top of page

De advent van Karel: “Sénéchal kan dezelfde stap zetten als Asgreen vorig jaar”

Vanaf 30 januari wordt met de GP La Marseillaise de eerste koers van betekenis van 2022 gereden. In de adventskalender van De Lead-Out tellen we gedurende vijf weken af naar de geboorte van een nieuw wielerjaar. Elke week geeft één van onze redacteurs zijn voorspellingen voor het komende seizoen. Vandaag is het de beurt aan Karel.Welke overwinning mogen we nu al opschrijven?


Tadej Pogacar in de Tour de France. Ik hoop van harte dat Primoz Roglic dit jaar recht blijft en dat ook Egan Bernal opnieuw kan aansluiten bij de top in de Tour, maar volgens mij zijn we met Pogacar voor een paar jaar vertrokken. De voorbije twee jaar heeft hij het bovendien met een veel minder team moeten doen. Met aanwinsten als Marc Soler, João Almeida en George Bennett oogt zijn klimtrein plots een pak indrukwekkender.


Wie wordt de revelatie van 2022?


Na zijn grote overwinningen van vorig jaar zullen de concurrenten van Quick-Step toch vooral Kasper Asgreen in het oog houden. Dat biedt kansen voor Florian Sénéchal. Ik denk dat de Fransman dit jaar wel eens dezelfde stap kan zetten als Asgreen vorig jaar. Hij is rap, kan geweldig afzien en vliegt over de kasseien. Bovendien zit het ploegenspel van Quick-Step hem als gegoten. De voorbije jaren behaalde hij in kasseiklassiekers trouwens al meer top 10-plaatsen dan ene Wout Van Aert. Sénéchal is rijp voor een mooie overwinning.

Welke transfer zal het slechtste uitpakken?


Voor die vraag heb ik meestal de neiging om naar Israel Start-Up Nation, het Benidorm van de wielerwereld, te kijken. Toch vind ik hun transfers dit jaar, met Giacomo Nizzolo en Jakob Fuglsang op kop, meer dan interessant. Wie verdient dan wel deze bedenkelijke eretitel? Doe dan maar Alex Aranburu die naar Movistar verhuist. Niet vanwege Aranburu zelf, hij is en blijft een potentiële veelwinnaar, maar ik vrees dat hij zal verdrinken in de amateuristische soep van Movistar. Een ploeg die te veel inzet op de grote rondes, doorgaans zonder veel resultaat. Hij zal op het einde van het jaar ongetwijfeld wel een overwinning in het ploegenklassement in de Vuelta op de schouw mogen zetten, maar een renner als Aranburu mag meer ambiëren. Ik zou hem liever bij een ploeg zien die ook een sterk team kan neerzetten in de klassiekers. Uiteraard hoop ik dat ik de bal compleet missla en hij ook in het voorjaar mooie resultaten bij elkaar kan fietsen.


Wie wordt de grootste pechvogel van het nieuwe wielerseizoen?


Ik vrees dat Mathieu van der Poel dit jaar wel eens met de ‘Vanmarcke-titel’ kan gaan lopen. Zijn crossseizoen was al over nog voor het begon en nu staat ook zijn voorjaar op de helling. En dat allemaal door die verdomde rug. Vader Adrie raadde hem alvast aan om de fiets aan de kant te laten tot de blessureproblemen compleet achter de rug zijn. Voor de toekomst van Mathieu moeten we misschien hopen dat hij zijn koersdrang even kan bedwingen en inderdaad een pauze inlast. Klein pluspuntje: het maakt de Sporza Wielermanager dit jaar alleen maar interessanter, want geen Van der Poel betekent dat er plots twaalf miljoen vrijkomt. Of moeten we misschien toch maar vertrouwen op het rastalent van Mathieu en hem een plaatsje in ons team gunnen? De komende weken zullen we meer weten.


"Asgreen en Colbrelli kwamen vorig jaar dichtbij de klasse van de grote vijf"

Wie krijgt een mooie prijsupgrade in Sporza Wielermanager 2022?


Er zijn verschillende kandidaten. Ik denk aan Pidcock en Ballerini bijvoorbeeld, beiden maar vijf miljoen vorig jaar en toch goed voor een mooie klassieke overwinning. Toch kies ik voor twee andere namen, omdat ze beiden vorig jaar een monument wonnen en volgens mij dichtbij de klasse van de grote vijf kwamen. Om te beginnen Kasper Asgreen, de koele Deen die zowel de E3-prijs als de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef. In 2021 kostte hij nog zeven miljoen, maar dit jaar zal hij volgens mij toch eerder een prijskaartje in de buurt van negen miljoen krijgen. De andere is Sonny Colbrelli, Europees kampioen en winnaar van Parijs-Roubaix. Colbrelli zette in de tweede helft van 2021 niet één maar vijf stappen voorwaarts en wil nu zijn progressie ook tonen in het voorjaar, waar hij van de Omloop Het Nieuwsblad tot en met de Brabantse Pijl kan scoren. Vorig jaar slechts zes miljoen, dit jaar ongetwijfeld acht of negen. De vraag is of hij dit seizoen kan bevestigen.Wie verdient een prijsdaling in Sporza Wielermanager 2022?


De eerste namen die in me opkomen zijn Philippe Gilbert en Oliver Naesen. Ik heb enorm veel respect voor de carrière van Gilbert en ik vind het heel straf dat hij op 39-jarige leeftijd nog zoveel ambitie toont. Maar voor zeven miljoen krijg je hem aan de straatstenen niet meer kwijt. Ook Naesen is zijn acht miljoen van vorig jaar zeker niet meer waard. Met een prijskaartje van zes miljoen zou hij dit jaar wel opnieuw zijn plaatsje kunnen afdwingen in menig wielermanagerteam.


Wanneer doet Patrick Lefevere zijn eerste controversiële uitspraak van het jaar?


Is dat nog niet gebeurd dan? We zijn tenslotte al 9 januari. Zo niet, ben ik alvast in blijde verwachting. De tandem Lefevere-Evenepoel zal sowieso voor vuurwerk zorgen in de media. Wanneer twee licht ontvlambare heethoofden met een (iets te) groot eergevoel de handen in elkaar slaan, kan er veel gebeuren. Toch hoop ik dat ze het dit jaar een beetje beschaafd houden.


Nu Michel Wuyts weg is, wie wordt de beste wielercommentator volgend jaar?


Michel Wuyts zelf! Hij liet al een paar keer vallen dat hij bereid is om bij een andere zender het mooie weer te gaan maken, maar voorlopig is er nog niets concreet. Hoe mooi zou het zijn als hij bij VTM eindelijk nog eens de Italiaanse koersen van commentaar kan voorzien? Al zou hij zich dan wel moeten voornemen altijd zijn mond te wassen na de woorden “we gaan er nu even uit voor reclame”.


Bij Sporza heb ik trouwens het volste vertrouwen in Karl Vannieuwkerke en Renaat Schotte.


2.584 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page