top of page

Penaltystoppers en 'clean sheet'-specialisten, deze doelmannen zijn echte puntenpakkers

Bijgewerkt op: 16 nov. 2022

Een goede WK-ploeg is niets zonder een betrouwbaar sluitstuk. Voor een beperkt budget kan je met je doelmannen heel veel punten verzamelen. Denk dus goed na over je keuze. Of lees gewoon onze tips.


LEES OOK. Ontdek hier onze tips voor de verdedigers in de Sporza WK Manager


Profiel


Het prijsverschil tussen de doelmannen is niet erg groot gemaakt in de Sporza WK-manager. Daardoor kan je vrij gemakkelijk voor een populaire doelman kiezen zonder daar al te veel budget aan te moeten uitgeven. Om te weten voor welk profiel je best kiest, is het belangrijk de spelregels te kennen. Een doelman moet in de eerste plaats speelminuten verzamelen om punten te verdienen. Daarnaast kan hij heel wat extra punten krijgen voor een clean sheet of een gestopte penalty. Wij denken dus spontaan aan een keeper van een van de grote landen die goede statistieken kan voorleggen.


5,5M


In de “duurste” categorie hebben we hoge verwachtingen bij Emiliano Martinez, eerste doelman van de Argentijnse selectie. De 30-jarige laatbloeier heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een van de betere doelmannen in de Premier League. En sinds hij twee jaar geleden voor Argentinië debuteerde, kan hij ook bij de nationale ploeg indrukwekkende statistieken voorleggen. In 18 caps hield hij maar liefst 13 keer de 0 en incasseerde hij nooit meer dan één doelpunt. Ook de ploeg doet het uitstekend. Messi en co zijn al 35 opeenvolgende matchen ongeslagen op het internationale toneel. Als u nu nog niet overtuigd bent: Martinez is ook een penaltyspecialist. In zijn carrière stopte hij 10 van de 33 strafschoppen die hij tegenkreeg.


Voor onze tweede tip van 5,5M blijven we in Zuid-Amerika. De Braziliaanse nummer 1, Alisson Becker, kan een nog beter percentage voorleggen wat betreft penalty’s. 13 stops op 32 pogingen, goed voor zo’n 36%. En ook hij krijgt weinig doelpunten tegen bij de Goddelijke Kanaries. Tijdens 57 optredens liet hij 39 clean sheets noteren. De loting doet vermoeden dat daar op het WK nog wel eens een paar clean sheets zouden kunnen bijkomen. Servië, Zwitserland en Kameroen zijn nu niet meteen landen waar ze in Brazilië schrik van krijgen. Of Mitrovic zou zijn duivels nog eens moeten ontbinden…
5M


In een lijstje met WK-doelmannen kan Guillermo Ochoa uiteraard niet ontbreken. De ex-Standard-keeper is al jaar en dag rots in de branding in het doel van Mexico. En hoewel hij nooit bij de absolute top heeft gespeeld op clubniveau, stijgt hij elk WK boven zichzelf uit. In 2018 had hij na vier wedstrijden al 20 saves gemaakt, meer dan elke andere doelman op het toernooi. Spijtig genoeg deelt Sporza geen punten uit voor het aantal gemaakte saves.


Een minder bekende naam is Sergio Rochet. De 29-jarige keeper speelde even in AZ en Turkije, maar is sinds 2017 aan de slag bij de Uruguayaanse topclub Nacional. Sinds het begin van dit jaar is Rochet Muslera voorbijgestoken als eerste keeper van Uruguay. Met succes, want in de 8 caps die hij tot nu toe verzamelde moest hij nog maar twee ballen uit zijn net vissen. Uruguay doet het trouwens altijd goed op het WK. In groep H treffen ze wel niet de gemakkelijkste tegenstanders: Zuid-Korea, Ghana en Portugal.


In 2014 verrichtte Ochoa een half mirakel door Brazilië op 0-0 te houden tegen Mexico.


4M-4,5M


In de goedkoopste categorie is het even zoeken naar een doelman die een zekerheid op speelminuten is. We denken er toch één te hebben gevonden in Ecuador. Daar is de 35-jarige Alexander Dominguez (4M) in principe onbetwist titularis. En Dominguez kan meer dan alleen speelminuten-punten sprokkelen. Hij blijkt ook een talisman voor de Ecuadoriaanse defensie. In de laatste 9 matchen waar Dominguez in doel stond, incasseerde Ecuador slechts één tegendoelpunt, tegen Brazilië nota bene. Dan is Qatar een eitje…


Als laatste tip kiezen we voor een gokje. Louis Van Gaal probeerde de laatste maanden al een aantal doelmannen uit. Zo ook Feyenoord-doelman Justin Bijlow (4M). In 2021 keepte hij zes WK-kwalificatiewedstrijden, daarna verdween hij uit de Nederlandse selectie. Enerzijds door blessures, anderzijds omdat de bondscoach andere keepers wou uitproberen. Maar nu mag Bijlow dus toch mee naar Qatar. Met Pasveer en Noppert heeft hij twee evenwaardige concurrenten. Pasveer lijkt een streepje voor te hebben, maar met Van Gaal weet je nooit. En voor 4M de eerste doelman van Nederland kopen, dat zou een prikje zijn.

 

Schrijf je zeker in voor onze minicompetitie van de Sporza WK-manager via deze link.

1.806 weergaven0 opmerkingen
bottom of page