploegleider en Talent Coach bij Intermarché-Wanty, eerder dit jaar aan Sporza. Een koopje!


__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!


5.510 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page